Overbruggingskrediet

Koopt u een nieuw huis vóórdat het oude is verkocht en wilt u de overwaarde van uw oude huis gebruiken voor uw nieuwe huis? Dan heeft u meestal een overbruggingskrediet nodig. Dat geldt ook als uw huis wel verkocht is, maar de overdracht bij de notaris nog niet is geweest.

Wat is een overbruggingskrediet?

Met een overbruggingskrediet kunt u, als u voldoet aan de voorwaarden, de verwachte overwaarde van uw oude woning lenen. U heeft overwaarde als de verkoopwaarde van uw huis hoger is dan de openstaande hypotheekschuld. Met een overbruggingskrediet leent u het bedrag van de overwaarde voor de aankoop van uw volgende woning.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Het overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. Als u de overwaarde van uw oude huis nog niet heeft, dan heeft u deze tijdelijke lening nodig voor uw nieuwe huis. Met het overbruggingskrediet betaalt u deels uw volgende huis. Zodra de oude woning is verkocht, komt het geld vrij en lost u het overbruggingskrediet af.

Wat zijn de voor- en nadelen van een overbruggingskrediet?

Voordelen overbruggingskrediet

  • Een overbruggingskrediet maakt het mogelijk om de periode tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van de oude woning financieel te overbruggen.
  • U kunt de verwachte overwaarde van uw bestaande woning lenen en gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. De rente hierop komt dan mogelijk in aanmerking voor fiscaal voordeel.

Nadelen overbruggingskrediet

  • In de periode van het overbruggingskrediet heeft u hogere maandlasten. Het kan zijn dat u deze lasten langer moet dragen dan gepland. We raden u daarom aan een financiële buffer aan te houden.
  • Als uw overbruggingskrediet hoger is dan de overwaarde die u ontvangt, dan blijft u met een restschuld zitten. Deze zal u alsnog uit eigen middelen terug moeten betalen.
  • Als u de overwaarde niet gebruikt voor de nieuwe woning, is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Levert de verkoop van uw oude woning meer op dan u had verwacht? Neem dan contact op met uw adviseur. Lost u vanuit uw overwaarde meer af dan 10% van het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel? Dan betaalt u mogelijk een rentevergoeding.

Bekijk ook de voor- en nadelen van extra aflossen.

Wanneer kunt u een overbruggingskrediet aanvragen?

Een overbruggingskrediet vraagt u aan als u de overwaarde van uw oude huis wilt investeren in uw nieuwe huis. Dit kan als uw oude woning is verkocht, maar nog niet gepasseerd bij de notaris. Of als uw huidige huis nog niet is verkocht.

1. Als uw oude woning is verkocht

Uw woning is definitief verkocht. U heeft alleen de verwachte overwaarde nog niet ontvangen, omdat de overdracht bij de notaris nog niet is geweest. Om de hoogte van het overbruggingskrediet vast te stellen, trekken wij uw hypotheekschuld en verkoopkosten af van de verkoopprijs. Dan bekijken we of u op basis van uw inkomen of spaargeld de extra maandelijkse lasten kunt dragen.

2. Als uw oude woning nog niet is verkocht

Uw oude woning is nog niet verkocht, maar u verwacht wel dat er overwaarde op zit. Een onafhankelijke taxateur stelt dan de marktwaarde van uw huis vast. Daarna kunnen wij bepalen hoeveel overbruggingskrediet u kunt krijgen. Ook kijken we of uw inkomen en/of spaargeld voldoende is om de maandelijkse lasten van deze extra lening te dragen.

Hoe lang loopt een overbruggingskrediet?

De looptijd van het overbruggingskrediet is bij aankoop van een bestaande woning één jaar en bij een nieuwbouwwoning twee jaar. Onder bepaalde voorwaarden kunt u het krediet verlengen. Zodra uw oude woning is verkocht en bij de notaris is overgedragen aan de koper(s), lost u het overbruggingskrediet af (plus de hypotheek van uw oude woning). Dat doet u met de verkoopopbrengst van uw oude huis.

Overbruggingskrediet aflossen

Het overbruggingskrediet is een aflossingsvrije hypotheek. U lost deze daarom in één keer af, zodra u de opbrengst van uw oude woning heeft.

Voorbeeld

Stel, u verkoopt uw oude woning voor € 375.000. De resterende hypotheekschuld voor deze woning is € 275.000. Bij de verkoop maakt u dus € 100.000 winst. Inmiddels heeft u al een nieuwe woning gekocht, maar is uw oude woning nog niet gepasseerd bij de notaris. De nieuwe woning kost € 400.000. Omdat u een overwaarde heeft van € 100.000, heeft u voor de aankoop van de nieuwe woning geen € 400.000 nodig, maar € 300.000. Deze € 100.000 kunt u tijdelijk financieren met een overbruggingskrediet. Deze lost u dan af, wanneer u uw oude woning verkoopt.

Uw kosten met een overbruggingskrediet

Houd er rekening mee dat u tijdens de overbruggingsperiode meerdere leningen heeft lopen en dus hogere maandlasten betaalt. Het gaat om kosten voor:

  • De maandlasten van de hypotheek van uw oude woning;
  • De maandlasten van het overbruggingskrediet
  • De maandlasten van de hypotheek van uw nieuwe woning.

Is een overbruggingskrediet aftrekbaar bij de belasting?

De hypotheekrente op het overbruggingskrediet is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Uw Zelfstandig Adviseur kan u er alles over vertellen. Ook met andere vragen over het overbruggingskrediet kunt u terecht bij uw adviseur.

Rente bij een overbruggingskrediet

Over het overbruggingskrediet betaalt u rente, net als over uw hypotheek. Deze rente betaalt u per maand.

Bekijk de actuele rente

Overbruggingskrediet aanvragen bij RegioBank?

Onze adviseurs geven u graag meer persoonlijk advies over een overbruggingskrediet. Maak een afspraak met een Zelfstandig Adviseur bij u in de buurt

Maak vrijblijvend een afspraak

Mogelijk vind je dit ook interessant

Overwaarde huis van uw huis gebruiken

Restschuldregeling

Bijleenregeling

Verhuizing en uw hypotheek

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs geven u graag meer persoonlijk advies over een overbruggingskrediet.