Gasloos wonen

Gasloos wonen is beter voor het milieu. Welke stappen kun je ondernemen om over te gaan op gasloos wonen? En wat zijn de kosten en de voor- en nadelen?

Meer energiebesparende maatregelen Doe de verwarmingstest

Je huis gasloos maken: waarom?

Nu de gasprijzen steeds verder stijgen, is het een slim idee om over te gaan op gasloos wonen. Zo bespaar je op je energierekening en spaar je het milieu. Daarnaast ben je zo op de toekomst voorbereid. In Nederland is het de bedoeling dat iedereen een gasvrije woning heeft in 2050.

Hoe kun je van het gas af?

Als je van het gas af wilt, kun je een aantal energiebesparende maatregelen nemen:

 • Je huis gasloos verwarmen
  Je verbruikt het meeste gas voor het verwarmen van je huis. Door je huis gasloos te verwarmen, bespaar je veel energie en geld. Zo kun je je cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Maar je kunt je huis ook laten aansluiten op het warmtenet (stadswarmte) in je wijk. Een andere optie is het aanschaffen van een pellet cv-ketel of biomassaketel op resthout.
 • Isoleer je huis
  Om te voorkomen dat er energie verloren gaat, is het verstandig om eerst je huis goed te isoleren als je dat nog niet gedaan hebt. Zo kun je het dak, de spouwmuren, vloer en de ramen laten isoleren.
 • Kook elektrisch
  Als je op een gasstel kookt, kun je dit (laten) vervangen door een elektrische of inductie kookplaat. Zo gebruik je geen gas meer om te koken.
 • Laat je gasmeter verwijderen
  Als je geen gas meer gebruikt, kun je je gasmeter- en aansluiting gratis laten verwijderen door je netbeheerder. Op mijnaansluiting.nl kun je een afspraak maken om je gasmeter te laten verwijderen.
 • Wek zelf stroom op
  Wanneer je van het gas afgaat, gebruik je meer stroom. Om ook op je stroomrekening te besparen kun je zelf energie opwekken. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren. Als je meer stroom opwekt dan verbruikt, krijg je daar een vergoeding voor. Deze vergoeding verreken je energieleverancier met je maandbedrag.

Tip!

Doe mee aan de Duurzame Huizen Route voor een kijkje bij andere duurzame woningen in de buurt.

De kosten van gasloos wonen

Overstappen naar gasloos wonen brengt wel kosten met zich mee. Deze kosten zitten vooral in het vervangen van je cv-ketel door een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet, vervangen van je gasstel door een elektrische of inductiekookplaat. Als je je huis laat isoleren, maak je hiervoor ook kosten. Al deze investeringen betalen zich na verloop van tijd wel terug in de besparing op je energierekening. Ook zijn er verschillende subsidies voor energiebesparende maatregelen die de kosten van het overstappen naar gasloos wonen kunnen drukken.

Gasvrij wonen: de voor- en nadelen

Gasvrij wonen heeft veel voordelen, zoals besparing op je energierekening en het is goed voor het milieu. Maar er zijn ook kosten aan verbonden. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen

Met gasloos wonen bespaar je op je energierekening, doordat gas veel duurder is dan elektriciteit. Daarnaast is gasloos wonen ook veiliger, je hebt geen kans meer op een gaslek. Bovendien veroorzaakt gasgebruik CO2-uitstoot. Door alleen elektriciteit te gebruiken, spaar je het milieu. Daarnaast kent gasloos wonen nog meer voordelen:

 • Je hebt geen kosten meer voor een cv-ketel en het onderhoud.
 • Je hebt snel warm water.
 • Je woning is comfortabel warm.
 • Elektrisch koken of koken op inductie is veiliger.

Nadelen

De nadelen van gasloos wonen zitten vooral in de aanpassingen aan je woning en de kosten. De kosten van een warmtepomp en installatie kunnen vrij hoog zijn. Daartegenover staat natuurlijk dat je deze investeringen na verloop van tijd terugverdient doordat je minder betaalt voor je energie.

Is een gasvrije woning verplicht?

Een gasvrije woning is nu nog niet verplicht, maar vanaf 2050 wordt dat het wel. Vanaf dat jaar kun je niet meer stoken en koken op gas. In de komende jaren zal de overheid daarom meer maatregelen nemen om gasloos wonen te stimuleren.

Meer lezen over duurzaam wonen

Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen zoals isoleren of het aanleggen van een groen dak? Bekijk onze artikelen over duurzaam wonen.

Meer weten over belangrijke financiƫle zaken?

Wil je meer weten over de financiering van gasloos wonen of over andere belangrijke financiƫle zaken? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

Maak vrijblijvend een afspraak