Je energielabel verbeteren

Een energielabel geeft inzicht in hoeveel energie je huis verbruikt. Label G is niet zuinig, label A++++ zeer zuinig. Vaak geldt: hoe ouder de woning, hoe slechter het energielabel. Gelukkig is er dan genoeg ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld met isolatie, HR++ glas of een nieuwe ketel.

Welk energielabel heb je?

Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Kocht je na die datum je huis, dan weet je welk label je huis heeft. Heb je nog geen idee welk label bij je huis hoort? Check dan je voorlopige energielabel op energielabel.nl. Deze schatting is gebaseerd op het bouwjaar en het soort huis.

Je huis energiezuiniger maken

Valt je (voorlopige) energielabel een beetje tegen? Dan is het slim om je huis zuiniger te maken. Je woont comfortabeler, bespaart op je maandelijkse energiekosten én je huis kan ook nog eens meer waard worden.

Hoe kan ik dat betalen?

Je huis energiezuiniger maken kost natuurlijk een hoop geld. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de investering te financieren. Misschien heb je geld gespaard om de kosten te betalen. Anders kun je bijvoorbeeld je bestaande hypotheek verhogen of gebruik maken van een Energiebespaarlening.

Extra hypotheekruimte bij energiebesparende maatregelen

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor de financiering van energiebesparende maatregelen. De hoogte van het bedrag hangt samen met het energielabel van de woning.

Bron: Rijksoverheid.nl

Energielabel woning Extra bedrag dat geleend mag worden voor aankoop ten opzichte van een woning met het label E, F of G Extra bedrag dat geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen
E,F,G € 0,- € 20.000,-
C,D € 5.000,- € 15.000,-
A,B € 10.000 € 10.000
A+, A++ € 20.000 € 10.000
A+++ € 30.000 € 10.000
A++++ € 40.000 € 0,-
A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar € 50.000 € 0,-

Voor woningen met een slecht energielabel zijn meer maatregelen nodig om het huis duurzamer te maken. Daarnaast kun je door te verduurzamen flink besparen op je maandelijkse energiekosten. Daarom kan je meer lenen om deze maatregelen door te voeren. Voor woningen die energiezuinig(er) zijn, kan je minder extra lenen.

Heeft de woning geen energielabel of is het energielabel afwezig? Dan kun je tot maximaal € 10.000 extra lenen om te verduurzamen. Je kunt uiteraard ook overwegen om een energielabel aan te vragen. Vraag ernaar bij je zelfstandig adviseur. Goed om te weten: door je hypotheek te verhogen, kan je volledige hypotheek in een andere tariefgroep met een hogere rente terechtkomen.

Vragen over je hypotheek?

Onze zelfstandig adviseurs helpen je graag bij al je vragen over je hypotheek. Maak een afspraak met een adviseur bij je in de buurt.

Maak een afspraak

Energiebespaarplan Plus van Susteen

Heb je plannen om je huis energiezuiniger te maken? En wil je daarvoor een nieuwe hypotheek afsluiten? Met het Energiebespaarplan Plus van Susteen bij je RegioBank Bespaarhypotheek weet je precies wat je moet doen om het energielabel van je huis te verbeteren.

Je krijgt meteen de lagere hypotheekrente die hoort bij het verbeterde energielabel. Zo bespaar je op je energiekosten én je hypotheekrente.

Hoe werkt het?