Checklist huis verbouwen

Uw huis energiezuiniger maken met goede isolatie, een nieuwe badkamer of een dakkapel op zolder om een slaapkamer te creëren. Wat de reden van uw verbouwing ook is, aan deze vijf dingen moet u zeker denken.

1. Bepaal hoeveel geld het mag kosten

Een verbouwing is leuk, maar ook kostbaar. Het is daarom slim om bij meerdere partijen een offerte op te vragen. Zo kunt u vergelijken en weet u hoeveel geld u kwijt bent, vóórdat u aan de verbouwing begint. Er zijn verschillende opties om uw verbouwing te financieren. Met spaargeld bijvoorbeeld. Heeft u onvoldoende saldo op uw spaarrekening? Dan is het afsluiten van een lening of het verhogen van uw hypotheek in sommige gevallen een mogelijkheid. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hierin adviseren.

2. Maak een haalbare planning

Wie eenmaal begint met verbouwingsplannen, ziet overal in huis opknapmogelijkheden. Heeft u geen zin om de komende jaren in een bouwput te wonen, of geld uit te geven dat u eigenlijk niet heeft? Maak dan voordat u begint een planning. Bedenk welke ruimte u als eerste aanpakt, hoe lang u daarmee bezig wilt zijn en wat het mag kosten. Vergeet ook niet uit te zoeken of u vergunningen bij de gemeente moet aanvragen en of er regelgeving is waarmee u rekening moet houden. Dit kan ook invloed hebben op uw planning.

3. Schakel hulptroepen in

Een verbouwing is vaak veel werk. Daarom is het fijn om hulptroepen in te schakelen en het niet allemaal alleen te doen. Misschien heeft u een handige buurman of vrienden die u graag willen helpen. Vraag eens rond in uw netwerk, het kan u veel geld besparen. Mocht het niet lukken iemand in uw eigen kring te vinden, dan kunt u altijd nog mensen inhuren.

4. Sluit de benodigde verzekeringen af

Niets is vervelender dan een conflict of schade tijdens de verbouwing. Behalve het feit dat u niet verzekerd bent misschien. Met een Rechtsbijstandverzekering voorkomt u ongeplande hoge kosten als u een juridisch conflict krijgt met bijvoorbeeld een leverancier of aannemer. Denk daarnaast ook aan een opstalverzekering.

5. Informeer de buren

Gebonk op de muren of een vrachtwagen die in de vroege uurtjes materiaal komt afleveren. De meeste verbouwingen brengen wat geluidsoverlast met zich mee. Vergeet daarom niet uw buren van tevoren te informeren. Als u even uitlegt wat u gaat doen en hoe lang dat gaat duren, hebben uw buren waarschijnlijk meer begrip voor de (tijdelijke) overlast. Het kan een hoop gezeur voorkomen.

Meer over duurzaam verbouwen

Verbouwingen die de waarde van uw huis verhogen

Uw energielabel verbeteren

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Uw huis isoleren

Alles over duurzaam wonen