Arbeidsmarktscan

De arbeidsmarktscan is een tool die uw kansen op de arbeidsmarkt berekent voor de komende 5 jaar. De uitslag van de scan drukken we uit in een aantal punten. Heeft u meer dan 70 punten? Dan kunt u de scan gebruiken om een hypotheek aan te vragen bij uw adviseur.

U kunt een arbeidsmarktscan aanvragen als u flexwerker in loondienst bent. U moet wel minimaal 12 maanden hebben gewerkt in de afgelopen 14 maanden.

Hypotheek aanvragen met de arbeidsmarktscan

Met de arbeidsmarktscan komt u als flexwerker eerder in aanmerking voor een hypotheek. Of u echt een hypotheek kunt afsluiten, is ook nog afhankelijk van andere zaken zoals uw inkomen en de waarde van uw eventuele woning. Uw huidige inkomen of, als dat lager is, uw verdiencapaciteit die op de arbeidsmarktscan wordt vermeld, telt dan mee alsof u een vast dienstverband heeft. Uw hypotheekadviseur kan u precies uitleggen wat uw mogelijkheden zijn.

Bent u flexwerker via een uitzendbureau? Dan is de arbeidsmarktscan niet voor u bedoeld. Daarvoor is er de perspectiefverklaring.

Verschillen perspectiefverklaring en arbeidsmarktscan

Perspectiefverklaring Arbeidsmarktverklaring
Doelgroep Werknemers die werken via een uitzendbureau. Flexwerkers in loondienst, uitgezonderd uitzendkrachten.
Arbeidshistorie 12 maanden in dienst bij hetzelfde uitzendbureau. Afgelopen 14 maanden tenminste 12 maanden in loondienst gewerkt.
Toetsinkomen Huidig inkomen werkgeversverklaring. Laagste bedrag van huidige inkomen werkgeversverklaring of verdiencapaciteit uit de scan.
Kosten Kosten worden betaald door uitzendbureau. Kosten worden betaald door de klant.
Proces De perspectiefverklaring vraagt de klant aan bij het uitzendbureau. Deze is gebaseerd op een arbeidsmarktscan en het oordeel van een perspectieftaxateur. De klant vult online de arbeidsmarktscan in.