Overwaarde van uw huis gebruiken

Uw huis is sinds u het kocht meer waard geworden. Of u heeft al een deel van uw hypotheekschuld afgelost. Hoe dan ook, u heeft overwaarde. Dat is vast een prettig idee. Kunt u hier iets mee en zo ja, wat is er mogelijk? En hoe zit het met de belasting?

Wat is overwaarde?

Als uw huis meer waard is dan de hypotheekschuld die u op dit moment heeft, dan ontstaat er overwaarde. Soms is in de loop van de tijd de marktwaarde van uw huis simpelweg gestegen. Misschien heeft u uw huis verbouwd en is het hierdoor meer waard geworden. Ook kan er overwaarde ontstaan als u inmiddels een deel van de hypotheekschuld heeft afgelost.

Uw overwaarde berekenen

Wilt u weten of uw huis overwaarde heeft en zo ja, hoeveel? Dit rekent u gemakkelijk uit. U neemt de geschatte marktwaarde van uw huis en vermindert dat met het bedrag van uw openstaande hypotheekschuld. Is het bedrag positief? Dan is dit positieve bedrag de overwaarde. Is het bedrag negatief? Dan heeft u een restschuld op het moment dat u uw woning verkoopt voor een lager bedrag dan waarvoor u het kocht.

Let op: als u uw huis verkoopt worden eventuele verkoopkosten meegenomen in de berekening van de overwaarde.

Overwaarde gebruiken voor het kopen van een nieuw huis

Wilt u of gaat u verhuizen? Dan moet u de overwaarde benutten voor het kopen van een nieuw huis, om voor renteaftrek eigen woningschuld in aanmerking te komen. Hierdoor kunt u een lagere hypotheek sluiten en krijgt u lagere maandlasten.

Heeft u uw huis nog niet verkocht? Dan kunt u wellicht een overbruggingskrediet gebruiken. Een overbruggingskrediet is een voorschot op het geld dat u verwacht over te houden als u uw huidige woning verkoopt. U heeft dit geld nu nog niet. Daarom leent u het van ons.

Houd rekening met de bijleenregeling

U krijgt mogelijk te maken met de bijleenregeling. Dit kan betekenen dat u niet alle hypotheekrente mag aftrekken bij de koop van een nieuwe woning.

Lees meer over uw huis verkopen met overwaarde en de bijleenregeling

Overwaarde opnemen voor een verbouwing

Wilt u niet verhuizen maar denkt u wel na over een verbouwing? Zoals een nieuwe keuken? Goed nieuws, dan kunt u wellicht de overwaarde inzetten om de verbouwing te financieren. U verhoogt in zo’n geval uw hypotheek. Bij een verbouwing kunt u tot 100% van de marktwaarde van uw huis lenen en bij een verduurzaming tot 106%. Het geld dat u leent komt terecht in een bouwdepot. Hieruit betaalt u de rekeningen voor de verbouwing of verduurzaming.

Meer over de extra hypotheekruimte voor verduurzaming

Alles over duurzaam wonen

Hypotheekrente aftrekken bij de belasting

U mag de eenmalige kosten en de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken bij uw belastingaangifte als u de overwaarde gebruikt voor een verbouwing of verduurzaming. Uw woning moet onder andere uw hoofdverblijf zijn en u moet de nieuwe hypotheek binnen 30 jaar aflossen.

Uw hypotheekrente verlagen

Soms kunt u door de overwaarde uw hypotheekrente verlagen en hiermee uw maandelijkse lasten. Hoe werkt dit? Uw hypotheekrente is gebaseerd op onder andere de marktwaarde van uw woning en uw totale openstaande hypotheekschuld (heeft u al een hypotheek bij een andere aanbieder, dan nemen wij het inschrijvingsbedrag van die hypotheek mee) . Deze verhouding heet de schuld-marktwaardeverhouding. Hoe hoger deze verhouding is, hoe hoger de tariefgroep en hoe hoger uw rente. RegioBank hanteert 12 tariefgroepen.

Uw Zelfstandig Adviseur kan de schuld-marktwaardeverhouding van uw woning opnieuw vaststellen op basis van de nieuwe waarde van uw woning. Deze actuele marktwaarde geeft u eenvoudig zelf door via Mijn RegioBank. Is de schuld-marktwaardeverhouding gedaald en komt u hierdoor in een lagere tariefgroep, dan kunt u misschien een lagere rente krijgen. Overigens is een lagere rente niet altijd gunstig, bijvoorbeeld wanneer u een spaarhypotheek heeft. Bespreek vooral met uw Zelfstandig Adviseur wat verstandig en mogelijk is. Een orientatiegesprek is gratis. Aan een advies zijn kosten verbonden.

Hypotheekrente verlagen en de belasting

Maakt u gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst, pas deze dan vooral aan naar uw nieuwe situatie. Het is erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bespreek dit daarom met uw Zelfstandig Adviseur.

Ik wil een afspraak maken

Mogelijk vindt u dit ook interessant:

Verhuizen en uw hypotheek

Uw verbouwing financieren

Verhuizen of verbouwen?

Uw restschuld meefinancieren