Bijleenregeling bij overwaarde


Is de verkoopprijs van je huis hoger dan je hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde. Wanneer je dan een ander huis koopt, kun je te maken krijgen met de bijleenregeling.

Wat is de bijleenregeling?

De bijleenregeling is een wettelijke regeling voor mensen die hun woning met overwaarde verkopen. Het bedrag dat je aan de verkoop overhoudt, heet de ‘eigenwoningreserve’. Sluit je een hypotheek of lening af voor je nieuwe huis? Dan mag je de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de eigenwoningreserve.

Ga je duurder wonen?

Stel, je gaat duurder wonen. Je verkoopt je oude huis voor € 380.000. Het deel van je hypotheek dat je hebt gebruikt voor je woning is € 370.000. De overwaarde is dan € 10.000 (€ 380.000 min € 370.000). Je nieuwe huis kost € 450.000. Volgens de bijleenregeling mag je dan de rente over een hypotheek van maximaal € 440.000 aftrekken (€ 450.000 min € 10.000).

Let op: we houden in dit voorbeeld geen rekening met eventuele verkoopkosten van je oude huis.

Ga je goedkoper wonen?

Stel dat je in het bovenstaande voorbeeld geen duurder maar een goedkoper huis koopt. Je nieuwe huis kost bijvoorbeeld € 360.000. Dat betekent dat je de rente over een hypotheek van maximaal € 350.000 mag aftrekken (€ 360.000 min € 10.000).

Je overwaarde berekenen

Om de overwaarde van je huis te bepalen, gaat de Belastingdienst uit van de verkoopprijs van je huis (zonder de verkoopkosten) min het deel van de hypotheek dat je hebt gebruikt voor de aankoop of verbetering van je huis. Je kunt je overwaarde berekenen op Belastingdienst.nl

Koop je geen nieuwe woning?

Je overwaarde wordt toegevoegd aan je eigenwoningreserve. De eigenwoningreserve vervalt na drie jaar. Het kan zijn dat je reserve uit verschillende delen bestaat, doordat je vaker een eigen woning hebt verkocht. Dan vervalt elk afzonderlijk deel na drie jaar.

Als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, gaat het bedrag van je eigenwoningreserve af van het maximale hypotheekbedrag waarover je rente mag aftrekken. Lees meer over de eigenwoningreserve op Belastingdienst.nl

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.