Huis kopen voor uw kind

Uw kind is klaar om zijn of haar vleugels te spreiden. Of huurt al een tijd en wil graag een koophuis. Maar dat is niet zo makkelijk. De huizenprijzen zijn vaak hoog en de hypotheek mag niet meer zijn dan de marktwaarde van het huis. Dit betekent dat er naast voldoende inkomen soms ook inleg van eigen geld nodig is.

Begrijpelijk als u uw kind wilt helpen. Maar hoe? Kunt u als ouders geld lenen aan uw kind? Of geld schenken? We zetten de opties op een rij.

Geld schenken aan uw kind

Als u spaargeld heeft kunt u dit inzetten om uw kind te helpen bij de aankoop van een woning. Er zijn verschillende opties.

Eenmalig belastingvrije schenking

U kunt onder voorwaarden een belastingvrije schenking doen voor de eigen woning van uw kind.  Zo kunt u als ouders uw kind helpen bij de aankoop of verbouwing van de woning. In 2023 is dit bedrag € 28.947. Wel moet u dan voldoen aan bepaalde voorwaarden. Uw kind en zijn of haar partner moeten bijvoorbeeld tussen de 18 en 40 jaar zijn. Ook moet uw kind aantonen dat de schenking is voor de aankoop van een eigen woning.

De wetgeving rondom belastingvrij schenken gaat veranderen. Dat heeft de regering aangekondigd. Vanaf 2024 mogen ouders helemaal geen belastingvrije schenking meer doen. Lees meer hierover op de site van de Belastingdienst

Jaarlijkse belastingvrije schenking (blijft bestaan)

De eenmalige verhoogde belastingvrije schenking moet gebruikt worden voor studie of aankoop van een woning. Die regeling wordt dus afgebouwd. Naast de verhoogde schenking, kunt u ook jaarlijks een kleinere belastingvrije schenking doen. In 2023 is het jaarlijkse maximale bedrag € 6.035 Dit bedrag mag vrij gebruikt worden. Het hoeft niet per se te worden besteed aan de aankoop van een woning.

Houd er rekening mee dat u een jaarlijkse schenking in hetzelfde jaar niet combineert met een eenmalige schenking. Handig om te weten: naast u als ouder, kan elk ander persoon jaarlijks een belastingvrije schenking doen. Het maximale bedrag van deze schenking wordt ook per jaar betaald en is lager dan de maximale gift van ouders aan hun kinderen.

Vanaf 2024 is de eenmalige verhoogde vrijstelling van schenkbelasting dus niet meer van toepassing. De jaarlijkse belastingvrije schenking van een relatief laag bedrag blijft bestaan.    

Lees meer over belastingvrije schenkingen via de belastingdienst.nl

Geld lenen aan uw kind

U kunt uw kind ook geld lenen voor de aankoop van een huis. Dit gebeurt wel op zakelijke voorwaarden. Zo betaalt uw kind u een marktconform rentepercentage. Deze rente kan uw kind onder voorwaarden aftrekken van zijn of haar belastbaar inkomen in box 1. Alle voorwaarden vindt u op de site van de belastingdienst. Heeft uw kind -naast de onderhandse lening van u- ook een hypotheek bij een geldverstrekker nodig? Dan houdt de Zelfstandig Adviseur rekening met deze familielening, bij het berekenen van de maximale hypotheek.

Belangrijk is om op papier goede afspraken te maken. Dit wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. Zo is voor iedereen duidelijk wat de regels zijn en voorkomen jullie misverstanden. Ook is dit handig als de belastingdienst om toelichting vraagt. Dit is immers verplicht om aan te tonen dat voldaan is aan de gestelde eisen. De lening aan uw kind kunt u het beste notarieel vastleggen in een onderhandse akte, Het opstellen van de onderhandse lening kan dus met behulp van een notaris, maar hoeft niet. Vraag vooral uw Zelfstandig Adviseur om advies.

Kunt u de overwaarde van uw huis gebruiken?

U kunt uw hypotheek verhogen onder voorwaarden en (een gedeelte van) de overwaarde schenken of lenen. U moet de verhoging van de hypotheek wel kunnen betalen. Goed om te weten is dat de rente over deze verhoging niet aftrekbaar is. Daarnaast moet u mogelijk de verhoging op een andere manier aflossen dan dat u voor uw huidige hypotheek doet. Laat u goed informeren door uw Zelfstandig Adviseur als u deze mogelijkheid overweegt. Uw adviseur vraagt hiervoor wel een vergoeding .

Informeer bij RegioBank naar de mogelijkheden

Meerdere mogelijkheden, maar welke is handig voor u? Maak een afspraak met een Zelfstandig Adviseur bij u in de buurt en bekijk samen hoe u uw kind het best kunt helpen.

Maak een afspraak

Meer informatie over het kopen van een huis met of zonder hulp

Hulp bij het kopen van een woning

Huis kopen met behulp van een starterslening

Lees alles over de aankoop van uw eerste huis

Huis kopen met een studieschuld