Hypotheekgesprek

Welke hypotheekvormen zijn er en welke past bij u? Hoeveel kunt u lenen en welke maandlasten horen daarbij? In een hypotheekgesprek bespreekt u met een adviseur de mogelijkheden voor het kopen van een huis.

Het belang van een hypotheekgesprek

Als u serieus op zoek gaat naar een koophuis, is het verstandig om te starten met een hypotheekgesprek:

 • U weet meteen of u dat droomhuis kunt betalen: een hypotheekadviseur heeft een uitgebreide rekentool, waarmee hij of zij een veel preciezere berekening maakt dan de online rekentools doen. Daarnaast weet de adviseur alles van schenkingen door ouders of grootouders.
 • U verliest geen kostbare tijd: als u al aan het begin weet hoeveel u kunt lenen, kunt u sneller een passend bod doen.
 • U regelt de hypotheek sneller: dankzij het eerste hypotheekgesprek heeft uw adviseur minder voorwerk en kan hij -na het verzamelen van een aantal verplichte bewijsstukken- de hypotheekaanvraag sneller indienen.

Tip: eerste hypotheekgesprek? Ga samen

Tijdens een hypotheekgesprek komt er veel informatie op u af. Koopt u uw eerste huis, dan is het fijn om samen te gaan, want twee horen meer dan één. Natuurlijk is het helemaal fijn om iemand mee te nemen die al vaker een hypotheek afsloot. Neemt u uw vader of moeder mee, dan kunnen jullie met de adviseur bespreken hoe u met financiële steun uw droomhuis betaalbaar maakt.

Hypotheekgesprek voorbereiden

Hoe beter u het hypotheekgesprek voorbereidt, hoe meer u uit het gesprek met uw hypotheekadviseur kunt halen. Enkele tips om uw hypotheekgesprek voor te bereiden:

1. Zorg voor inzicht in uw inkomsten en uitgaven

Voor een goed advies hebben we een duidelijk beeld nodig van uw inkomsten en uitgaven. Ook spaargeld en ander vermogen, een studieschuld of overige leningen zijn van belang. Zet zelf vooraf uw maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Denk hierbij aan de vaste lasten, zoals de zorgverzekering en de boodschappen, maar ook aan uitgaven voor bijvoorbeeld vakanties of hobby's. Hoe beter u weet wat er maandelijks in- en uitgaat, hoe beter u weet welke ruimte u heeft voor uw woonlasten.

2. Verzamel de documenten die u nodig heeft

Bij een inzicht van uw inkomsten en uitgaven, horen ook wat officiële documenten. In een eerste gesprek komen we met alleen uw loonstrook of jaaropgave al een heel eind. Maar het is natuurlijk wel handig om alles direct bij de hand te hebben. Denk aan deze documenten bij de voorbereiding op uw hypotheekgesprek:

 • De meest recente loonstrook en jaaropgave.
 • Pensioengegevens (zie bijvoorbeeld mijnpensioenoverzicht.nl).
 • De meest recente aangifte inkomstenbelasting.
 • Een rekenafschrift van de spaarrekening(en).
 • Opgave van beleggingen.
 • Overzicht van studieschuld en andere leningen.

Tip: staat uw Burger Service Nummer (BSN) op een document dat u bij ons aanlevert voor de hypotheek? Streep dat door, zodat het onleesbaar is. Gebruik eventueel de gratis KopieID app om een veilige kopie te maken van uw identiteitsbewijs.

3. Lees alvast over de hypotheekvormen die er zijn

Hypotheken zijn er in vele soorten en maten. Gaat u voor lage maandlasten of wilt u juist snel zo veel mogelijk aflossen? Wilt u zekerheid op lange termijn of kiest u voor een variabele rente? Hoeveel spaargeld kunt u inleggen en tot hoeveel extra wilt u kunnen aflossen? U kunt alvast de hypotheekvormen bekijken en bedenken wat u belangrijk vindt.

4. Denk na over de toekomst

Een hypotheek is een beslissing voor de lange termijn, tot wel 30 jaar. Het helpt als u wat grote lijnen kunt uitstippelen voor deze jaren. Heeft u een kinderwens? Wilt u vervroegd met pensioen? Wilt u meer of minder gaan werken? Hoe lang denkt u in dit huis te blijven wonen? Dit soort vragen zullen we met u bespreken tijdens het hypotheekadviesgesprek. Handig als u hier vooraf al over nagedacht heeft.

5. Denk na over extra kosten voor onderhoud of verbouwingen

Van klushuis tot nieuwbouwwoning: ieder huis brengt kosten met zich mee. Denk vooraf na over verwacht én onverwacht onderhoud als u al een huis op het oog heeft. Misschien wilt u bovendien nog verbouwen. Houdt u naast uw maandlasten voldoende geld over om deze kosten te dragen?

6. Overweeg de risico's

Wat de plannen ook zijn, soms loopt het leven anders. Mocht uw inkomen flink terugvallen, bijvoorbeeld omdat u uw baan verliest of langdurig ziek bent, dan wilt u niet direct hoeven te verhuizen. Hier kunt u zich tegen verzekeren. Koopt u samen met uw partner? Dan is het belangrijk dat jullie ook nadenken over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden van één van beiden. Het is prettig om te weten dat de achterblijver zich in dat geval geen zorgen over de hypotheek hoeft te maken.

7. Vraag om duidelijkheid

Vóór uw adviestraject van start gaat, ontvangt u een dienstverleningsdocument. Hierin staat helder omschreven wat we voor u zullen regelen. Ook de kosten van het hypotheekadvies staan hierin aangegeven. Deze verschillen per adviseur. Lees dit document goed door en vraag door als u iets niet begrijpt. Voelt u zich niet verplicht te doen alsof alles duidelijk is. We leggen u graag uit hoe een bepaalde hypotheekvorm of rentevaste periode in elkaar steekt.

Hypotheekgesprek: verschil tussen oriëntatie- en adviesgesprek

In principe start u met een vrijblijvend én gratis oriëntatiegesprek. U bespreekt uw situatie en uw wensen met uw hypotheekadviseur. Uw adviseur berekent hoeveel u ongeveer kunt lenen en tegen welke maandlasten.

Heeft u een huis op het oog? Dan vindt het adviesgesprek plaats. U bekijkt dan met uw adviseur of het huis echt haalbaar is en welke hypotheek past in uw situatie.

Tip: bekijk ons overzicht van wat u doet en wat u adviseur doet voor het oriëntatie- en adviesgesprek.

Vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen

Gaat u op zoek naar een (ander) koophuis? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak voor een hypotheekgesprek bij u in de buurt.

 • Een gratis én vrijblijvend oriëntatiegesprek met een adviseur naar keuze, bij u in de buurt
 • Onafhankelijke hypotheekadviseurs die meerdere aanbieders en voorwaarden voor u vergelijken
 • Deskundige hypotheekadviseurs die bekend zijn in de regio en echt met u meedenken

Afspraak maken

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen