Alles over het energielabel
Wat is het energielabel voor woningen?
Het 'energielabel woningen' laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel loopt van A++++ tot G, waarbij G het minst zuinig is en A++++ het zuinigst. Heeft u een koophuis en wilt u uw huis gaan verkopen? Dan moet u een definitief energielabel hebben.
Een definitief energielabel aanvragen
Wilt u uw huis gaan verkopen of verhuren? Dan moet u een geldig definitief energielabel aanvragen. Voor het aanvragen van een energielabel komt een vakbekwame energieadviseur aan huis, die de gehele woning opneemt. Denk daarbij aan de afmetingen, de isolatie van de verschillende gebouwonderdelen en de aanwezige installaties. De adviseur maakt vervolgens een berekening en de woningeigenaar krijgt een afschrift van het energielabel.
Het energielabel
Het energielabel is een uitgebreid document met informatie over de energieprestatie van uw huis, zoals de isolatie van alle gebouwonderdelen, de aanwezige installaties, de warmtebehoefte in de wintermaanden, het risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden en het aandeel hernieuwbare energie. Daarnaast bevat het label uitgebreide uitleg over deze verschillende indicatoren, een indicatie van de energierekening per maand en concrete verbetermogelijkheden voor de isolatie en installaties, toegespitst op de betreffende woning.
Lees meer over het energielabel op energielabel.nl
Benieuwd naar het energielabel van uw huis? Zoek uw energielabel op.
Regel uw energielabel op tijd als u gaat verkopen
Gaat u uw huis verkopen, dan moet u een definitief energielabel hebben. Verkoopt u uw huis zonder definitief energielabel, dan kunt u een boete krijgen. De meeste kopers zullen al bij het bekijken van het huis naar het energielabel vragen. Het is dus het beste om het energielabel definitief te maken voordat u uw huis te koop zet.
Uitzonderingen: energielabel niet verplicht
U hoeft geen energielabel te hebben voor:
- een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument
- een recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden
- een vrijstaand gebouw met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlak
Energielabel bij het kopen
Als u een huis koopt, dan heeft u recht op een definitief energielabel. Zo weet u hoe zuinig het huis is dat u wilt kopen. Het energielabel zegt alleen iets over het huis zelf. Uw energieverbruik hangt uiteindelijk af van uw eigen manier van leven, hoeveel apparaten u heeft en hoe intensief u deze gebruikt.
Heeft u het perfecte huis gevonden, maar heeft het een slecht energielabel? Houd dan in de onderhandelingen rekening met extra kosten voor energiebesparende maatregelen.
Uw huis zuiniger maken
U kunt een beter energielabel krijgen door uw huis zuiniger te maken. Deze aanpassingen leveren meestal de beste resultaten op:
- spouwmuurisolatie
- vloerisolatie van minimaal 10 centimeter dik
- HR-glas in huiskamer en slaapkamers
- HR++ verwarmingsketel
- zonneboiler en/of zonnepanelen
- warmtepomp
Een installateur of bouwkundig specialist kan u daar meer over vertellen.
Meer over uw energielabel verbeteren
Energie besparen en uw hypotheek
Gaat u het huis dat u koopt energiezuiniger maken? Dan kunt u daarvoor misschien een hogere hypotheek krijgen, tot 106% van de waarde van uw huis na de aanpassingen. Uw adviseur vertelt u graag hoe dat werkt.
Meer over deze extra hypotheekruimte