Duurzame tips voor de winter

Wij geven 7 duurzame tips om uw huis winterklaar te maken. Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee.

1. Zet het raam open

Een raam openzetten in de winter klinkt wat raar. In de winter houden we liever de ramen en deuren dicht om alle warmte binnen te houden. Maar als u niet ventileert, blijft al het vocht binnen en krijgt u meer kans op schimmels en vochtplekken. Bovendien wordt droge lucht sneller warm en hoeft u dus minder te stoken als u ventileert. Frisse lucht én een lagere energierekening. Wat wilt u nog meer?

2. Investeer in energiebesparende maatregelen

Uw huis energiezuiniger maken is een slimme investering. U verdient er (op termijn) geld mee terug én u verhoogt de waarde van uw huis. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, een HR+ ketel of een warmtepomp.

3. Energie samen met de buren

Zonnepanelen zijn duurzaam, maar ook duur. Maak er daarom een buurtproject van: misschien kunnen jullie samen de investering doen. Heeft uw buurman al zonnepanelen op het dak? Dan kunt u ook elkaar energie geven via Powerpeers.

4. Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat ziet u in een oogopslag wat uw verbruik is. Ook kunt u van een afstand de verwarming hoger of lager zetten. Dus bent u thuis vergeten de verwarming lager te zetten terwijl u een dagje weg bent, dan kunt u dit onderweg nog regelen.

5. Duurzaamheid telt óók in de keuken!

Asperges in december? Niet zo duurzaam, want die komen in de winter helemaal met het vliegtuig uit Peru. Kies liever voor groenten uit het seizoen, zoals bieten, kool of pompoen. Er is genoeg keuze! En gooi de kliekjes niet weg, maar maak er een lekkere wintersoep of stoofpot van. De Groente- & Fruitkalender van Milieu Centraal laat zien welke groenten en fruit u het best in de winter kunt eten.

6. Maak de droger vaker schoon

In de winter, als u de was niet buiten kunt hangen, gebruikt u de droger vaker. Maak daarom na elke wasbeurt het pluizenfilter schoon. Als het filter verstopt raakt, duurt het drogen langer. En dan gebruikt de droger meer energie.

Tip: gebruik droogbollen in de droger. Doordat het wasgoed beter wordt verdeeld en geventileerd vermindert de droogtijd en dus ook uw energieverbruik.

7. Huur uw kerstboom

Waarom zou u elk jaar een nieuwe kerstboom kopen, als u er ook een kan huren? Via verschillende websites kunt u voor een paar weken een boom met kluit adopteren. Google* maar eens op ‘kerstboom huren’. Na de feestdagen wordt de boom weer opgehaald en terug de grond in gezet. Op naar volgend jaar! Zo gaat een boom jarenlang mee.

Tip: versier uw boom met LED-lampjes. Dat is zeven keer zuiniger dan ouderwetse lampjes.

* Als we dan toch groen bezig zijn: kent u de zoekmachine Ecosia  al? Een stuk duurzamer dan Google, want deze zoekmachine gebruikt 80% van de advertentie-inkomsten om bomen te planten. Elke seconde komt er een boom bij!