Extra hypotheek bij energie besparende maatregelen

Wil je een huis kopen dan mag je maximaal 100% van de marktwaarde lenen. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt als je een huis gaat kopen. Bijvoorbeeld om alle bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notaris- en advieskosten te betalen. Voor de verduurzaming van je huis kun je mogelijk wel extra lenen.

Extra hypotheekruimte bij energiebesparende maatregelen

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor de financiering van energiebesparende maatregelen. De hoogte van het bedrag hangt samen met het energielabel van de woning.

Bron: Rijksoverheid.nl

Energielabel woning Extra bedrag dat geleend mag worden voor aankoop ten opzichte van een woning met het label E, F of G Extra bedrag dat geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen
E,F,G € 0,- € 20.000,-
C,D € 5.000,- € 15.000,-
A,B € 10.000 € 10.000
A+, A++ € 20.000 € 10.000
A+++ € 30.000 € 10.000
A++++ € 40.000 € 0,-
A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar € 50.000 € 0,-

Voor woningen met een slecht energielabel zijn meer maatregelen nodig om het huis duurzamer te maken. Ook gaan je maandlasten omlaag, omdat je bespaart op je energiekosten. Daarom kan je meer lenen om deze maatregelen door te voeren. Voor woningen die energiezuinig(er) zijn, kan je minder extra lenen.

Heeft de woning geen energielabel of is het energielabel afwezig? Dan kun je tot maximaal € 10.000 extra lenen om te verduurzamen. Je kunt uiteraard ook overwegen om een energielabel aan te vragen. Vraag ernaar bij je zelfstandig adviseur. Goed om te weten: door je hypotheek te verhogen, kan je volledige hypotheek in een andere tariefgroep met een hogere rente terechtkomen.

Welke energiebesparende maatregelen mag je meefinancieren?

Je hoeft niet meteen ingrijpend te verbouwen als je extra wilt lenen voor je hypotheek. Dubbel glas laten plaatsen is óók een energiebesparende maatregel. Dit zijn de meest voorkomende bespaaroplossingen die je kunt meefinancieren met je hypotheek:

Bewaar de bonnetjes!

De extra lening wordt in een bouwdepot geplaatst. Het geld vanuit het bouwdepot wordt in veel gevallen rechtstreeks overgemaakt naar de uitvoerder. Daarnaast betaal je wel rente over de lening voor het bouwdepot (hypotheek), maar ontvang je dezelfde rente voor het bedrag dat je nog niet hebt gebruikt.

Vragen over je hypotheek?

Onze zelfstandig adviseurs helpen je graag bij al je vragen over je hypotheek. Maak een afspraak met een adviseur bij je in de buurt.

Maak een afspraak

Of bereken je maximale hypotheek