Tips voor een koel huis

In de zomer kan de temperatuur in huis flink oplopen als de hoge temperaturen dagen (of zelfs weken) aanhouden. Met deze handige tips houd je je huis lekker koel tijdens warme zomerdagen.

1. Houd ramen en deuren overdag dicht

Het is verleidelijk om bij mooi weer de ramen of tuindeuren lekker open te zetten. Maar als het een paar dagen erg warm is, kun je ze overdag beter dichthouden. Het is slimmer om alles ’s ochtends vroeg en ’s avonds na zonsondergang open te zetten. Dan is het buiten wat koeler en kan het even lekker doorwaaien.

2. Houd zonlicht buiten de deur

Zonwering maakt een groot verschil voor de temperatuur in huis. Dus heb je een zonnescherm, luiken, shutters of gordijnen? Doe ze dan lekker dicht op dagen dat de zon volop schijnt. Het is dan misschien wel wat donker in huis, maar ook koeler. Heb je geen zonwering? Een parasol of zonnescherm in de tuin kan ook al helpen.

3. Zorg voor koele lucht

Niet iedereen heeft airconditioning in huis. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je huis te verkoelen. Deze zijn vaak ook een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Ventilators bijvoorbeeld zorgen op warme zomerdagen ook voor een lekkere frisse wind in huis. En wil je het nóg koeler maken? Zet dan gewoon flessen bevroren water voor de ventilator.

4. Voorkom extra hitte

Het is buiten al warm genoeg, dus probeer het niet nóg warmer te maken. Kook niet binnen, maar steek buiten de BBQ aan. Of maak een lekkere maaltijdsalade. Gebruik overdag ook zo min mogelijk elektrische apparaten. Wasje draaien of de vaatwasser aanzetten? Het kan ook ’s avonds.

Tip: zet je televisie en computer écht uit en niet op stand-by. Ze stralen dan minder warmte uit, en het is ook nog eens voordelig voor je portemonnee. Want door apparatuur altijd helemaal uit te zetten, bespaar je jaarlijks eenvoudig zo’n € 70.

5.  Zorg voor goede isolatie

Bij isolatie denken we vaak aan het binnenhouden van de warmte als het buiten koud is, maar goede isolatie van je huis helpt óók om de warmte in de zomer buiten te houden. Een goed geïsoleerd dak en isolatieglas, zoals HR++-glas, houdt in de zomer de warmte buiten.
Warmte die eenmaal binnen is, raak je in een huis met goede isolatie minder snel kwijt.

6. Plaats groen op, tegen en rond je huis

Planten zorgen voor verkoeling: ze koelen de omgeving doordat ze zonlicht opvangen, regenwater opnemen en verdampen. Met een groen dak kan het in huis wel tot 4 graden koeler zijn. Daarnaast zorgen planten in plaats van bestrating ook voor verkoeling. En insecten zijn je dankbaar voor meer groen.

Naast een groen dak helpt ook een wit dak om de warmte buiten te houden, omdat wit de warmte beter weerkaatst dan donkere kleuren. Je kunt bijvoorbeeld je dak afwerken met een lichtgekleurde dakbedekking of witte kiezels.

Meer lezen

Meer informatie over je huis isoleren

Alles over duurzaam wonen