Hypotheek zonder vast contract


Je wilt een huis kopen maar hebt geen vast contract bij je werkgever. Of je bent flexwerker, zzp’er of ondernemer. Misschien denk je dat een hypotheek krijgen voor jou lastig is. Een hypotheekverstrekker wil nu eenmaal zekerheid. Maar ook zonder vast contract kun je een hypotheek aanvragen. Wat er mogelijk is, hangt onder meer af van je contractvorm en persoonlijke situatie. Ontdek de opties en kijk hier vooral samen naar met je zelfstandig adviseur. 

Een hypotheek met een tijdelijk contract

Je werkt in loondienst maar hebt een tijdelijk contract, bijvoorbeeld een jaarcontract. Wat is er dan mogelijk? De vraag is of je binnen een bepaalde periode uitzicht hebt op een contract voor onbepaalde tijd. Kom je in aanmerking voor een vast contract? Vraag je werkgever dan om een intentieverklaring.  

Intentieverklaring

In een intentieverklaring geeft je werkgever aan dat het de bedoeling is om van je volgende contract een vast contract te maken. Ervan uitgaande dat je hetzelfde blijft presteren en dat de bedrijfsomstandigheden niet veranderen. In zo’n geval behandelen we je aanvraag alsof je een vast contract hebt. De intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. 

Een hypotheek zonder vast contract of intentieverklaring

Krijg je geen intentieverklaring? Dan kun je onder voorwaarden nog steeds een hypotheek krijgen. Je zelfstandig adviseur kijkt dan naar je gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar. Met een maximum van het laatste jaarinkomen.

Hypotheek met oproepcontract

Het is niet eenvoudig om een hypotheek te krijgen als je werkt via een nulurencontract of oproepcontract. Een oproepcontract is een arbeidsovereenkomst zonder een vast aantal uren per week. Je werkgever kan je flexibel oproepen. Werknemers met een dergelijk contract vallen onder de categorie flexwerkers.  

Wil je een hypotheek aanvragen en heb je een oproepcontract? Dan kijken hypotheekverstrekkers naar het gemiddelde bruto jaarinkomen van de voorgaande 3 volledige kalenderjaren. Het bedrag dat je het laatste volledige kalenderjaar verdiende, geldt als maximum. Als dit bedrag te laag is om het huis dat je op het oog hebt te kopen, kun je de arbeidsmarktscan aanvragen.  

Arbeidsmarktscan

De arbeidsmarktscan is een tool voor flexwerkers in loondienst en vergroot je kansen op het krijgen van een hypotheek. Hiermee worden je kansen op de arbeidsmarkt berekend door middel van een score en kom je mogelijk eerder in aanmerking voor een hypotheek. Lees meer over de arbeidsmarktscan.

Kun je de arbeidsmarktscan niet gebruiken vanwege een te lage score? Dan kijken we naar je gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar met een maximum van het laatste jaarinkomen.

Flexwerkers via uitzendbureau en een hypotheek

Werk je via een bemiddelings- of uitzendbureau? Dan heb je waarschijnlijk een uitzendcontract. Het uitzendbureau is dan je werkgever. Voor flexwerkers via een uitzendbureau is het lastig om een hypotheek te krijgen. Een perspectiefverklaring kan uitkomst bieden. Hiermee behandelen we je contract als een vast contract.  

Perspectiefverklaring

Een perspectiefverklaring is een verklaring van het uitzendbureau die je onder voorwaarden kunt aanvragen. Zo moet je bijvoorbeeld minstens 12 maanden voor het uitzendbureau werken. De verklaring laat zien dat je voldoende mogelijkheden hebt om in de toekomst aan het werk te blijven. Het uitzendbureau kijkt voor deze verklaring onder andere naar je opleiding, werkervaring en de situatie op de arbeidsmarkt.

Krijg je geen perspectiefverklaring? Dan kun je onder voorwaarden nog steeds een hypotheek krijgen. Je zelfstandig adviseur kijkt dan naar je gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar.

Een huis kopen als zzp’er of ondernemer 

Ook als zelfstandig ondernemer of zzp’er kunt je een hypotheek aanvragen. Zelfs als je dit pas sinds 1 of 2 jaar bent. Dit kan onder voorwaarden ook met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Afhankelijk van hoe lang je al als zelfstandige werkt, berekent je zelfstandig adviseur je maximale hypotheek op verschillende manieren.

Hypotheek voor zzp'ers of ondernemers

Hypotheek afsluiten zonder vast contract

Onze zelfstandig adviseurs onderzoeken graag samen met je de opties voor het krijgen van een hypotheek zonder vast contract. Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Voor het advies betaal je advieskosten. De adviseur vertelt je vooraf hoe hoog deze kosten zijn.

Maximale hypotheek zonder vast contract berekenen

Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Bereken eenvoudig je maximale hypotheek.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag bij het regelen van een hypotheek zonder vast contract en het kiezen van een hypotheek die bij je past.