Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen kunnen je helpen om duurzamer te wonen. Lees hier meer over de mogelijkheden, kosten en fiscale voordelen van het energiezuiniger maken van je woning.

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Energiebesparende maatregelen zijn aanpassingen die je, in dit geval, aan je woning kunt doen om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of het isoleren van je huis. Maar ook met een aantal kleinere aanpassingen en energiebesparende tips kom je al een heel eind.

De kosten

Het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp zijn investeringen die flinke kosten met zich meebrengen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze energiebesparende maatregelen te financieren. Zo kun je bijvoorbeeld extra hypotheekruimte krijgen, maar er zijn ook subsidies voor het verduurzamen van je woning.

Energiebesparende aanpassingen en je hypotheek

Voor de verduurzaming van je huis, kun je mogelijk extra hypotheek krijgen. Je kunt bij RegioBank je hypotheek verhogen tot 106% van de woningwaarde ná eventuele verbouwing voor energiebesparende aanpassingen. Hierdoor heb je meer financiële ruimte om zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen. Bespreek met je zelfstandig adviseur of dit ook in jouw situatie mogelijk is. Bekijk welke bespaaroplossingen je kunt meefinancieren in je hypotheek.

Subsidie

De overheid stimuleert het verduurzamen van je huis door een aantal subsidies te geven voor energiebesparende maatregelen. Zo wordt het aantrekkelijker om je huis te verduurzamen. Er bestaan subsidies voor het isoleren van je huis of het plaatsen van een warmtepomp. Via de energiesubsidiewijzer.nl kun je checken of je in aanmerking komt voor een energiesubsidie.

Fiscaal voordeel

Energiebesparende maatregelen leveren niet alleen een energiezuiniger huis op, maar kunnen je ook fiscaal voordeel opleveren. Als je een Energiebespaarlening afsluit voor het financieren van energiebesparende aanpassingen in je huis, kun je vaak lenen tegen lage rente die je meestal kunt aftrekken van de belasting. Ook als je je hypotheek verhoogt en hiermee energiebesparende maatregelen financiert, kun je die rente aftrekken van de belasting.

Energiebesparende producten

Naast de bovengenoemde energiebesparende maatregelen zijn er ook laagdrempelige manieren om energie te besparen in huis. Zo kun je de gewone lampen vervangen door ledverlichting of tochtstrips in de ramen en deuren plaatsen. Ook kun je radiatorfolie achter de radiator aanbrengen, een duurzame douchekop plaatsen en nog veel meer kleine aanpassingen doen die een groot verschil maken. Meer van deze kleine energiebesparende maatregelen kun je vinden in de advieslijst kleine energiebesparende producten van Milieucentraal.

Je energielabel verbeteren

Grote en kleine energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat je woning duurzamer wordt. Ook je energielabel wordt hierdoor beter. Een energielabel heb je nodig als je je huis wilt verkopen. Lees wat je kunt doen om je energielabel te verbeteren.

Maatregelen om duurzamer te wonen

Energiebesparende maatregelen helpen je om duurzamer te wonen. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om duurzamer te wonen? Lees ons stappenplan voor het verduurzamen van je woning.

Meer weten over de financiering?

Heb je advies nodig over het financieren van energiebesparende maatregelen of andere financiële zaken? Je zelfstandig adviseur helpt je graag verder.

Maak vrijblijvend een afspraak