Energielabel en je woning

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Belangrijk om te weten als je een huis gaat kopen. Verkoop je je huis? Dan moet je huis een energielabel hebben.

Wat is het energielabel voor woningen?

Het 'energielabel woningen' laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel loopt van A++++ tot G, waarbij A++++ het zuinigst en G het minst zuinig is. Heb je een koophuis en wil je je huis gaan verkopen? Dan moet je een definitief energielabel hebben.

Een definitief energielabel aanvragen

Wil je je huis gaan verkopen of verhuren? Dan moet je een geldig definitief energielabel aanvragen. Voor het aanvragen van een energielabel komt een vakbekwame energieadviseur aan huis, die de gehele woning opneemt. Denk daarbij aan de afmetingen, de isolatie van de verschillende onderdelen van je huis en de aanwezige installaties. De adviseur maakt vervolgens een berekening en de woningeigenaar krijgt een afschrift van het energielabel.

Het energielabel

Het energielabel is een uitgebreid document met informatie over de energieprestatie van je huis, zoals de isolatie van alle onderdelen van je huis, de aanwezige installaties, de warmtebehoefte in de wintermaanden, het risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden en het aandeel hernieuwbare energie. Daarnaast bevat het label uitgebreide uitleg over deze verschillende indicatoren, een indicatie van de energierekening per maand en concrete verbetermogelijkheden voor de isolatie en installaties, toegespitst op de betreffende woning.

Lees meer over het energielabel op energielabel.nl

Benieuwd naar het energielabel van je huis? Zoek je energielabel op.

Regel je energielabel op tijd als je gaat verkopen

Ga je je huis verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Verkoop je je huis zonder definitief energielabel, dan kun je een boete krijgen. De meeste kopers zullen al bij het bekijken van het huis naar het energielabel vragen. Het is dus het beste om het energielabel definitief te maken voordat je je huis te koop zet.

Uitzonderingen: energielabel niet verplicht

Je hoeft geen energielabel te hebben voor:

  • een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument;
  • een recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden;
  • een vrijstaand gebouw met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlak.

Bekijk alle uitzonderingen

Energielabel bij het kopen

Als je een huis koopt, dan heb je recht op een definitief energielabel. Zo weet je hoe zuinig het huis is dat je wilt kopen. Het energielabel zegt alleen iets over het huis zelf. Je energieverbruik hangt uiteindelijk af van je eigen manier van leven, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je deze gebruikt.

Heb je het perfecte huis gevonden, maar heeft het een slecht energielabel? Houd dan in de onderhandelingen rekening met extra kosten voor energiebesparende maatregelen.

Je huis energiezuiniger maken

Je kunt een beter energielabel krijgen door je huis energiezuiniger te maken. Deze aanpassingen leveren meestal de beste resultaten op:

  • spouwmuurisolatie
  • dak- of vloerisolatie van minimaal 10 centimeter dik
  • HR-glas in huiskamer en slaapkamers
  • HR++ verwarmingsketel
  • zonneboiler en/of zonnepanelen
  • warmtepomp

Een installateur of bouwkundig specialist kan je daar meer over vertellen.

Meer over je energielabel verbeteren

Energie besparen en je hypotheek

Ga je het huis dat je koopt energiezuiniger maken? Dan kun je daarvoor misschien een hogere hypotheek krijgen, tot 106% van de waarde van je huis na de aanpassingen. En met de RegioBank Bespaarhypotheek krijg je automatisch een lagere rente als je huis van energielabel C of lager stijgt naar energielabal B of hoger. Je adviseur vertelt je graag hoe dat werkt.

Meer over deze extra hypotheekruimte

Meer lezen

Je huis isoleren

Checklist huis verbouwen

Subsidie voor energiebesparende maatregelen