Je energielabel verbeteren


Een energielabel geeft inzicht in hoeveel energie je huis verbruikt. Label G is niet zuinig, label A zeer zuinig. Vaak geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het energielabel. Gelukkig is er dan genoeg ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld met isolatie, HR++ glas of een nieuwe ketel.

Welk energielabel heb je?

Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Kocht je na die datum je huis, dan weet je welk label je huis heeft. Heb je nog geen idee welk label bij je huis hoort? Check dan je voorlopige energielabel op energielabel.nl. Deze schatting is gebaseerd op het bouwjaar en het soort huis.

Je huis energiezuiniger maken

Valt je (voorlopige) energielabel een beetje tegen? Dan is het slim om je huis zuiniger te maken. Je woont comfortabeler, bespaart tot wel 35% op je maandelijkse kosten én je huis kan ook nog eens meer waard worden.

Ontdek hoe je je huis stap voor stap energiezuiniger en duurzamer kunt maken. En wat het je kost en oplevert. Kijk hiervoor op de site van Milieu Centraal.

Stap 1: Isoleren

Is de isolatie van je huis slecht geregeld? Begin daar dan als eerst mee. Denk bijvoorbeeld aan gevelisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. En ook radiatorfolie achter je verwarming plakken helpt al. Ook HR++ glas zorgt voor veel extra isolatie.

Meer over je huis isoleren

Stap 2: Ventileren en installeren

Is je huis goed geïsoleerd? Kijk dan hoe het is met de ventilatie. Vervang eventueel je ketel door een warmtepomp of zonneboiler, of ga volledig gasloos. Schaf je ook nog zonnepanelen aan, dan ben je helemaal duurzaam bezig!

Hoe ga ik dat betalen?

Je huis energiezuiniger maken kost natuurlijk een hoop geld. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de investering te financieren. Misschien heb je geld gespaard om de kosten te betalen. Anders kun je bijvoorbeeld je bestaande hypotheek verhogen of gebruik maken van een Energiebespaarlening. We hebben alle financieringsmogelijkheden op een rij gezet.

Tip: doe de subsidiecheck

Wil je je huis energiezuinig maken? Voor sommige energiebesparende maatregelen kun je subsidie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan subsidie voor isolatie van je huis of dubbelglas. Check of dat ook voor jou geldt.

Meer over subsidies voor energiebesparende maatregelen

Meer lezen

Alles over het energielabel

Stappenplan duurzaam wonen

Checklist huis verbouwen

Extra hypotheek voor een energiezuiniger huis

Inspiratie: duurzame huizen bekijken