Wat is een hypotheek?

Een huis kopen kost veel geld, dat heeft bijna niemand op de bank. Je kunt daarom een hypotheek afsluiten, dit is een geldlening voor de aankoop van een huis, met als onderpand het huis. Een ander woord hiervoor is een hypothecaire lening. Hoe werkt het? En hoeveel geld mag je lenen? We leggen het je graag uit.

Op deze pagina:

Hoe werkt een hypotheek?
Verschillende hypotheekvormen
Hypotheekrente
Kun je de hypotheekrente aftrekken?
Hypotheek aflossen
Nationale Hypotheek Garantie
Bijkomende kosten huis kopen
Maximale hypotheek berekenen
Onafhankelijk hypotheekadvies

Hoe werkt een hypotheek?

Een hypotheek is een lening met je huis als onderpand. Een hypotheek heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. De looptijd is de periode die je hebt om de hypotheek af te lossen. Naast de aflossing betaal je rente over de lening. Dit is de hypotheekrente.

Maandelijks betaal je in ieder geval hypotheekrente. Daarnaast los je mogelijk ook af. Of dit het geval is en hoeveel je aflost, hangt af van de hypotheekvorm, de hoogte van de hypotheek en de afgesproken rente.

Verschillende hypotheekvormen

Er zijn verschillende manieren waarop je een hypotheek kunt aflossen. Dit zijn hypotheekvormen. RegioBank biedt 3 hypotheekvormen aan.

  • Los je liever in het begin meer af en wil je dat je maandlasten gedurende de looptijd dalen? Dan is een lineaire hypotheek misschien wat voor je. Tijdens de rentevaste periode zullen de maandlasten dan niet wijzigen.
  • Heeft het je voorkeur dat je maandlasten stijgen gedurende je looptijd, dan is een annuïteitenhypotheek het overwegen waard. Tijdens de rentevaste periode blijven de bruto maandlasten gelijk. Je gaat echter mettertijd minder rente betalen en meer aflossen. Het gevolg hiervan is dat je hypotheekrente aftrek minder wordt en daarmee ook je netto maandlasten.
  • Bij een aflossingsvrije hypotheek blijven de maandlasten gelijk tijdens de gekozen rentevaste periode. Je lost de gehele schuld aan het eind van de looptijd in één keer af. Let op: als je nu voor het eerst een hypotheek afsluit, heb je bij deze hypotheekvorm geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Welke hypotheekvorm het best bij je past, is afhankelijk van je situatie en wensen. In overleg met je zelfstandig adviseur bespreek je wat passend voor je is.

Goed om te weten: de adviseurs van RegioBank zijn onafhankelijk. Dit betekent dat ze verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken en kijken welke geldverstrekker en hypotheekvoorwaarden het best bij je passen.

Hypotheekrente

Over je hypotheek betaal je maandelijks rente. Dit is de hypotheekrente. Je kiest voor een vaste rente of variabele rente.

Vaste rente

Bij een vaste rente betaal je gedurende een bepaalde periode een vast rentepercentage. Gedurende deze rentevaste periode betaal je dus maandelijks dezelfde rente. De lengte van de rentevaste periode bepaal je zelf. Het rentepercentage is meestal hoger als je kiest voor een langere periode.

Variabele rente

De variabele rente is uit verschillende onderdelen opgebouwd die kunnen veranderen. Hierdoor heb je wisselende maandlasten. Voordeel hiervan is dat je bij een dalende rente profiteert van lagere maandlasten. Maar het kan ook andersom zijn. Vraag je zelfstandig adviseur naar de mogelijkheden en of een variabele rente geschikt voor je is.

Bij de hoogte van de rente spelen ook de gekozen hypotheekvorm en de tariefgroepen een rol.

Bekijk de actuele hypotheekrente bij RegioBank

Kun je de hypotheekrente aftrekken?

Als je een hypotheek afsluit, kun je de rente onder voorwaarden aftrekken van je inkomsten. Dit geldt ook voor een deel van de eenmalige kosten, zoals de kosten voor het hypotheekadvies en de afsluitkosten. Lees meer over je hypotheek en de belasting.

