Checklist huis verbouwen

Je huis energiezuiniger maken met goede isolatie, een nieuwe badkamer of een dakkapel op zolder om een slaapkamer te creëren. Wat de reden van je verbouwing ook is, aan deze vijf dingen moet je zeker denken.

1. Bepaal hoeveel geld het mag kosten

Een verbouwing is leuk, maar ook kostbaar. Het is daarom slim om bij meerdere partijen een offerte op te vragen. Zo kun je vergelijken en weet je hoeveel geld je kwijt bent, vóórdat je aan de verbouwing begint. Er zijn verschillende opties om je verbouwing te financieren. Met spaargeld bijvoorbeeld. Heb je onvoldoende saldo op je spaarrekening? Dan is het afsluiten van een lening of het verhogen van je hypotheek in sommige gevallen een mogelijkheid. Je zelfstandig adviseur kan je hierin adviseren.

2. Maak een haalbare planning

Wie eenmaal begint met verbouwingsplannen, ziet overal in huis opknapmogelijkheden. Heb je geen zin om de komende jaren in een bouwput te wonen, of geld uit te geven dat je eigenlijk niet hebt? Maak dan voordat je begint een planning. Bedenk welke ruimte je als eerste aanpakt, hoe lang je daarmee bezig wilt zijn en wat het mag kosten. Vergeet ook niet uit te zoeken of je vergunningen bij de gemeente moet aanvragen en of er regelgeving is waarmee je rekening moet houden. Dit kan ook invloed hebben op je planning.

3. Schakel hulptroepen in

Een verbouwing is vaak veel werk. Daarom is het fijn om hulptroepen in te schakelen en het niet allemaal alleen te doen. Misschien heb je een handige buurman of vrienden die je graag willen helpen. Vraag eens rond in je netwerk, het kan je veel geld besparen. Mocht het niet lukken iemand in je eigen kring te vinden, dan kun je altijd nog mensen inhuren.

4. Sluit de benodigde verzekeringen af

Niets is vervelender dan een conflict of schade tijdens de verbouwing. Behalve het feit dat je niet verzekerd bent misschien. Met een Rechtsbijstandverzekering voorkom je ongeplande hoge kosten als je een juridisch conflict krijgt met bijvoorbeeld een leverancier of aannemer. Denk daarnaast ook aan een opstalverzekering.

5. Informeer de buren

Gebonk op de muren of een vrachtwagen die in de vroege uurtjes materiaal komt afleveren. De meeste verbouwingen brengen wat geluidsoverlast met zich mee. Vergeet daarom niet je buren van tevoren te informeren. Als je even uitlegt wat je gaat doen en hoe lang dat gaat duren, hebben je buren waarschijnlijk meer begrip voor de (tijdelijke) overlast. Het kan een hoop gezeur voorkomen.

Meer over duurzaam verbouwen

Verbouwingen die de waarde van je huis verhogen

Je energielabel verbeteren

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Je huis isoleren

Alles over duurzaam wonen