Huis kopen voor uw kind

Uw kind is klaar om zijn of haar vleugels te spreiden. Of huurt al een tijd en wil graag een koophuis. Maar dat is niet zo makkelijk. De huizenprijzen blijven stijgen en de hypotheek mag niet hoger zijn dan de marktwaarde van het huis. Dit betekent dat er naast voldoende inkomen vaak ook de inleg van een flinke som eigen geld nodig is. En dat is iets waarover uw kind misschien in zijn of haar levensfase nog niet beschikt.

Begrijpelijk als u uw kind wilt helpen. Maar hoe? Kunt u als ouders geld lenen aan uw kind? Of geld schenken? We zetten de opties op een rij.

Geld schenken aan uw kind

Als u spaargeld heeft kunt u dit inzetten om uw kind te helpen bij de aankoop van een woning. Er zijn verschillende opties.

Eenmalig verhoogde belastingvrije schenking

U kunt onder voorwaarden eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking doen voor de eigen woning van uw kind. Zo kunt u als ouders uw kind flink helpen bij de aankoop of verbouwing van de woning. In 2021 is dit bedrag  € 105.302. Kijk wel goed naar de voorwaarden. Uw kind en zijn of haar partner moeten bijvoorbeeld tussen de 18 en 40 jaar zijn. Ook moet uw kind aantonen dat de schenking is voor de aankoop van een eigen woning. U mag deze schenking ook over 2 of 3 jaar verdelen.

 Jaarlijkse belastingvrije schenking

Het is helemaal niet gek als u niet het geld heeft liggen voor een eenmalig verhoogde schenking. U kunt ook jaarlijks een kleinere belastingvrije schenking doen. In 2021 is het jaarlijkse maximale bedrag € 6.604. Houd er rekening mee dat u een jaarlijkse schenking in hetzelfde jaar niet combineert met een eenmalige schenking. Handig om te weten: naast u als ouders kan elk ander persoon uw kind jaarlijks een belastingvrije schenking doen. Het maximale bedrag is dan € 3.244.

Lees meer over belastingvrije schenkingen via de belastingdienst.nl

Geld lenen aan uw kind

U kunt uw kind ook geld lenen voor de aankoop van een huis. Dit gebeurt wel op zakelijke voorwaarden. Zo betaalt uw kind u een marktconform rentepercentage. Deze rente kan uw kind onder voorwaarden aftrekken van zijn of haar belastbaar inkomen in box 1. Alle voorwaarden vindt u op de site van de belastingdienst. Heeft uw kind -naast de onderhandse lening van u- ook een hypotheek bij een geldverstrekker nodig? Dan houdt de Zelfstandig Adviseur rekening met deze familielening, bij het berekenen van de maximale hypotheek.

Belangrijk is om op papier goede afspraken te maken. Dit wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. Zo is voor iedereen duidelijk wat de regels zijn en voorkomen jullie misverstanden. Ook is dit handig als de belastingdienst om toelichting vraagt. Dit is immers verplicht om aan te tonen dat voldaan is aan de gestelde eisen. De lening aan uw kind kunt u het beste notarieel vastleggen in een onderhandse akte, Het opstellen van de onderhandse lening kan dus met behulp van een notaris, maar hoeft niet. Vraag vooral uw Zelfstandig Adviseur om advies.

Kunt u de overwaarde van uw huis gebruiken?

U kunt uw hypotheek verhogen onder voorwaarden en (een gedeelte van) de overwaarde schenken of lenen. U moet de verhoging van de hypotheek wel kunnen betalen. Goed om te weten is dat de rente over deze verhoging niet aftrekbaar is. Daarnaast moet u mogelijk de verhoging op een andere manier aflossen dan dat u voor uw huidige hypotheek doet. De richtlijnen voor deze mogelijkheid zijn complex. Laat u goed informeren door uw Zelfstandig Adviseur als u deze mogelijkheid overweegt. Uw adviseur vraagt hiervoor wel een vergoeding .

Informeer bij RegioBank naar de mogelijkheden

Meerdere mogelijkheden, maar welke is handig voor u? Maak een afspraak met een Zelfstandig Adviseur bij u in de buurt en bekijk samen hoe u uw kind het best kunt helpen.

Maak een afspraak

Meer informatie over het kopen van een huis met of zonder hulp

Hulp bij het kopen van een woning

Huis kopen met behulp van een starterslening

Lees alles over de aankoop van uw eerste huis

Huis kopen met een studieschuld