Groen dak

Een groen dak is een fantastische plek voor bijen, vogels en vlinders. Logisch dat u daar vrolijk van wordt. Bovendien zorgt een groen dak voor verkoeling en wateropvang. Luchtfoto’s laten zien dat er met gemak nog wel 2.200 hectare aan groene daken bij kunnen. Op deze pagina leest u meer over de voor- en nadelen en subsidiemogelijkheden van een groen dak.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dakbedekking van onder andere planten die regenwater opvangen, de biodiversiteit vergroten en de temperatuur van uw dak verlagen. Een groen dak wordt ook wel vegetatiedak genoemd en bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag bestaat uit planten. De andere lagen zorgen ervoor dat het regenwater weg kan lopen, de lucht erdoor kan en dat de wortels zich niet aan uw dak hechten.

Kortingsactie

Een mooie actie van RegioBank, samen met Natuur & Milieu en Het Groene Loket. U krijgt korting en wordt begeleid bij de aanschaf en eventuele aanleg van uw groene dak. Bestel een groen dak en krijg 15% korting op een groen dak aanlegset.

Naar de actie

Voordelen groen dak

Een groen dak heeft meer voordelen dan u misschien denkt. Naast het opnemen van regenwater heeft een groen dak nog meer voordelen:

  • Het trekt meer insecten en andere dieren aan.
  • Het verlaagt de temperatuur van de omgeving.
  • Het dempt geluid in de omgeving.
  • Het zorgt voor schonere lucht.
  • Het beschermt uw dak tegen regen en wind.
  • Het zorgt voor een brandwerende laag op uw dak.

Daarnaast is het aanleggen van een groen dak vrij makkelijk en hoeft u het vaak verder niet te onderhouden.

Nadelen groen dak

  • Een groen dak kan te zwaar zijn voor uw dak. Afhankelijk van welke beplanting u kiest, kan het gewicht van een groen dak al snel oplopen. Kijk daarom altijd eerst goed naar de draagkracht van uw dak.
  • Er kunnen lekkages ontstaan door wortelgroei of een slechte aanleg van een groen dak. Vaak is dan moeilijk te achterhalen waar de lekkage vandaan komt.
  • Het aanleggen van een groen dak is niet goedkoop, de kosten kunnen al gauw oplopen van € 40 tot € 120 per m2. Al verdient een groen dak zich wel terug, het beschermt uw dak waardoor uw dak ook langer meegaat.

Subsidie voor een groen dak

Veel gemeenten, provincies en waterschappen bieden een subsidie aan voor het aanleggen van een groen dak. Zo wordt het aanleggen van een groen dak een stuk aantrekkelijker. Kijk op de Energiesubsidiewijzer of uw gemeente, provincie of waterschap een subsidie aanbiedt voor het aanleggen van een groen dak.

Een groen dak en zonnepanelen

Een groen dak kunt u ook goed combineren met zonnepanelen. Zonnecellen functioneren namelijk beter bij een lage temperatuur. Ideaal met een groen dak dat de temperatuur van uw dak verlaagt. Daarnaast filtert de vegetatie op een groen dak stof en fijne deeltjes uit de lucht, waardoor de zonnepanelen beter werken, tot zo’n 16% beter dan zonder groen dak.

Belangrijke voorwaarden voordat u de aanpassingen doet aan uw dak

Niet elk dak is geschikt voor het aanleggen van een groen dak. Zo is een plat dak het meest geschikt om een groen dak aan te leggen. Het aanleggen van een groen dak op een schuin dak is ook mogelijk. De kans dat het groene dak dan uitdroogt, is dan wel groter omdat het water snel wegloopt.

Gewicht is ook een belangrijke factor, het dak moet genoeg draagkracht hebben om de lagen en de beplanting van het groene dak te kunnen houden. Als er grind op uw dak ligt, of u op uw dak kunt lopen, is het meestal een teken dat uw dak genoeg draagkracht heeft voor een groen dak. Twijfelt u over de draagkracht van uw dak? Laat dan altijd eerst een specialist naar uw dak kijken.

Daarnaast spelen ook het materiaal van het groene dak, de leeftijd, afwatering en afwerking van uw dak een rol bij het bepalen of uw dak geschikt is voor het aanleggen van een groen dak.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het aanleggen van een groen dak of wilt u een offerte opvragen? Op de website van Het Groene Loket vindt u meer informatie.

Lees meer

Groen op uw dak draagt bij aan een duurzamere woning

Een groen dak is een van de vele manieren om uw huis duurzamer te maken. Wilt u weten wat u nog meer kunt doen om uw huis te verduurzamen? Lees dan welke maatregelen u kunt nemen om uw huis te verduurzamen.

In gesprek over andere belangrijke financiële zaken?

Wilt u meer weten over energiebesparende maatregelen of wilt u advies over andere financiële zaken? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag verder.

Maak vrijblijvend een afspraak

Lees hier meer over onze partnerships en de algemene voorwaarden.