Energie besparen tips

Nu de energieprijzen hard stijgen, is het slim om te kijken of u energie kunt besparen. Met deze tips kunt u met een paar kleine aanpassingen al flink besparen op uw energierekening.

Bekijk grotere maatregelen Alles over duurzaam wonen

Energie bespaartips voor de verwarming bij u thuis

Het verwarmen van uw huis, kost misschien wel de meeste energie. Zeker nu de gasprijzen zo hoog oplopen, is het verstandig om uw verwarming wat lager te zetten.

 • Klein verschil, groot plezier

  Door uw verwarming één graadje lager te zetten, bespaart u al snel € 90 per jaar.

 • Zet uw verwarming ’s nachts op 15 graden

  Door de verwarming ’s nachts omlaag te draaien, bespaart u gemiddeld € 180 per jaar. Heeft u vloerverwarming? Zet uw thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Tip

U kunt uw verwarming ook overdag, als u heel de dag weg bent, op 15 graden zetten. Ook dan geldt bij vloerverwarming het advies om de thermostaat op 17 of 18 graden te zetten.

Algemene energie bespaartips

Alle kleine beetjes helpen. Ook als het gaat om energiebesparing. Met deze eenvoudige aanpassingen bespaart u al gauw een paar tientjes per jaar.

 • Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Dus zet uw televisie en andere apparatuur echt helemaal uit.

  • Wist u dat uw was op 30 graden net zo schoon wordt als op 60 graden? En een was draaien op 60 graden kost ruim 3 keer zoveel als een was op 30 graden. Tip: gebruik het eco-programma op uw wasmachine en hang de was te drogen in plaats van de droger te gebruiken.
 • Een spaardouchekop aanschaffen is een kleine investering. Ten opzichte van een gewone douchekop gebruikt u hiermee voor een paar tientjes minder aan water per jaar.
  • Hangen uw radiatoren tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur? Als u de achterkant van de radiator met speciale radiatorfolie bedekt, weerkaatst de warmte van de radiator de ruimte in. U bespaart zo'n € 5 per m2 radiator per jaar.
 • Voorkom verlies van warmte bij deuren en ramen door tochtstrips te bevestigen. Een brievenbusborstel werkt hetzelfde: deze borstel houdt de kou buiten en de warmte binnen. Per deur/raam/brievenbus bespaart u zo'n € 5 per jaar.
  • Vervang alle gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee.

Check uw energielabel

Weet u hoe duurzaam uw woning nu is? Vraag daarvoor uw energielabel op. Dit label is sinds januari 2015 verplicht bij de verkoop van een huis. Heeft u uw huis na die tijd gekocht? Dan heeft uw huis al een energielabel en kunt u deze opvragen op energielabel.nl . Heeft u nog geen energielabel? Dan kunt u een voorlopig energielabel opvragen, dit is een schatting op basis van het bouwjaar en het soort woning.

Uw woning isoleren om energie te besparen

Voordat u energie kunt besparen, moet u ervoor zorgen dat er geen energie of warmte meer verloren gaat. Als u energie wilt besparen, is isoleren dus een goede eerste stap. Dat kunt u doen door de vloer, het dak, de muren en/of ramen van uw huis te isoleren. Isolatie van het dak en de muren leveren hierbij meestal het grootste voordeel op, omdat daar 20% tot 30% van de warmte ontsnapt. De ramen kunt u ook isoleren door er HR++ glas in te laten zetten. Dat is speciaal dubbelglas met isolatiecoating. Maar ook met kleine aanpassingen zoals tochtstrips of isolerende gordijnen komt u al een heel eind.

Plaats zonnepanelen om energie te besparen

Naast het besparen van energie, kunt u ook zelf energie opwekken met zonnepanelen. Als u de opgewekte energie niet direct verbruikt, levert u deze stroom automatisch weer terug aan het elektriciteitsnet. Voor de energie die u teruglevert ontvangt u een terugleververgoeding die verschilt per energiebedrijf. Wat u aan stroom teruglevert, wordt verrekend met uw energierekening. Dit heet de salderingsregeling.

Goed om te weten: de overheid is van plan om de salderingsregel af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat betekent dat u steeds minder mag salderen. En vanaf 2031 mag u niet meer salderen.

Doe de huisscan van Solease

Aanleggen van een groen dak

Een andere manier om energie te besparen is door uw dak te vergroenen. Een groen dak verkoelt en isoleert tegelijkertijd. Daarnaast trekt een groen dak ook bijen en andere insecten aan. U kunt zo’n groen dak zelf aanleggen. Lees hier meer over de aanleg van een groen dak.

Overige energie bespaartips

Bekijk duurzame woningen

Denkt u eraan om uw huis te verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Bekijk verduurzaamde huizen en doe zo inspiratie op. De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen. Op duurzamehuizenroute.nl staan veel voorbeeldwoningen die u twee keer per jaar ook kunt bezoeken.

  Naast energie besparen meer weten over duurzaam wonen?

  Naast deze bespaartips kunt u uw woning nog verder verduurzamen. Zo kunt u bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler laten installeren. Lees ons stappenplan voor het verduurzamen van uw woning , om te ontdekken hoe u uw woning kunt verduurzamen.

  Meer lezen

  Maatregelenoverzicht

  Stappenplan duurzaam wonen

  Duurzame tips voor de winter

  Tips voor een koel huis in de zomer

  Uw huis isoleren