Hypotheek aflossen

Als je geld hebt geleend in de vorm van een hypotheek, moet je deze hypotheek vanzelfsprekend ook weer aflossen. Dat doe je door elke maand een bedrag aan aflossing te betalen. Met het rentebedrag bij de aflossing opgeteld kom je op je totale hypotheeklasten. Een deel van de maandelijkse lasten is dus aflossing en een ander deel is rente. Hoeveel je per maand aflost, hangt af van de hypotheekvorm die je kiest: 

  • Een lineaire hypotheek aflossen gaat met een vast bedrag per maand gedurende de gehele looptijd. Je lost aan het eind van de looptijd elke maand hetzelfde bedrag af als aan het begin. Wel dalen je totale maandlasten over tijd. Dit omdat het resterende hypotheekbedrag steeds lager wordt en de rentebetaling per maand daardoor daalt.
  • Een annuïteitenhypotheek aflossen gaat anders in zijn werk. Aan het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente en los je minder af. Na verloop van tijd ga je steeds meer aflossen en steeds minder rente betalen. Het totale maandbedrag blijft gelijk over de gehele looptijd van de hypotheek. 

Extra aflossen 

Als je de financiële ruimte hebt, kun je kiezen voor extra aflossen van je hypotheek. Dat is ook wel bekend als vervroegd aflossen of versneld aflossen. Dat is natuurlijk fijn, maar kent niet alleen maar voordelen. In sommige gevallen is het verduurzamen van je huis voordeliger. En je voordeel van de hypotheekrenteaftrek wordt ook minder groot. Ook is het niet altijd mogelijk om zonder vergoeding een extra aflossing te doen. Vaak staan hypotheekverstrekkers het toe om maximaal tien procent van het totale hypotheekbedrag af te lossen. Wij raden je aan om financieel advies in te winnen voor je extra aflost.

Volledig aflossen

Je kunt ook kiezen voor je hypotheek volledig aflossen. Dit gebeurt natuurlijk als je je huis verkoopt, maar het kan ook als je onvoorzien een groot bedrag tot je beschikking hebt. Bij de verkoop van je huis is vaak geen vergoeding voor het renteverlies gemoeid. Als je je huis niet verkoopt maar wel je volledige hypotheek aflost, is dat vaak wel het geval.

Alles over het aflossen van je hypotheek

Nationale Hypotheek Garantie

Afhankelijk van de aankoopwaarde van de woning en de hoogte van je totale hypotheekbedrag, kom je in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze dient als vangnet. Kun je je maandlasten door bijvoorbeeld werkloosheid niet meer betalen en moet je je huis verkopen, dan kan een eventuele restschuld onder voorwaarden worden kwijtgescholden. Ook kun je een hypotheek met NHG tegen een (doorgaans) gunstige rente afsluiten.

De Nationale Hypotheek Garantie kent een grensbedrag. De NHG-grens is bepaald op € 435.000. Als je je huis verduurzaamt, ligt die grens een stukje hoger, op € 461.100.  

Bijkomende kosten huis kopen

Naast de maandelijkse kosten voor een hypotheek, zijn er nog meer kosten bij het kopen van een huis. Zo betaal je ook eenmalige kosten voor het afsluiten van een hypotheek, zoals advieskosten, notariskosten en eventueel taxatiekosten.

Maximale hypotheek berekenen

Benieuwd hoeveel je kunt lenen voor een woning? Bereken eenvoudig de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze zelfstandig adviseurs vertellen je graag alles over een hypotheek en helpen je met het kiezen van een hypotheek die bij je past. Kom gerust langs bij een adviseur bij jou in de buurt voor een vrijblijvend gesprek. Voor dit advies rekent je adviseur advieskosten.

Ik wil een afspraak maken

Meer informatie over hypotheken

Hypotheekaanvraag: welke documenten heb je nodig?

Veelgestelde vragen over hypotheken

Wat is een hypotheekofferte?

De voordelen van een hypotheek bij RegioBank