Overbruggingskrediet

Koop je een nieuw huis vóórdat het oude is verkocht en wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken voor je nieuwe huis? Dan heb je meestal een overbruggingskrediet nodig. Dat geldt ook als je huis wel verkocht is, maar de overdracht bij de notaris nog niet is geweest.

Wat is een overbruggingskrediet?

Met een overbruggingskrediet kun je, als je voldoet aan de voorwaarden, de verwachte overwaarde van je oude woning lenen. Je hebt overwaarde als de verkoopwaarde van je huis hoger is dan de openstaande hypotheekschuld. Met een overbruggingskrediet leen je het bedrag van de overwaarde voor de aankoop van je volgende woning.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Het overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. Als je de overwaarde van je oude huis nog niet hebt, dan heb je deze tijdelijke lening nodig voor je nieuwe huis. Met het overbruggingskrediet betaal je deels je volgende huis. Zodra de oude woning is verkocht, komt het geld vrij en los je het overbruggingskrediet af.

Wat zijn de voor- en nadelen van een overbruggingskrediet?

Voordelen overbruggingskrediet

  • Een overbruggingskrediet maakt het mogelijk om de periode tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van de oude woning financieel te overbruggen.
  • Je kunt de verwachte overwaarde van je bestaande woning lenen en gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. De rente hierop komt dan mogelijk in aanmerking voor fiscaal voordeel.

Nadelen overbruggingskrediet

  • In de periode van het overbruggingskrediet heb je hogere maandlasten. Het kan zijn dat je deze lasten langer moet dragen dan gepland. We raden je daarom aan een financiële buffer aan te houden.
  • Als je overbruggingskrediet hoger is dan de overwaarde die je ontvangt, dan blijf je met een restschuld zitten. Deze zal je alsnog uit eigen middelen terug moeten betalen.
  • Als je de overwaarde niet gebruikt voor de nieuwe woning, is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Levert de verkoop van je oude woning meer op dan je had verwacht? Neem dan contact op met je adviseur. Los je vanuit je overwaarde meer af dan 10% van het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel? Dan betaal je mogelijk een rentevergoeding.

Bekijk ook de voor- en nadelen van extra aflossen.

Wanneer kun je een overbruggingskrediet aanvragen?

Een overbruggingskrediet vraag je aan als je de overwaarde van je oude huis wilt investeren in je nieuwe huis. Dit kan als je oude woning is verkocht, maar nog niet gepasseerd bij de notaris. Of als je huidige huis nog niet is verkocht.

1. Als je oude woning is verkocht

Je woning is definitief verkocht. Je hebt alleen de verwachte overwaarde nog niet ontvangen, omdat de overdracht bij de notaris nog niet is geweest. Om de hoogte van het overbruggingskrediet vast te stellen, trekken wij je hypotheekschuld en verkoopkosten af van de verkoopprijs. Dan bekijken we of je op basis van je inkomen of spaargeld de extra maandelijkse lasten kunt dragen.

2. Als je oude woning nog niet is verkocht

Je oude woning is nog niet verkocht, maar je verwacht wel dat er overwaarde op zit. Een onafhankelijke taxateur stelt dan de marktwaarde van je huis vast. Daarna kunnen wij bepalen hoeveel overbruggingskrediet je kunt krijgen. Ook kijken we of je inkomen en/of spaargeld voldoende is om de maandelijkse lasten van deze extra lening te dragen.

Hoe lang loopt een overbruggingskrediet?

De looptijd van het overbruggingskrediet is bij aankoop van een bestaande woning één jaar en bij een nieuwbouwwoning twee jaar. Onder bepaalde voorwaarden kun je het krediet verlengen. Zodra je oude woning is verkocht en bij de notaris is overgedragen aan de koper(s), los je het overbruggingskrediet af (plus de hypotheek van je oude woning). Dat doe je met de verkoopopbrengst van je oude huis.

Overbruggingskrediet aflossen

Het overbruggingskrediet is een aflossingsvrije hypotheek. Je lost deze daarom in één keer af, zodra je de opbrengst van je oude woning hebt.

Voorbeeld

Stel, je verkoopt je oude woning voor € 375.000. De resterende hypotheekschuld voor deze woning is € 275.000. Bij de verkoop maak je dus € 100.000 winst. Inmiddels heb je al een nieuwe woning gekocht, maar is je oude woning nog niet gepasseerd bij de notaris. De nieuwe woning kost € 400.000. Omdat je een overwaarde hebt van € 100.000, heb je voor de aankoop van de nieuwe woning geen € 400.000 nodig, maar € 300.000. Deze € 100.000 kun je tijdelijk financieren met een overbruggingskrediet. Deze los je dan af, wanneer je je oude woning verkoopt.

Je kosten met een overbruggingskrediet

Houd er rekening mee dat je tijdens de overbruggingsperiode meerdere leningen hebt lopen en dus hogere maandlasten betaalt. Het gaat om kosten voor:

  • De maandlasten van de hypotheek van je oude woning;
  • De maandlasten van het overbruggingskrediet
  • De maandlasten van de hypotheek van je nieuwe woning.

Is een overbruggingskrediet aftrekbaar bij de belasting?

De hypotheekrente op het overbruggingskrediet is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Je zelfstandig adviseur kan je er alles over vertellen. Ook met andere vragen over het overbruggingskrediet kun je terecht bij je adviseur.

Rente bij een overbruggingskrediet

Over het overbruggingskrediet betaal je rente, net als over je hypotheek. Deze rente betaal je per maand.

Bekijk de actuele rente

Overbruggingskrediet aanvragen bij RegioBank?

Onze adviseurs geven je graag meer persoonlijk advies over een overbruggingskrediet. Maak een afspraak met een zelfstandig adviseur bij je in de buurt

Maak vrijblijvend een afspraak

Mogelijk vind je dit ook interessant

Overwaarde huis van je huis gebruiken

Restschuldregeling

Bijleenregeling

Verhuizing en je hypotheek

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs geven je graag meer persoonlijk advies over een overbruggingskrediet.