Verbouwing financieren met een extra hypotheek?

Wilt u uw huis opknappen met een verbouwing? Verbouwen is een goed idee, maar ook kostbaar. Het benodigde geld heeft u misschien niet direct beschikbaar. Maar er zijn meer manieren: u kunt uw verbouwing financieren met een tweede hypotheek, met een lening buiten uw eigen hypotheek of met uw opgebouwde spaargeld. We vertellen u op deze pagina meer over een extra hypotheek en andere mogelijkheden voor het realiseren van uw bouwplannen.  

Tweede of extra hypotheek afsluiten

U kunt onder voorwaarden uw hypotheek verhogen door een tweede hypotheek af te sluiten. Zo is het belangrijk dat u de hogere maandlasten kunt betalen. U leent in dit geval extra geld van de bank, tot maximaal 100% van de marktwaarde na de verbouwing. Bij een verduurzaming kunt u extra lenen: tot 106% van de marktwaarde na de verbouwing. Voor een tweede hypotheek moet uw huis dus al overwaarde hebben of meer waard worden na de verbouwing of verduurzaming. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek hoort een bezoek aan de notaris erbij.  

Kosten voor een tweede hypotheek

U betaalt voor een tweede hypotheek advies-, afsluit- en taxatiekosten. Daarnaast betaalt u voor de inschrijving bij de notaris.

De verbouwing financieren vanuit een bouwdepot

Bij een tweede hypotheek komt het extra geld dat u leent in een bouwdepot. Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met het deel van het hypotheekbedrag dat u leent voor de verbouwing van uw huis. Hieruit betaalt u de rekeningen voor het verbouwen.

Uw hypotheek verhogen voor het opknappen van de tuin?

U kunt een extra hypotheek onder voorwaarden ook afsluiten voor het opknappen van uw tuin. Zo moet het opknappen bijdragen aan een verbetering van de waarde van uw huis.

Alles over een bouwdepot

Lees de spelregels van het bouwdepot

Hoeveel kunt u lenen voor het verbouwen?

Hoe hoog mag het bouwdepot zijn? U mag dus niet meer dan 100% van de marktwaarde van uw woning lenen en bij een verduurzaming 106%. Maar natuurlijk kijken we ook naar uw inkomen. Benieuwd naar wat u kunt lenen?

Bereken uw maximale hypotheek

Zijn de kosten aftrekbaar?

U kunt bij een verbouwing of verduurzaming van de eigen woning de eenmalige kosten en de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken bij uw belastingaangifte. Zo moet uw woning uw hoofdverblijf zijn, moet u de nieuwe hypotheek binnen 30 jaar aflossen en moet u het bouwdepot koppelen aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dus geen aflossingsvrije hypotheek.

Uw hypotheek onderhands verhogen voor een verbouwing 

Heeft u bij het afsluiten van uw hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dan kunt u zonder notaris uw hypotheek verhogen voor uw verbouwing. Dat bespaart kosten. U moet wel aan de normen voldoen en de extra lasten kunnen betalen. En houd wel rekening met de bijkomende kosten voor advies en taxatie. Dit kan tot het maximale bedrag van uw hypotheekinschrijving. Als u ervoor kiest om uw hypotheek te verhogen voor uw verbouwing, stijgen uw maandlasten.  

Wilt u uw RegioBank-hypotheek onderhands verhogen voor een verbouwing? Maak een afspraak met uw hypotheekadviseur.

Extra geld lenen voor een verbouwing 

Voor een tweede hypotheek gelden strenge regels en voorwaarden. Daardoor kan uw geleende bedrag lager uitvallen dan gehoopt. Of u kunt helemaal geen tweede hypotheek aangaan. U kunt ook extra geld lenen voor de verbouwing via een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Deze leningen kunt u aangaan bij een bank of gespecialiseerde geldverstrekker.  

De rente op dit type leningen is aanzienlijk hoger dan op een hypotheek. Maar omdat de looptijd vaak veel korter is, kan een lening qua totale kosten ook aantrekkelijk zijn. Zoek dit goed uit voordat u extra geld wilt lenen voor een verbouwing.  

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening ontvangt u een geldbedrag met een vaste rente en looptijd. Het voordeel hiervan is dat de voorwaarden vooraf volledig duidelijk zijn. U weet precies wanneer u de lening heeft afgelost en wat de lening u in totaal kost.  Een persoonlijke lening is aftrekbaar van de belasting.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft een variabele rente die tijdens de looptijd kan veranderen. Ook kunt u afgeloste bedragen opnieuw opnemen. U spreekt vooraf een maximumbedrag af. Binnen dat maximumbedrag mag u op elk moment geld opnemen. U betaalt alleen rente over het deel dat u daadwerkelijk opneemt. Een doorlopend krediet is niet aftrekbaar van de belasting.

Verbouwing financieren met overwaarde 

Misschien hoeft u geen extra geld te lenen voor uw project. Het is mogelijk om uw verbouwing te financieren met overwaarde. Als de huidige marktwaarde van uw huis hoger is dan uw hypotheek, heeft u overwaarde. Dit verschil kunt u inzetten voor uw verbouwing.  

Allereerst moet u de verkoopwaarde van uw huis weten. Dat kan door een nieuwe taxatie. Volgens de regels mag u tot 100% van de waarde financieren met een hypotheek. Als de waarde van uw huis bijvoorbeeld met € 30.000 is gestegen, kunt u uw verbouwing misschien financieren met deze overwaarde. Dit kunt u met uw hypotheekverstrekker of Zelfstandig Adviseur van RegioBank bespreken.   

Verbouwing financieren met hypotheek of eigen spaargeld

Heeft u een flink bedrag aan spaargeld op uw rekening staan? En twijfelt u of het voordeliger is uw verbouwing te financieren met een tweede hypotheek of met dit eigen spaargeld? In het algemeen is spaargeld gebruiken voordeliger. U betaalt geen rente of advieskosten. Zeker nu de rente op spaargeld laag is, is het aanhouden van spaartegoed niet erg voordelig. Helemaal als uw spaartegoed zo hoog is dat u er vermogensbelasting over moet betalen.  

Het is dus in vrijwel alle scenario’s beter om uw verbouwing te financieren met uw eigen spaargeld in plaats van een hypotheek of lening. Maar: zorg dat u een deel van uw spaargeld achter de hand houdt als buffer voor onvoorziene uitgaven.   

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw hypotheek verhogen: hoe werkt dat?

Meer over een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.