Stappenplan voor het verduurzamen van uw woning

Het verduurzamen van uw woning levert veel op. Met een energiezuinig huis bespaart u tot wel 35% op uw energiekosten. Ook woont u in een comfortabel huis, dat ‘s winters warm blijft en ‘s zomers koel is. Met dit stappenplan ontdekt u of duurzaam wonen ook haalbaar is voor u, wat de kosten zijn en hoe u de financiering regelt.

Wat is een energiezuinig huis?

In een duurzaam huis verbruikt u weinig energie voor het verwarmen of koelen van uw woning. Dat is goed voor uw portemonnee én het milieu. Dubbel glas en isolatie van de muren en vloeren zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Vooral als u een oud huis energiezuinig maakt, zult u dat terugzien op uw energierekening. Is uw huis al goed geïsoleerd? Dan kunt u zelf energie opwekken. Zonnepanelen op het dak of een warmtepomp zorgen namelijk óók voor een lagere energierekening.

Is het verplicht uw woning te verduurzamen?

Bent u van plan meer dan 25% van uw woning te verbouwen? Dan is het vanaf 1 februari 2022 in de meeste gevallen verplicht om voor een deel duurzame energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler. Als u geen ingrijpende verbouwplannen heeft, is een verduurzaming van uw woning niet verplicht. Wel kan het verduurzamen van uw woning flink schelen op uw energierekening.

Stap 1: Check hoe energiezuinig uw huis nu is

Voordat u aan de slag gaat met het verduurzamen van uw woning, is het verstandig eerst te checken hoe energiezuinig uw woning nu is. Dit kunt u doen aan de hand van het energielabel. Sinds januari 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop van een huis. Heeft u uw huis na die datum gekocht? Dan weet u welk energielabel uw huis heeft. Weet u niet welk energielabel uw woning heeft? Check uw voorlopige energielabel op energielabel.nl. Deze schatting is gebaseerd op het bouwjaar en het soort woning.

 • Doe de huisscan van Solease

Wilt u uw huis verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Doe dan de huisscan op Solease.nl . Met de huisscan kunt u een persoonlijk stappenplan maken om erachter te komen op welke manieren u uw woning kunt verduurzamen.

Stap 2: Wat valt onder het verduurzamen van uw woning?

Er zijn meerdere manieren om uw huis te verduurzamen. Zo kunt u uw vloer, dak en/of ramen laten isoleren. Maar u kunt ook zonnepanelen plaatsen of een warmtepomp of boiler installeren.

 • Bekijk ook onze energiebespaartips

Met kleine maatregelen komt u ook een heel eind. Zoals het plaatsen van tochtstrips in deuren en ramen, het aanbrengen van radiatorfolie of het installeren van ledlampen. Benieuwd naar andere eenvoudige manieren om uw huis te verduurzamen? Lees onze energiebespaartips.

Stap 3: Breng uw duurzame woonwensen in kaart

Omdat er veel mogelijkheden zijn, is het belangrijk om uw duurzame woonwensen goed in kaart te brengen. Bedenk welke besparingsmaatregelen u kunt nemen en hoever u hierin wilt gaan. U kunt alleen voor een paar kleine energiebesparende aanpassingen kiezen of het groter aanpakken en uw woning zelfs energieneutraal maken. U wekt dan meer of evenveel energie op dan u nodig heeft.

 • Onafhankelijk advies voor het verduurzamen van uw woning

Als u er zelf niet uitkomt, kunt u ook hulp inschakelen van een energieadviseur die u een onafhankelijk advies kan geven over de mogelijkheden en de duurzame oplossingen die bij uw woning passen.

Stap 4: Breng de kosten in kaart van het verduurzamen van uw woning

Nadat u uw duurzame woonwensen in kaart heeft gebracht, kunt u een overzicht maken van de bijbehorende kosten. Vraag bijvoorbeeld een kostenindicatie bij verschillende installateurs van zonnepanelen en/of warmtepompen op. Het is hierbij verstandig om ruim te begroten en naar eventuele bijkomende kosten te vragen.

Stap 5: Het financieren van de verduurzaming aan uw woning

Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming van uw woning te financieren. Zo kunt u dit van eigen spaargeld doen, maar mogelijk komt u ook in aanmerking voor een subsidie of lening.

 • Subsidies voor huis verduurzamen

Check als eerste of u in aanmerking komt voor een of meerdere subsidies. Er bestaan verschillende subsidies voor het verduurzamen van uw huis. Bijvoorbeeld voor het isoleren van uw dak of vloer. Om te checken voor welke energiesubsidies u in aanmerking komt, kunt u de Subsidiewijzer invullen.

 • Hypotheek verhogen

Als u uw huis gaat verduurzamen, kunt u vaak extra hypotheek krijgen. Bij RegioBank kunt u uw hypotheek verhogen tot 106% van de woningwaarde ná de verbouwing. Zo wordt het een stuk aantrekkelijker om uw huis te isoleren of zonnepanelen aan te schaffen. U kunt de volgende bespaaroplossingen laten meefinancieren in uw hypotheek:

 • HR-ketel
 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Dak-, vloer- en muurisolatie
 • Dubbel glas (HR++)
 • Een duurzaamheidslening aanvragen

U kunt er ook voor kiezen om een duurzaamheidslening aan te vragen bij uw gemeente. Deze lening is speciaal bedoeld voor het financieren van energiebesparende maatregelen aan uw woning. U kunt meestal tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Benieuwd of uw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Vul dan uw postcode in op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

 • Spaargeld gebruiken

Als het niet lukt om een subsidie, lening of een verhoging van uw hypotheek te regelen, kunt u de verduurzaming ook financieren van uw spaargeld. Dat kan een aardige investering zijn, maar wel een investering die zich over de jaren terugbetaalt doordat u flink bespaart op uw energierekening.

Stap 6: Verduurzaming laten uitvoeren

Als u weet hoe u uw huis wilt verduurzamen, kunt u offertes bij verschillende partijen opvragen. Besteed het uitvoeren van het verduurzamen van uw woning, zoals het plaatsen van dubbel glas of zonnepanelen, altijd uit aan een erkende installateur. Let ook op eventuele keurmerken en wetgeving rondom het installeren van duurzame oplossingen. Zo vindt u op Zonnekeur.nl, het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie, een erkende zonnepanelen installateur. Op Centraalregistertechniek.nl vindt u een vakman voor alle soorten duurzame oplossingen bij u in de buurt.

Stap 7: Investering duurzaam wonen terugverdienen

Een verduurzaming van uw woning, levert bijna altijd een lagere energierekening op. Hoelang het duurt voordat elke maatregel is terugverdiend, verschilt. Zo heeft u zonnepanelen in zo'n 7 jaar terugverdiend, en een warmtepomp binnen zo’n 5 tot 10 jaar. Op Milieucentraal.nl kunt u het rendement van verschillende energiebesparende maatregelen berekenen.

Meer weten over belangrijke financiële zaken? 

Heeft u advies nodig over het financieren van de verduurzaming van uw woning? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag verder.

Maak een afspraak

Meer lezen

Checklist huis verbouwen

Inspiratie: bekijk duurzame huizen

Alles over duurzaam wonen