Huis kopen voor je kind

Je kind is klaar om zijn of haar vleugels te spreiden. Of huurt al een tijd en wil graag een koophuis. Maar dat is niet zo makkelijk. De huizenprijzen zijn vaak hoog en de hypotheek mag niet meer zijn dan de marktwaarde van het huis. Dit betekent dat er naast voldoende inkomen soms ook inleg van eigen geld nodig is.

Begrijpelijk als je je kind wilt helpen. Maar hoe? Kun je als ouders geld lenen aan je kind? Of geld schenken? We zetten de opties op een rij.

Geld schenken aan je kind

Als je spaargeld hebt, kun je dit inzetten om je kind te helpen bij de aankoop van een woning.

Jaarlijkse belastingvrije schenking

Vanaf 1 januari 2024 bestaat de eenmalige verhoogde schenking voor een eigen woning niet meer. Als ouder kun je belastingvrij een bedrag schenken aan je kind. De Belastingdienst bepaalt elk jaar hoe hoog dit bedrag is.

Je kunt ook een eenmalige schenking doen die je kind vrij mag besteden. Goed om te weten: hiervoor gelden regels. Op de site van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over. Ook lees je hier wat de regels zijn voor schenkingen en belastingen.

Geld lenen aan je kind

Je kunt je kind ook geld lenen voor de aankoop van een huis. Dit gebeurt wel op zakelijke voorwaarden. Zo betaalt je kind je een marktconform rentepercentage. Deze rente kan je kind onder voorwaarden aftrekken van zijn of haar belastbaar inkomen in box 1. Alle voorwaarden vind je op de site van de belastingdienst. Heeft je kind -naast de onderhandse lening van jou- ook een hypotheek bij een geldverstrekker nodig? Dan houdt de zelfstandig adviseur rekening met deze familielening, bij het berekenen van de maximale hypotheek.

Belangrijk is om op papier goede afspraken te maken. Dit wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. Zo is voor iedereen duidelijk wat de regels zijn en voorkomen jullie misverstanden. Ook is dit handig als de belastingdienst om toelichting vraagt. Dit is immers verplicht om aan te tonen dat voldaan is aan de gestelde eisen. De lening aan je kind kun je het beste notarieel vastleggen in een onderhandse akte, Het opstellen van de onderhandse lening kan dus met behulp van een notaris, maar hoeft niet. Vraag vooral je zelfstandig adviseur om advies.

Kun je de overwaarde van je huis gebruiken?

Je kunt je hypotheek verhogen onder voorwaarden en (een gedeelte van) de overwaarde schenken of lenen. Je moet de verhoging van de hypotheek wel kunnen betalen. Goed om te weten is dat de rente over deze verhoging niet aftrekbaar is. Daarnaast moet je mogelijk de verhoging op een andere manier aflossen dan dat je voor je huidige hypotheek doet. Laat je goed informeren door je zelfstandig adviseur als je deze mogelijkheid overweegt. Je adviseur vraagt hiervoor wel een vergoeding .

Informeer bij RegioBank naar de mogelijkheden

Meerdere mogelijkheden, maar welke is handig voor je? Maak een afspraak met een zelfstandig adviseur bij je in de buurt en bekijk samen hoe je je kind het best kunt helpen.

Maak een afspraak

Meer informatie over het kopen van een huis met of zonder hulp

Hulp bij het kopen van een woning

Huis kopen met behulp van een starterslening

Lees alles over de aankoop van je eerste huis

Huis kopen met een studieschuld