Groen dak

Een groen dak is een mooie plek voor bijen, vogels en vlinders. Logisch dat je daar vrolijk van wordt. Bovendien zorgt een groen dak voor verkoeling en wateropvang. Lees meer over de voor- en nadelen en subsidiemogelijkheden van een groen dak.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dakbedekking van onder andere planten die regenwater opvangen, de biodiversiteit vergroten en de temperatuur van je dak verlagen. Een groen dak wordt ook wel vegetatiedak genoemd en bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag bestaat uit planten. De andere lagen zorgen ervoor dat het regenwater weg kan lopen, de lucht erdoor kan en dat de wortels zich niet aan je dak hechten.

Kortingsactie

Een mooie actie van installatiepartner Het Groene Loket. Je krijgt als klant van RegioBank korting op een groen dak aanlegset. Vergroenen met de buren is natuurlijk nog leuker én voordeliger. Vergroen je je dak samen met 3 of meer buurtgenoten? Dan biedt Het Groene Loket extra voordeel. De actievoorwaarden vind je op hun website.

Naar de actie

Voordelen groen dak

Een groen dak heeft meer voordelen dan je misschien denkt.

 • Een groen dak neemt regenwater op.
 • Het trekt vogels, vlinders, bijen en andere insecten aan.
 • Het kan in de zomer je huis koeler houden.
 • Het beschermt je dak tegen zon, regen en wind.

Daarnaast is het aanleggen van een groen dak vrij makkelijk.

Nadelen groen dak

 • Een groen dak kan te zwaar zijn voor je dak. Kijk daarom altijd eerst goed naar de draagkracht van je dak.
 • De energiebesparing die groene daken op kunnen leveren is heel beperkt. Een groen dak is dus geen vervanging voor dakisolatie.
 • Het aanleggen van een groen dak is niet goedkoop, de kosten kunnen al gauw oplopen van € 50 tot € 100 per m2 bij zelf aanleggen.

  Subsidie voor een groen dak

  Veel gemeenten, provincies en waterschappen bieden een subsidie aan voor het aanleggen van een groen dak. Zo wordt het aanleggen van een groen dak een stuk aantrekkelijker. Kijk op de Groene subsidiewijzer of je gemeente, provincie of waterschap een subsidie aanbiedt voor het aanleggen van een groen dak.

  Een groen dak en zonnepanelen

  Een groen dak kun je ook goed combineren met zonnepanelen. Zonnecellen functioneren namelijk beter bij een lage temperatuur. Ideaal met een groen dak dat de temperatuur van je dak verlaagt. Hierdoor halen zonnepanelen een hoger rendement op een groen dak (bron: Milieu Centraal).

  Belangrijke voorwaarden voordat je de aanpassingen doet aan je dak

  Niet elk dak is geschikt voor het aanleggen van een groen dak. Zo is een plat dak het meest geschikt om een groen dak aan te leggen. Een groen dak op een schuin dak is ook mogelijk. De kans dat het groene dak dan uitdroogt, is dan wel groter omdat het water snel wegloopt.

  Gewicht is ook een belangrijke factor. Het dak moet genoeg draagkracht hebben om de lagen en de beplanting van het groene dak te kunnen houden. Als er grind op je dak ligt of je op je dak kunt lopen, dan is er meestal genoeg draagkracht voor een groen dak. Twijfel je over de draagkracht van je dak? Laat dan altijd eerst een specialist naar je dak kijken.

  Meer weten?

  Wil je meer weten over het aanleggen van een groen dak of wil je een offerte opvragen? Op de website van Het Groene Loket vind je meer informatie.

  Lees meer

  Groen op je dak draagt bij aan een duurzamere woning

  Een groen dak is een van de vele manieren om je huis duurzamer te maken. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je huis te verduurzamen? Lees dan welke maatregelen je kunt nemen om je huis te verduurzamen.

  In gesprek over andere belangrijke financiële zaken?

  Wil je meer weten over duurzame maatregelen of wil je advies over andere financiële zaken? Je zelfstandig adviseur helpt je graag verder.

  Maak vrijblijvend een afspraak

  Lees hier meer over onze partnerships en de algemene voorwaarden.