Hypotheek zonder vast contract

U wilt een huis kopen maar heeft geen vast contract bij uw werkgever. Of u bent flexwerker, zzp’er of ondernemer. Misschien denkt u dat een hypotheek krijgen voor u lastig is. Een hypotheekverstrekker wil nu eenmaal zekerheid. Maar ook zonder vast contract kunt u een hypotheek aanvragen. Wat er mogelijk is hangt onder meer af van uw contractvorm en persoonlijke situatie. Ontdek de opties en kijk hier vooral samen naar met uw Zelfstandig Adviseur. 

Een hypotheek met een tijdelijk contract

U werkt in loondienst maar heeft een tijdelijk contract. Bijvoorbeeld een jaarcontract. Wat is er dan mogelijk? De vraag is of u binnen afzienbare termijn uitzicht heeft op een contract voor onbepaalde tijd. Komt u in aanmerking voor een vast contract? Vraag uw werkgever dan om een intentieverklaring.  

Intentieverklaring

In een intentieverklaring geeft uw werkgever aan dat het de bedoeling is om van uw volgende contract een vast contract te maken. Ervan uitgaande dat u hetzelfde blijft presteren en dat de bedrijfsomstandigheden niet veranderen. In zo’n geval behandelen we uw aanvraag alsof u een vast contract heeft. De intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. 

Een hypotheek zonder vast contract of intentieverklaring

Krijgt u geen intentieverklaring? Dan kunt u onder voorwaarden nog steeds een hypotheek krijgen. Uw Zelfstandig Adviseur kijkt dan naar uw gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar. Met een maximum van het laatste jaarinkomen.

Hypotheek met oproepcontract

Het is niet eenvoudig om een hypotheek te krijgen als u werkt via een nulurencontract of oproepcontract. Een oproepcontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen aantal uren per week is vastgelegd. Uw werkgever kan u flexibel oproepen. Werknemers met een dergelijk contract vallen onder de categorie flexwerkers.  

Wilt u een hypotheek aanvragen en heeft u een oproepcontract? Dan kijken hypotheekverstrekkers naar het gemiddelde bruto jaarinkomen van de voorgaande drie volledige kalenderjaren. Het bedrag dat u het laatste volledige kalenderjaar verdiende geldt als maximum. Als dit bedrag te laag is om het huis dat u op het oog heeft te kopen, kunt u de arbeidsmarktscan aanvragen.  

Arbeidsmarktscan

De arbeidsmarktscan is een tool voor flexwerkers in loondienst en vergroot uw kansen op het krijgen van een hypotheek. Hiermee worden uw kansen op de arbeidsmarkt berekend door middel van een score en komt u mogelijk eerder in aanmerking voor een hypotheek. Lees meer over de arbeidsmarktscan.

Kunt u de arbeidsmarktscan niet gebruiken vanwege een te lage score? Dan kijken we naar uw gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar met een maximum van het laatste jaarinkomen.

Flexwerkers via uitzendbureau en een hypotheek

Werkt u via een bemiddelings- of uitzendbureau? Dan heeft u waarschijnlijk een uitzendcontract. Het uitzendbureau is dan uw werkgever. Voor flexwerkers via een uitzendbureau is het lastig om een hypotheek te krijgen. Een perspectiefverklaring kan uitkomst bieden. Hiermee behandelen we uw contract als een vast contract.  

Perspectiefverklaring

Een perspectiefverklaring is een verklaring van het uitzendbureau die u onder voorwaarden kunt aanvragen. Zo moet u bijvoorbeeld minstens 12 maanden voor het uitzendbureau werken. De verklaring laat zien dat u voldoende mogelijkheden heeft om in de toekomst aan het werk te blijven. Het uitzendbureau kijkt voor deze verklaring onder andere naar uw opleiding, werkervaring en de situatie op de arbeidsmarkt.

Krijgt u geen perspectiefverklaring? Dan kunt u onder voorwaarden nog steeds een hypotheek krijgen. Uw Zelfstandig Adviseur kijkt dan naar uw gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar.

Een huis kopen als zzp’er of ondernemer 

Ook als zelfstandig ondernemer of zzp’er kunt u een hypotheek aanvragen. Zelfs als u dit pas sinds 1 of 2 jaar bent. Dit kan onder voorwaarden ook met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Afhankelijk van hoe lang u al als zelfstandige werkt, berekent uw Zelfstandig Adviseur uw maximale hypotheek op verschillende manieren.

Hypotheek voor zzp'ers of ondernemers

Hypotheek afsluiten zonder vast contract

Onze Zelfstandig Adviseurs onderzoeken graag samen met u de opties voor het krijgen van een hypotheek zonder vast contract. U bent altijd welkom voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Voor het advies betaalt u advieskosten.

Maximale hypotheek zonder vast contract berekenen

Wilt u weten hoeveel u maximaal kunt lenen? Bereken eenvoudig uw maximale hypotheek.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag bij het regelen van een hypotheek zonder vast contract en het kiezen van een hypotheek die bij u past.