Wat is een hypotheek?

Een huis kopen kost veel geld, dat heeft bijna niemand op de bank. U kunt daarom een hypotheek afsluiten, dit is een geldlening voor de aankoop van een huis, met als onderpand het huis. Een ander woord hiervoor is een hypothecaire lening. Hoe werkt het? En hoeveel geld mag u lenen? We leggen het u graag uit.

Hoe werkt een hypotheek?

Een hypotheek is een lening met uw huis als onderpand. Een hypotheek heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. De looptijd is de periode die u heeft om de hypotheek af te lossen. Naast de aflossing betaalt u rente over de lening. Dit is de hypotheekrente.

Maandelijks betaalt u in ieder geval hypotheekrente. Daarnaast lost u mogelijk ook af. Of dit het geval is en hoeveel u aflost, hangt af van de hypotheekvorm, de hoogte van de hypotheek en de afgesproken rente.

Verschillende hypotheekvormen

Er zijn verschillende manieren waarop u een hypotheek kunt aflossen. Dit zijn hypotheekvormen. RegioBank biedt 3 hypotheekvormen aan.

  • Lost u liever in het begin meer af en wilt u dat uw maandlasten gedurende de looptijd dalen? Dan is een lineaire hypotheek misschien wat voor u. Tijdens de rentevaste periode zullen de maandlasten dan niet wijzigen.
  • Heeft het uw voorkeur dat uw maandlasten stijgen gedurende uw looptijd, dan is een annuïteitenhypotheek het overwegen waard. Tijdens de rentevaste periode blijven de bruto maandlasten gelijk. U gaat echter mettertijd minder rente betalen en meer aflossen. Het gevolg hiervan is dat uw hypotheekrente aftrek minder wordt en daarmee ook uw netto maandlasten.
  • Bij een aflossingsvrije hypotheek blijven de maandlasten gelijk tijdens de gekozen rentevaste periode. U lost de gehele schuld aan het eind van de looptijd in één keer af. Let op: als u nu voor het eerst een hypotheek afsluit, heeft u bij deze hypotheekvorm geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Welke hypotheekvorm het best bij u past, is afhankelijk van uw situatie en wensen. In overleg met uw Zelfstandig Adviseur bespreekt u wat voor u passend is.

Goed om te weten: de adviseurs van RegioBank zijn onafhankelijk. Dit betekent dat ze verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken en kijken welke geldverstrekker en hypotheekvoorwaarden het best bij u passen.

Hypotheekrente

Over uw hypotheek betaalt u maandelijks rente. Dit is de hypotheekrente. U kiest voor een vaste rente of variabele rente.

Vaste rente

Bij een vaste rente betaalt u gedurende een bepaalde periode een vast rentepercentage. Gedurende deze periode, de rentevaste periode, betaalt u dus maandelijks dezelfde rente. De lengte van de rentevaste periode bepaalt u zelf. Het rentepercentage is meestal hoger als u kiest voor een langere periode.

Variabele rente

De variabele rente is uit verschillende onderdelen opgebouwd die kunnen veranderen. Hierdoor heeft u wisselende maandlasten. Voordeel hiervan is dat u bij een dalende rente profiteert van lagere maandlasten. Maar het kan ook andersom zijn. Vraag uw Zelfstandig Adviseur naar de mogelijkheden en of een variabele rente geschikt voor u is.

Bij de hoogte van de rente spelen ook de gekozen hypotheekvorm en de tariefgroepen een rol. Lees meer over de tariefgroepen en de actuele hypotheekrente bij RegioBank.

Kunt u de hypotheekrente aftrekken?

Als u een hypotheek afsluit, kunt u de rente onder voorwaarden aftrekken van uw inkomsten. Dit geldt ook voor een deel van de eenmalige kosten, zoals de kosten voor het hypotheekadvies en de afsluitkosten. Lees meer over uw hypotheek en de belasting.

Nationale Hypotheek Garantie

Afhankelijk van de aankoopwaarde van de woning en de hoogte van uw totale hypotheekbedrag, komt u in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze dient als vangnet. Kunt u uw maandlasten door bijvoorbeeld werkloosheid niet meer betalen en moet u uw huis verkopen, dan kan een eventuele restschuld onder voorwaarden worden kwijtgescholden. Ook kunt u een hypotheek met NHG tegen een (doorgaans) gunstige rente afsluiten.

Bijkomende kosten huis kopen

Naast de maandelijkse kosten voor een hypotheek, komen er nog meer kosten kijken bij het kopen van een huis. Zo betaalt u ook eenmalige kosten voor het afsluiten van een hypotheek, zoals advieskosten, notariskosten en eventueel taxatiekosten. Lees welke rekeningen u zoal kunt verwachten.

Maximale hypotheek berekenen

Benieuwd hoeveel u kunt lenen voor een woning? Bereken eenvoudig de maximale hypotheek die u kunt krijgen.

Krijg onafhankelijk hypotheekadvies

Onze Zelfstandig Adviseurs vertellen u graag alles over een hypotheek en helpen u met het kiezen van een hypotheek die bij u past. Kom gerust langs bij een adviseur bij u in de buurt voor een vrijblijvend gesprek. Voor dit advies rekent uw adviseur advieskosten.

Ik wil een afspraak maken

Meer informatie over hypotheken

Hypotheekaanvraag: welke documenten heeft u nodig?

Veelgestelde vragen over hypotheken

Wat is een hypotheekofferte?

De voordelen van een hypotheek bij RegioBank