Factoren die de hypotheekrente bepalen

Er zijn meerdere factoren die de hoogte van de hypotheekrente bepalen. Wij leggen u graag uit hoe dit zit.

Verhouding schuld-marktwaarde

De verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de waarde van uw woning bepaalt de tariefgroep van uw hypotheek. Hoe hoger de hypotheek ten opzichte van de waarde van uw huis, hoe meer risico wij lopen en hoe hoger de rente kan zijn. Een hogere tariefgroep leidt meestal tot een hogere rente. Andersom geldt ook: hoe lager de schuld-marktwaarde verhouding, hoe lager ons risico en hoe lager meestal de rente.

Meer over de tariefgroepen

Rentevaste periode

Bij het afsluiten (of verlengen) van uw hypotheek kiest u voor een rentevaste periode als u een vaste rente wilt betalen. Als u kiest voor een langere rentevaste periode heeft u langer zekerheid over de rente die u betaalt. Stijgt de hypotheekrente dan blijft u toch de afgesproken rente betalen en profiteert u dus. Daalt de hypotheekrente, dan daalt u rente niet mee, omdat uw rente vastligt voor de afgesproken rentevaste periode. Na afloop van deze periode wordt de rente opnieuw vastgesteld.

Over het algemeen geldt dat de rente hoger is bij een langere rentevaste periode. Dus hoe langer u uw hypotheekrente vast wilt zetten, hoe hoger de bijbehorende rente.

Hypotheekvorm

RegioBank biedt drie hypotheekvormen aan: de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek is duurder dan de annuïteiten- en lineaire hypotheek. Omdat bij een aflossingsvrije hypotheek niet afgelost wordt, lopen wij langer het risico dat u de hypotheek niet terugbetaalt. Daarom betaalt u meer rente.

Meer over de drie hypotheekvormen

  Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  Als u een hypotheek met NHG sluit, betaalt u een lagere rente. NHG, dat staat voor Nationale Hypotheek Garantie, houdt in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de lening. Hiermee heeft u een vangnet als u uw maandlasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld doordat u werkloos of arbeidsongeschikt raakt of als uw relatie eindigt. Moet u uw huis dan gedwongen voor minder verkopen dan dat u nog aan hypotheek moet aflossen, dan hoeft u de restschuld onder voorwaarden niet zelf te betalen.

  Voor een hypotheek met NHG gelden bepaalde voorwaarden waar u aan moet voldoen. Kijk of u in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en dus een lagere rente.

  Meer over Nationale Hypotheek Garantie

  Rentekorting

  Als u een hypotheek én een betaalrekening bij RegioBank afsluit, kunt u 0,10% korting op uw hypotheekrente krijgen. Deze betaalrekening moet u dan wel actief gebruiken. Dit betekent dat u uw hypotheek betaalt van deze rekening en dat uw maandelijkse inkomsten en uitgaven via deze rekening lopen.

  Korting op uw hypotheekrente met een betaalrekening