Overdrachtsbelasting

Koopt u een huis, bedrijfspand of een stuk grond? Dan moet u wellicht overdrachtsbelasting betalen. Ontdek wanneer u wel en geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die u moet betalen als u eigenaar wordt van een bestaand huis (dus niet bij nieuwbouw), een bedrijfspand, of een stuk grond. U betaalt ook overdrachtsbelasting over de rechten die bij een huis of een stuk grond horen, zoals bijvoorbeeld erfpacht.

Wanneer moet u overdrachtsbelasting betalen?

In Nederland betaalt de koper van een bestaand huis de overdrachtsbelasting. De koper betaalt het op het moment van de overdracht, via de notaris. Ook als u een bestaand huis krijgt door een schenking, moet u toch overdrachtsbelasting betalen.

In deze situaties betaalt u géén overdrachtsbelasting

  • U koopt een nieuwbouwhuis.
  • U bent tussen de 18 en 35 jaar, koopt een huis waarin u zelf gaat wonen en heeft niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling voor overdrachtsbelasting. Het huis mag niet duurder zijn dan € 440.000.
  • U erft een huis.
  • U wordt mede-eigenaar van een woning door een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
  • U wordt door een verdeling bij scheiding eigenaar  van een huis dat eerder eigendom was van u en uw echtgenoot of geregistreerd partner en dat  onderdeel uitmaakte van de gemeenschap van goederen.
  • U koopt een huis dat binnen 6 maanden weer verkocht wordt. U betaalt in dat geval alleen overdrachtsbelasting over het verschil tussen de koopprijs nu en de vorige koopprijs.

Overdrachtsbelasting betalen

Koopt u een bestaande woning? Dan betaalt u 2% overdrachtsbelasting. Oók als u een huis krijgt door schenking. Voor andere onroerende zaken, zoals een recreatiewoning, geldt een tarief van 10,4%.
Meestal betaalt u de overdrachtsbelasting bij de overdracht via de notaris. De notaris regelt de aangifte en maakt het bedrag ook over naar de Belastingdienst. Ondanks deze constructie blijven de aangifte en het betalen ervan wel uw verantwoordelijkheid. Het kan dus geen kwaad om dat nog even te checken.

Eenmalig geen overdrachtsbelasting

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt zo een paar duizend euro. De regeling geldt alleen als de koper daadwerkelijk zelf in de woning gaat wonen en niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling. Bovendien mag het huis niet duurder zijn dan € 440.000.

Is de overdrachtsbelasting aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting?

Nee, de overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar. Maar als u een lening heeft afgesloten om deze belasting te betalen, kunt u de rente over die lening wél aftrekken – op voorwaarde dat u aan de eisen voor hypotheekrenteaftrek voldoet.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Meer informatie over de kosten bij de aanschaf van een huis

De verschillen tussen nieuwbouw of bestaande bouw

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen