Factoren die de hypotheekrente bepalen

Er zijn meerdere factoren die de hoogte van de hypotheekrente bepalen. Wij leggen je graag uit hoe dit zit.

Verhouding schuld-marktwaarde

De verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning bepaalt de tariefgroep van je hypotheek. Hoe hoger de hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis, hoe meer risico wij lopen en hoe hoger de rente kan zijn. Een hogere tariefgroep leidt meestal tot een hogere rente. Andersom geldt ook: hoe lager de schuld-marktwaarde verhouding, hoe lager ons risico en hoe lager meestal de rente.

Meer over de tariefgroepen

Rentevaste periode

Bij het afsluiten (of verlengen) van je hypotheek kies je voor een rentevaste periode als je een vaste rente wilt betalen. Als je kiest voor een langere rentevaste periode heb je langer zekerheid over de rente die je betaalt. Stijgt de hypotheekrente dan blijf je toch de afgesproken rente betalen en profiteer je dus. Daalt de hypotheekrente, dan daalt je rente niet mee, omdat je rente vastligt voor de afgesproken rentevaste periode. Na afloop van deze periode wordt de rente opnieuw vastgesteld.

Over het algemeen geldt dat de rente hoger is bij een langere rentevaste periode. Dus hoe langer je je hypotheekrente vast wilt zetten, hoe hoger de bijbehorende rente.

Hypotheekvorm

RegioBank biedt 3 hypotheekvormen aan: de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek is duurder dan de annuïteiten- en lineaire hypotheek. Omdat bij een aflossingsvrije hypotheek niet afgelost wordt, lopen wij langer het risico dat je de hypotheek niet terugbetaalt. Daarom betaal je meer rente.

Meer over de 3 hypotheekvormen

  Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  Als je een hypotheek met NHG sluit, betaal je een lagere rente. NHG houdt in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de lening. Hiermee heb je een vangnet als je je maandlasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld omdat je werkloos of arbeidsongeschikt raakt of als je relatie eindigt. Moet je je huis dan gedwongen voor minder verkopen dan dat je nog aan hypotheek moet aflossen? Dan hoef je de restschuld onder voorwaarden niet zelf te betalen.

  Voor een hypotheek met NHG gelden bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Kijk of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG en dus een lagere rente.

  Meer over Nationale Hypotheek Garantie

  Rentekorting

  Als je een RegioBank hypotheek én een betaalrekening bij RegioBank afsluit, kun je 0,10% korting op je hypotheekrente krijgen. Deze betaalrekening moet je dan wel actief gebruiken. Dit betekent dat je je hypotheek betaalt van deze rekening en dat je maandelijkse inkomsten en uitgaven via deze rekening lopen. Dit moeten minimaal 10 bij- en afschrijvingen per maand zijn. Let op: deze korting geldt niet voor de RegioBank Bespaarhypotheek.

  Lees de voorwaarden voor korting op je hypotheekrente met een betaalrekening

  Energielabel

  Bij een RegioBank Bespaarhypotheek krijg je korting als je een energielabel hebt van B of hoger. Het 'energielabel woningen' laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel loopt van A++++ tot G, waarbij G het minst zuinig is en A++++ het meest zuinig. Maak je je huis energiezuiniger en registreert je energieprestatieadviseur een hoger energielabel bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Dan gaat je rente misschien omlaag. Als dat zo is, passen we je hypotheekrente automatisch aan naar de lagere rente die hoort bij het nieuwe energielabel van je huis.