Hypotheek voor ouderen

Wilt u op latere leeftijd een (nieuw) huis kopen? Of wilt u uw hypotheek oversluiten? Dan vraagt u zich vast af of dit mogelijk is en of er voorwaarden aan verbonden zijn. Wij vertellen u er alles over. Ook op oudere leeftijd is er meer mogelijk dan u denkt.

Tot welke leeftijd kunt u een hypotheek krijgen?

Het goede nieuws is dat er geen maximale leeftijd verbonden is aan het aanvragen van een hypotheek. Dit betekent in de praktijk helaas niet dat u altijd een hypotheek krijgt. Er is een aantal voorwaarden waar hypotheekverstrekkers naar kijken. Bijvoorbeeld het moment dat u met pensioen gaat of ging. Of wat uw inkomen is tot aan uw pensioendatum.  

Hypotheek en pensioeninkomen

Bij de meeste hypotheekaanvragen kijkt de hypotheekverstrekker naar de hoogte van het loon of inkomen. Nadert u de pensioengerechtigde leeftijd? Dan kijkt de verstrekker verder dan inkomen alleen. Er is dan een verband tussen uw maximale hypotheek en uw pensioeninkomen. De hoogte van uw opgebouwde pensioen is dan van belang, maar ook wanneer u met pensioen gaat. Vanaf 57 jaar toetsen we uw inkomen op basis van uw pensioeninkomen.

U gaat binnen nu en 10 jaar nog niet met pensioen

U bent niet ouder dan 57 jaar en u gaat in ieder geval binnen nu en 10 jaar nog niet met pensioen. In dit geval is er geen verschil, voor u gelden dezelfde voorwaarden als voor iedereen. Het belangrijkste is de hoogte van uw inkomen, de waarde van de woning en het rentepercentage. Maar uw Zelfstandig Adviseur kijkt naar meerdere zaken.

Bereken uw maximale hypotheek

U gaat binnen nu en 10 jaar met pensioen

U bereikt binnen nu en 10 jaar de AOW-leeftijd. In dit geval nemen we ook uw pensioeninkomen mee in de berekening. Zo weet u of u de hypotheek na uw pensioen kunt blijven betalen. Vaak is dit pensioeninkomen lager dan uw huidige inkomen. Uw maximale hypotheek kan hierdoor lager uitvallen. Of het betekent dat u voordat u met pensioen gaat een gedeelte van de hypotheek versneld aflost.  

De hypotheekregels zijn aangepast voor senioren. We mogen nu kijken naar uw daadwerkelijke maandlasten na uw pensioen bij het bepalen van uw maximale hypotheek. Kunt u deze betalen? Dan kunt u misschien wel dat huis kopen dat eerder onbereikbaar was. Of u kunt uw hypotheek oversluiten. De ruimere regels gelden voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en zonder. De voorwaarden bij een hypotheek met NHG zijn wel anders.

Wilt u weten wat de ruimere regelingen voor u betekenen? Ga dan vooral langs bij uw Zelfstandig Adviseur voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

U bent al met pensioen

Bent u gepensioneerd? Uw pensioeninkomen is dan uw vaste inkomen. Ook hier maken we gebruik van de ruimere hypotheekregels. We kijken naar de werkelijke maandlasten en of u die lange tijd kunt betalen. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen. Uw pensioeninkomen staat in principe vast. Dat betekent dat we hier rekening mee kunnen houden bij de beoordeling en dat geeft zekerheid. Als uw pensioeninkomen niet vaststaat, vraag dan uw adviseur naar de mogelijkheden.

Maximale hypotheek berekenen met pensioeninkomen 

Als een hypotheekadviseur een rekensom maakt om het hypotheekbedrag te berekenen, kijkt hij naar het bruto-inkomen. Inkomen uit pensioen is bruto meestal lager dan brutoloon.

Het verschil tussen een hypotheek voor senioren en een normale hypotheek 

Is een hypotheek anders als u deze op latere leeftijd afsluit? Het antwoord hierop is: nee. Het verschil zit in de voorwaarden voor het verkrijgen van de hypotheek. Vanaf 10 jaar voordat u met pensioen gaat, nemen we uw pensioeninkomen en de daadwerkelijke maandlasten na uw pensionering mee, bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Naast de waarde van de woning, uiteraard.

Looptijd van een hypotheek voor senioren

De looptijd van een hypotheek voor ouderen is hetzelfde als voor jongere mensen. Dit is maximaal 30 jaar.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Als u een nieuwe hypotheek afsluit met of zonder NHG, is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet verplicht.

Sparen voor mijn pensioen of hypotheek aflossen?

Daar is helaas geen eenduidig antwoord op en afhankelijk van uw eigen financiële situatie. Denk aan het soort hypotheek dat u heeft, het bedrag dat u tussentijds mag aflossen zonder vergoeding en uw verwachte pensioeninkomen. Bespreek vooral met uw Zelfstandig Adviseur wat voor u gunstig is.

Hypotheekadvies op latere leeftijd nodig?

Maak gerust een afspraak met uw Zelfstandig Adviseur bij u in de buurt. Jullie bespreken samen uw situatie en kijken wat handig is. Voor dit advies rekent uw adviseur advieskosten.

Ik wil een afspraak maken