Zaken die invloed hebben op je hypotheek


Je wilt een huis kopen. Maar kan dat ook in jouw situatie? Ontdek welke zaken invloed hebben op je hypotheek. We zetten er 8 voor je op een rij.

1. Wel of geen vaste baan?

Een baan én een vast contract. Dat is voor alle geldverstrekkers de meest ideale situatie. Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan kun je bij je werkgever een intentieverklaring vragen. Daarin staat dat je werkgever de intentie heeft om je in de toekomst een vast contract aan te bieden. Onder de voorwaarden dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

Meer over een hypotheek bij RegioBank zonder een vast contract

2. Zelfstandig ondernemer

Als zzp’er heb je meestal een wisselend inkomen. Daarom kijken geldverstrekkers naar je gemiddelde inkomen over de laatste 3 kalenderjaren. Neem je jaarcijfers, prognoses, belastingaangiftes en belastingaanslagen altijd mee als je op hypotheekgesprek gaat. Onderneem je minder dan 3 jaar? Bij RegioBank kun je als zzp’er al na 12 maanden zelfstandigheid onder voorwaarden een hypotheek afsluiten.

Meer over een hypotheek bij RegioBank als zzp’er

3. Leaseauto en telefoon

Heb je een auto met een private leasecontract? Dan wordt deze voor een deel geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). En dat heeft invloed op hoeveel je bij de bank kunt lenen. Ook andere zaken die je least of op afbetaling koopt met een waarde van meer dan € 250, zoals een cv-ketel, tv- of telefoonabonnement met een mobiele telefoon, worden geregistreerd bij het BKR. En dat kan zomaar betekenen dat je tienduizenden euro’s minder kan lenen.

Hypotheek met BKR

4. Lening, creditcard, krediet, rood staan

Alle leningen van meer dan € 250 en met een looptijd langer dan een maand worden geregistreerd bij het BKR. Ook een creditcard, persoonlijke lening, doorlopend krediet en de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Dit neemt een hypotheekverstrekker mee bij het bepalen van de hoogte van je hypotheek.

Als je een betaalachterstand hebt, kun je een negatieve BKR-registratie krijgen. Het kan dan moeilijker zijn om een hypotheek af te sluiten. Een actueel overzicht van je BKR-gegevens kun je opvragen via de website van het BKR.

Hypotheek met BKR

5. Studieschuld

Heb je een studieschuld? Dan heeft dit ook invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Een studieschuld wegen we minder zwaar mee dan andere schulden. We kijken naar je oorspronkelijke studieschuld. Het maakt dus niet uit hoeveel je al hebt afgelost.

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR, net als leningen zonder tussenkomst van een bank. Je bent wel verplicht je schuld te melden bij je adviseur. Want als we geen rekening houden met deze kosten, dan heb je kans dat je later in de problemen komt met het betalen van de hypotheeklasten.

Zo houden we rekening met je studieschuld

Maximale hypotheek berekenen

Bereken eenvoudig online je maximale hypotheek.Deze berekening geeft je een idee van wat je ongeveer kunt lenen.

Bereken je hypotheek

Maak vrijblijvend een afspraak6. Partneralimentatie

Als je alimentatie aan je ex-partner betaalt, dan wordt dit van je inkomen afgetrokken bij het bepalen van je hypotheek. Je kunt hierdoor minder geld lenen. Ontvang je alimentatie? Dan kun je het bij je inkomen optellen, zodat je juist meer kunt lenen. Kinderalimentatie heeft geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek.

7. Eigen geld

Sinds 2018 kun je niet meer dan 100% van de marktwaarde van je nieuwe huis lenen. De taxateur bepaalt deze marktwaarde. Notariskosten, een eventuele bouwtechnische keuring en alle andere bijkomende kosten zijn dus voor je eigen rekening en kun je niet meer meefinancieren. Om een hypotheek te krijgen moet je de bank laat zien dat je deze kosten met eigen geld kunt betalen.

8. Duurzaam wonen

Als je droomhuis duurzaam is, dan is er op hypotheekgebied meer mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld maximaal € 25.000 extra hypotheek krijgen voor de aankoop of het verbouwen van een Nulopdemeter-woning. Dat is een woning die meer energie opwekt dan verbruikt. Of wil je jouw droomhuis verduurzamen, bijvoorbeeld met dubbelglas, zonnepanelen of een warmtepomp? Dan kun je extra hypotheek krijgen. Iedere hypotheekverstrekker bepaalt zelf of je in aanmerking komt voor deze extra financieringsruimte, afhankelijk van je inkomen.

Meer over duurzaam wonen

Heb je jouw droomhuis gevonden en ben je benieuwd hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Neem dan contact op met een zelfstandig adviseur bij je in de buurt. 

Maak een afspraak.

Hoeveel kun je lenen voor je huis?

Hoe bepaal je hoeveel je kunt lenen voor je huis? Zelfstandig adviseur Eliana vertelt het je.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen