Uw energielabel verbeteren

Een energielabel geeft inzicht in hoeveel energie uw huis verbruikt. Label G is niet zuinig, label A zeer zuinig. Vaak geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het energielabel. Gelukkig is er dan genoeg ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld met isolatie, HR++ glas of een nieuwe ketel.

Welk energielabel heeft u?

Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Kocht u na die datum uw huis, dan weet u welk label uw huis heeft. Heeft u nog geen idee welk label bij uw huis hoort? Check dan uw voorlopige energielabel op energielabel.nl. Deze schatting is gebaseerd op het bouwjaar en het soort huis.

Uw huis energiezuiniger maken

Valt uw (voorlopige) energielabel een beetje tegen? Dan is het slim om uw huis zuiniger te maken. U woont comfortabeler, bespaart tot wel 35% op uw maandelijkse kosten én uw huis kan ook nog eens meer waard worden.

Ontdek hoe u uw huis stap voor stap energiezuiniger en duurzamer kunt maken. En wat het u kost en oplevert. Kijk hiervoor op de site van Milieu Centraal.

Stap 1: Isoleren

Is de isolatie van uw huis slecht geregeld? Begin daar dan als eerst mee. Denk bijvoorbeeld aan gevelisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. En ook radiatorfolie achter uw verwarming plakken helpt al. Ook HR++ glas zorgt voor veel extra isolatie.

Meer over uw huis isoleren

Stap 2: Ventileren en installeren

Is uw huis goed geïsoleerd? Kijk dan hoe het is met de ventilatie. Vervang eventueel uw ketel door een warmtepomp of zonneboiler, of ga volledig gasloos. Schaft u ook nog zonnepanelen aan, dan bent u helemaal duurzaam bezig!

Hoe ga ik dat betalen?

Uw huis energiezuiniger maken kost natuurlijk een hoop geld. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de investering te financieren. Misschien heeft u geld gespaard om de kosten te betalen. Anders kunt u bijvoorbeeld uw bestaande hypotheek verhogen of gebruik maken van een Energiebespaarlening. We hebben alle financieringsmogelijkheden op een rij gezet.

Tip: doe de subsidiecheck

Wilt u uw huis energiezuinig maken? Voor sommige energiebesparende maatregelen kunt u subsidie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan subsidie voor isolatie van uw huis of dubbelglas. Check of dat ook voor u geldt.

Meer over subsidies voor energiebesparende maatregelen

Meer lezen

Alles over het energielabel

Stappenplan duurzaam wonen

Checklist huis verbouwen

Extra hypotheek voor een energiezuiniger huis

Inspiratie: duurzame huizen bekijken