Veelgestelde vragen over hypotheken

Wat is een hypotheek?

Een huis kopen kost veel geld, dat heeft bijna niemand op de bank. U kunt daarom een hypotheek afsluiten, dit is een geldlening voor de aankoop van een huis, met als onderpand het huis. Een ander woord hiervoor is een hypothecaire lening. Hoe werkt het? En hoeveel geld mag u lenen?

Wat is een hypotheek

Hoe werkt een hypotheekaanvraag?

Een belangrijke stap op weg naar uw droomhuis is de hypotheekaanvraag. Het aanvragen van een hypotheek is op te knippen in een aantal stappen. Wij hebben deze voor u op een rij gezet. Ook welke documenten hiervoor nodig zijn.

Meer over een hypotheek aanvragen

Hoe helpt de hypotheekadviseur?

RegioBank werkt met Zelfstandig Adviseurs voor onafhankelijk hypotheekadvies. Het eerste gesprek bij de adviseur is een vrijblijvend oriëntatiegesprek, daarna volgt een adviesgesprek en tot slot sluit u de hypotheek af.

Het oriëntatie- en adviesgesprek

Wat zijn de kosten voor een hypotheek afsluiten?

Als u een huis koopt, krijgt u te maken met verschillende kosten. Bij nieuwbouw heeft u andere kosten dan bij een bestaand huis. De bijkomende kosten zijn gemiddeld 6% van de aankoopprijs van uw huis.

Bekijk de verschillende kosten

Wat staat er in een hypotheekofferte en hoelang is deze geldig?

Uw hypotheekaanvraag is ingediend door uw Zelfstandig Adviseur. Mooi! Hij of zij legt u vervolgens de hypotheekofferte voor. Hoe ziet de offerte eruit en waar let u op?

Meer over uw hypotheekofferte

Welke hypotheekvorm past het best bij mij?

Welke hypotheekvorm het beste bij u past, is afhankelijk van uw situatie en wensen. U kunt ook een combinatie van verschillende hypotheken afsluiten. Bij RegioBank kunt u kiezen uit 3 hypotheekvormen.

Over de 3 hypotheekvormen

Kan ik beter kiezen voor een vaste of variabele rente?

U kunt kiezen tussen een vaste of variabele hypotheekrente. Kiest u voor een vaste rente? Dan hebben actuele rentestijgingen of -dalingen geen invloed op de rente die u betaalt. Bij een variabele rente kan uw rente stijgen of dalen.

Vaste en variabele rente

Een hypotheek afsluiten met een studieschuld, kan dat wel?

Wie na zijn afstuderen een studieschuld heeft, hoeft zich niet meteen zorgen te maken over de hypotheekmogelijkheden. Ook niet nu de studiefinanciering voortaan geen gift, maar een lening van de overheid is.

Hypotheek afsluiten met studieschuld

Ik sta bij het BKR geregistreerd. Kan ik toch een hypotheek afsluiten?

Inkomsten, uitgaven, schulden, spaargeld: het heeft allemaal invloed op hoeveel u kunt lenen om uw huis te financieren. Heeft u een BKR-registratie? Dan kunt u in sommige gevallen toch een hypotheek afsluiten.

Bekijk uw mogelijkheden

Kan ik een hypotheek afsluiten zonder vast contract?

U wilt een huis kopen maar heeft geen vast contract bij uw werkgever. Of u bent flexwerker, zzp’er of ondernemer. Misschien denkt u dat een hypotheek krijgen voor u lastig is. Een bank wil nu eenmaal zekerheid. Maar ook zonder vast contract kunt u een hypotheek aanvragen.

Hypotheek zonder vast contract

Hypotheek afsluiten samen met ouders. Is dat mogelijk?

U heeft een heel mooi huis op het oog. Maar het is nét iets te duur. Dan is er soms toch een oplossing. Bijvoorbeeld met een schenking of lening van uw ouders. Of met hulp van uw gemeente.

Hulp bij het kopen van een huis

Welke factoren hebben invloed op mijn hypotheek?

Als u een huis wilt kopen, hebben verschillende factoren invloed op uw hypotheek. Bijvoorbeeld of u een vaste baan heeft of niet. En of u een leaseauto of een studieschuld heeft. We zetten acht factoren op een rij.

Bekijk de factoren

Lees ook welke factoren invloed hebben op de hoogte van de hypotheekrente

Waar kan ik het beste een hypotheek afsluiten?

Bij RegioBank werken we met Zelfstandig Adviseurs voor onafhankelijk hypotheekadvies. Dit betekent dat ze diverse aanbieders en voorwaarden vergelijken voor een hypotheek die het beste bij uw situatie past.

Wat de hypotheekadviseur voor u doet

Hoe kan ik mijn hypotheekgesprek voorbereiden?

Een eigen huis: de grootste uitgave van uw leven. Uw hypotheekadviseur helpt u de juiste keuzes te maken. We geven u tips voor een goede voorbereiding op uw hypotheekadviesgesprek.

Hypotheekgesprek voorbereiden

Hoe werkt het met het betalen van een waarborgsom?

Als u een nieuwe woning koopt, kan de verkoper een waarborgsom vragen. Meestal is die borg 10% van de koopsom van de woning. Kunt u zelf de borgsom niet storten, vraag dan om een bankgarantie van RegioBank.

Zo werkt het

Kan ik mijn oude hypotheek behouden als ik verhuis?

Als u uw huis verkoopt en een ander huis koopt, kunt u uw oude hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek met andere rente kiezen. Maar u kunt uw oude rentevoorwaarden soms ook meenemen naar de nieuwe hypotheek als dat gunstig is.

Uw hypotheek meenemen

Hoe werkt het met mijn hypotheek en belasting?

Bij het afsluiten van een hypotheek mag u de rente onder voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de Belastingdienst. Net als de eenmalige kosten die u maakt voor een hypotheek.

Volg de actuele regels

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw hypotheek aanpassen

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.