De rente meeneemregeling bij een nieuwe hypotheek

Als u uw huis verkoopt en een ander huis koopt, kunt u uw oude hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek met andere rente kiezen. Maar u kunt ook de rentevoorwaarden van uw oude hypotheek meenemen naar de nieuwe hypotheek. Dit noemen we de rente meeneemregeling.

Hoe werkt de rente meeneemregeling?

Een bestaande hypotheek meeverhuizen of meenemen, betekent dat u de rentevoorwaarden, de resterende rentevaste periode en ook de openstaande schuld meeneemt naar een nieuw huis. U heeft dan voor de nieuwe woning waarschijnlijk nog wel een aanvullende hypotheek nodig. De oude hypotheek en de aanvullende hypotheek vormen samen de nieuwe hypotheek voor uw nieuwe huis.

Goed om te weten: dit kan betekenen dat er nieuwe voorwaarden gelden voor deze nieuwe hypotheek.

Wat houdt de RegioBank Rente Meeneemregeling in?

Als u een nieuw huis koopt, kunt u twee dingen doen met uw oude hypotheek:

 1. U lost uw oude hypotheek volledig af en sluit een nieuwe hypotheek af met de daarbij geldende rente voor het nieuwe huis.
 2. U lost de oude hypotheek af en neemt de rente van de oude hypotheek mee naar de nieuwe hypotheek. U neemt hierbij de rentevoorwaarden mee naar de nieuwe hypotheek. U behoudt de rente die u heeft, als de nieuwe hypotheek in dezelfde tariefgroep valt. Omdat een nieuwe woning vaak duurder is, kan dit betekenen dat u de hypotheek moet verhogen. Hiervoor kunt u een extra hypotheek afsluiten tegen de dan geldende rente en voorwaarden. Voor de totale hypotheek wordt opnieuw de schuld-marktwaardeverhouding bepaald. Hierdoor kan de gehele hypotheek in een andere tariefgroep vallen. Dat betekent dat ook de ‘meegenomen’ rente tijdens de rentevaste periode kan worden aangepast.

  Wanneer is de rente meeneemregeling interessant?

  De meeneemregeling kan voordelig zijn als uw huidige hypotheek een lagere rente heeft dan een nieuwe hypotheek.

  Let op: bij een spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek is het niet altijd interessant om de rentevoorwaarden mee te nemen. Bij een (bank)spaarhypotheek betaalt u bij een lagere rente mogelijk meer premie of inleg. Uw adviseur kan u er alles over vertellen. Ook over wat de meeneemregeling voor uw belasting betekent.

  Goed om te weten: Is de resterende looptijd van uw rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan toetsen we de haalbaarheid van de hypotheek tegen een toetsrente van 5%. Ook als de huidige rente lager is. Het kan dus voorkomen dat de gewenste hypotheek niet haalbaar is in combinatie met de rente meeneemregeling. In dat geval moet u kiezen voor een hele nieuwe hypotheek tegen de actuele hypotheekrente.

  Voorwaarden rente meeneemregeling

  • U vraagt binnen 6 maanden een nieuwe RegioBank hypotheek aan voor de aankoop van een nieuwe woning. Dit doet u na het aflossen van uw oude RegioBank hypotheek door verkoop van uw gehele woning.
  • U kunt de rente alleen meenemen als u voldoet aan de voorwaarden die wij op dat moment stellen aan een nieuwe hypotheek.
  • U kunt de rentevoorwaarden van uw hypotheek meenemen voor maximaal het bedrag van uw oude hypotheek op het moment van aflossen.
  • U neemt de rentevoorwaarden van uw hypotheek mee voor de resterende duur van de huidige rentevaste periode.
  • U kunt gebruikmaken van de meeneemregeling als uw huidige hypotheek een vaste rente heeft. U kunt geen variabele rente meenemen of rentevormen die wij op dat moment niet meer aanbieden.

    Wanneer passen we de meeneemrente aan?

    Voor de totale hypotheek bepalen we opnieuw de schuld-marktwaardeverhouding. Dit is de verhouding tussen uw openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van uw woning. Hierdoor kan de volledige hypotheek in een andere tariefgroep vallen. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de rente die u meeneemt. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen.

    Meer informatie over wonen en uw hypotheek

    Een ander huis kopen

    Stappenplan Ander huis kopen

    Uw hypotheek en uw huis verbouwen

    RegioBank team

    Onafhankelijk hypotheekadvies

    Onze adviseurs helpen u graag met advies over de meeneemregeling.