Gasloos wonen

Gasloos wonen is beter voor het milieu. Welke stappen kunt u ondernemen om over te gaan op gasloos wonen? En wat zijn de kosten en de voor- en nadelen?

Meer energiebesparende maatregelen Doe de verwarmingstest

Uw huis gasloos maken: waarom?

Nu de gasprijzen steeds verder stijgen, is het een slim idee om over te gaan op gasloos wonen. Zo bespaart u op uw energierekening en spaart u het milieu. Daarnaast bent u zo op de toekomst voorbereid. In Nederland is het de bedoeling dat iedereen een gasvrije woning heeft in 2050.

Hoe kunt u van het gas af?

Als u van het gas af wilt, kunt u een aantal energiebesparende maatregelen nemen:

 • Uw huis gasloos verwarmen
  U verbruikt het meeste gas voor het verwarmen van uw huis. Door uw huis gasloos te verwarmen, bespaart u veel energie en geld. Zo kunt u uw cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Maar u kunt uw huis ook laten aansluiten op het warmtenet (stadswarmte) in uw wijk. Een andere optie is het aanschaffen van een pellet cv-ketel of biomassaketel op resthout.
 • Isoleer uw huis
  Om te voorkomen dat er energie verloren gaat, is het verstandig om eerst uw huis goed te isoleren als u dat nog niet gedaan heeft. Zo kunt u het dak, de spouwmuren, vloer en de ramen laten isoleren.
 • Kook elektrisch
  Als u op een gasstel kookt, kunt u dit (laten) vervangen door een elektrische of inductie kookplaat. Zo gebruikt u geen gas meer om te koken.
 • Laat uw gasmeter verwijderen
  Als u geen gas meer gebruikt, kunt u uw gasmeter- en aansluiting gratis laten verwijderen door uw netbeheerder. Op mijnaansluiting.nl kunt u een afspraak maken om uw gasmeter te laten verwijderen.
 • Wek zelf stroom op
  Wanneer u van het gas afgaat, gebruikt u meer stroom. Om ook op uw stroomrekening te besparen kunt u zelf energie opwekken. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren. Als u meer stroom opwekt dan verbruikt, krijgt u daar een vergoeding voor. Deze vergoeding verrekent uw energieleverancier met uw maandbedrag.

Tip!

Doe mee aan de Duurzame Huizen Route voor een kijkje bij andere duurzame woningen in de buurt.

De kosten van gasloos wonen

Overstappen naar gasloos wonen brengt wel kosten met zich mee. Deze kosten zitten vooral in het vervangen van uw cv-ketel door een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet, vervangen van uw gasstel door een elektrische of inductiekookplaat. Als u uw huis laat isoleren, maakt u hiervoor ook kosten. Al deze investeringen betalen zich na verloop van tijd wel terug in de besparing op uw energierekening. Ook zijn er verschillende subsidies voor energiebesparende maatregelen die de kosten van het overstappen naar gasloos wonen kunnen drukken.

Gasvrij wonen: de voor- en nadelen

Gasvrij wonen heeft veel voordelen, zoals besparing op uw energierekening en het is goed voor het milieu. Maar er zijn ook kosten aan verbonden. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen voor u op een rij.

Voordelen

Met gasloos wonen bespaart u op uw energierekening, doordat gas veel duurder is dan elektriciteit. Daarnaast is gasloos wonen ook veiliger, u heeft geen kans meer op een gaslek. Bovendien veroorzaakt gasgebruik CO2-uitstoot. Door alleen elektriciteit te gebruiken, spaart u het milieu. Daarnaast kent gasloos wonen nog meer voordelen:

 • U heeft geen kosten meer voor een cv-ketel en het onderhoud.
 • U heeft snel warm water.
 • Uw woning is comfortabel warm.
 • Elektrisch koken of koken op inductie is veiliger.

Nadelen

De nadelen van gasloos wonen zitten vooral in de aanpassingen aan uw woning en de kosten. De kosten van een warmtepomp en installatie kunnen vrij hoog zijn. Daartegenover staat natuurlijk dat u deze investeringen na verloop van tijd terugverdient doordat u minder betaalt voor uw energie.

Is een gasvrije woning verplicht?

Een gasvrije woning is nu nog niet verplicht, maar vanaf 2050 wordt dat het wel. Vanaf dat jaar kunt u niet meer stoken en koken op gas. In de komende jaren zal de overheid daarom meer maatregelen nemen om gasloos wonen te stimuleren.

Meer lezen over duurzaam wonen

Wilt u meer weten over energiebesparende maatregelen zoals isoleren of het aanleggen van een groen dak? Bekijk onze artikelen over duurzaam wonen.

Meer weten over belangrijke financiƫle zaken?

Wilt u meer weten over de financiering van gasloos wonen of over andere belangrijke financiƫle zaken? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

Maak vrijblijvend een afspraak