De rente meeneemregeling bij een nieuwe hypotheek

Als je je huis verkoopt en een ander huis koopt, kun je je oude hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek met andere rente kiezen. Maar je kunt ook de rente-afspraken van je oude hypotheek meenemen naar de nieuwe hypotheek. Dit noemen we de rente meeneemregeling.

Hoe werkt de rente meeneemregeling?

Een bestaande hypotheek meeverhuizen of meenemen, betekent dat je de rente-afspraken, de resterende rentevaste periode en ook de openstaande schuld meeneemt naar een nieuw huis. Je hebt dan voor de nieuwe woning waarschijnlijk nog wel een aanvullende hypotheek nodig. De oude hypotheek en de aanvullende hypotheek vormen samen de nieuwe hypotheek voor je nieuwe huis.

Goed om te weten

Dit kan betekenen dat er nieuwe voorwaarden gelden voor deze nieuwe hypotheek. Heb je een RegioBank Bespaarhypotheek? Dan kun je de rente alleen meenemen naar een nieuwe RegioBank Bespaarhypotheek.

Wat houdt de RegioBank Rente Meeneemregeling in?

Als je een nieuw huis koopt, kun je 2 dingen doen met je oude hypotheek:

 1. Je lost je oude hypotheek volledig af en sluit een nieuwe hypotheek af met de daarbij geldende rente voor het nieuwe huis.
 2. Je lost de oude hypotheek af en neemt de rente van de oude hypotheek mee naar de nieuwe hypotheek. Je neemt hierbij de rente-afspraken mee naar de nieuwe hypotheek. Je behoudt de rente die je hebt, als de nieuwe hypotheek in dezelfde tariefgroep valt. Omdat een nieuwe woning vaak duurder is, kan dit betekenen dat je de hypotheek moet verhogen. Hiervoor kun je een extra hypotheek afsluiten tegen de dan geldende rente en voorwaarden. Voor de totale hypotheek wordt opnieuw de schuld-marktwaardeverhouding bepaald. Hierdoor kan de gehele hypotheek in een andere tariefgroep vallen. Dat betekent dat ook de ‘meegenomen’ rente tijdens de rentevaste periode kan worden aangepast.

  Wanneer is de rente meeneemregeling interessant?

  De meeneemregeling kan voordelig zijn als je huidige hypotheek een lagere rente heeft dan een nieuwe hypotheek.

  Let op: bij een spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek is het niet altijd interessant om de rentevoorwaarden mee te nemen. Bij een (bank)spaarhypotheek betaal je bij een lagere rente mogelijk meer premie of inleg. Je adviseur kan je er alles over vertellen. Ook over wat de meeneemregeling voor je belasting betekent.

  Goed om te weten: Is de resterende looptijd van je rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan toetsen we de haalbaarheid van de hypotheek tegen een toetsrente van 5%. Ook als de huidige rente lager is. Het kan dus voorkomen dat de gewenste hypotheek niet haalbaar is in combinatie met de rente meeneemregeling. In dat geval moet je kiezen voor een hele nieuwe hypotheek tegen de actuele hypotheekrente.

  Voorwaarden rente meeneemregeling

  • Je vraagt binnen 3 maanden een nieuwe RegioBank hypotheek aan voor de aankoop van een nieuwe woning. Dit doe je na het aflossen van je oude RegioBank hypotheek door verkoop van je gehele woning.
  • Je kunt de rente alleen meenemen als je voldoet aan de voorwaarden die wij op dat moment stellen aan een nieuwe hypotheek.
  • Je kunt de rentevoorwaarden van je hypotheek meenemen voor maximaal het bedrag van je oude hypotheek op het moment van aflossen.
  • Je neemt de rentevoorwaarden van je hypotheek mee voor de resterende duur van de huidige rentevaste periode.
  • Je kunt gebruikmaken van de meeneemregeling als je huidige hypotheek een vaste rente heeft. Je kunt geen variabele rente meenemen.
  • Je kunt de rente voor een RegioBank Bespaarhypotheek alleen meenemen naar een nieuwe RegioBank Bespaarhypotheek.
  • Je kunt de rente alleen meenemen als je verhuist naar een nieuwe eigen woning. Je moet je oude woning helemaal verkopen.
  • De looptijd van je hypotheek mag niet korter zijn dan de resterende duur van je huidige rentevaste periode.

    Wanneer passen we de meeneemrente aan?

    Voor de totale hypotheek bepalen we opnieuw de schuld-marktwaardeverhouding. Dit is de verhouding tussen je openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning. Hierdoor kan de volledige hypotheek in een andere tariefgroep vallen. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de rente die je meeneemt. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

    Blijft de hypotheekrente hetzelfde?

    Het meenemen van je hypotheek hoeft niet te betekenen dat de rente hetzelfde blijft. De hoogte van de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van het huis en het hypotheekbedrag. Als je een nieuw huis koopt, wordt deze verhouding opnieuw bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Bijvoorbeeld als je nu een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie en daar met je nieuwe huis niet meer voor in aanmerking komt.

    Wat als de oude woning nog niet verkocht is ?

    Is de oude woning nog niet verkocht en de hypotheek nog niet afgelost? En heb je wel al een nieuwe woning gekocht? Dan kun je ook gebruik maken van de rente meeneemregeling.

    Het rentecontract van de hypotheek (waarop de  Rente Meeneemregeling van toepassing is) op de oude woning wordt dan omgezet naar een rente voor een overbruggingskrediet. Deze rente wordt vastgesteld op de datum van de aanvraag van de nieuwe hypotheek en vind je terug in de hypotheekofferte. De rente staat 2 jaar vast. De aflosvorm wordt omgezet naar aflossingsvrij.

    Rente meeneemregeling als je relatie eindigt

    We kennen 2 situaties:

    1. Verkoop je de oude woning, omdat je relatie eindigt en koop je allebei een nieuwe woning? Dan kun je het meenemen van de rente verdelen met je ex-partner, als die ook schuldenaar was.

    2. Verkoop je de oude woning niet en blijf jij of je ex-partner in de woning wonen? Dan wordt de woning niet helemaal verkocht. De schuldenaar die vertrekt kan geen gebruik maken van de rente meeneemregeling.

    Meer informatie over wonen en je hypotheek

    Een ander huis kopen

    Stappenplan Ander huis kopen

    Je hypotheek en je huis verbouwen

    RegioBank team

    Onafhankelijk hypotheekadvies

    Onze adviseurs helpen je graag met advies over de meeneemregeling.