Tweede hypotheek voor de verbouwing

Wilt u uw huis opknappen met een verbouwing? Mooi idee, maar vaak ook kostbaar. Dat geld heeft u mogelijk niet op de bank. Maar er zijn meer manieren. U kunt uw verbouwing bijvoorbeeld ook financieren met een tweede hypotheek. We vertellen u meer over deze extra hypotheek voor het realiseren van uw bouwplannen.

Tweede hypotheek afsluiten

U kunt onder voorwaarden uw hypotheek verhogen door een tweede hypotheek af te sluiten. Zo is het belangrijk dat u de hogere maandlasten kunt betalen. U leent in dit geval extra geld van de bank, tot maximaal 100% van de marktwaarde na de verbouwing. Bij een verduurzaming kunt u extra lenen: tot 106% van de marktwaarde na de verbouwing. Voor een tweede hypotheek moet uw huis dus al overwaarde hebben of meer waard worden na de verbouwing of verduurzaming. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek hoort een bezoek aan de notaris erbij.

Kosten voor een tweede hypotheek

U betaalt voor een tweede hypotheek advies-, afsluit- en taxatiekosten. Daarnaast betaalt u voor de inschrijving bij de notaris.

Hypotheek met hogere inschrijving

Heeft u bij het afsluiten van uw hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dan kunt u zonder notaris uw hypotheek verhogen voor uw verbouwing. U moet dan nog wel aan de normen voldoen en de extra lasten kunnen betalen. Houd nog wel rekening met kosten voor advies en voor de taxatie. Dit kan tot het maximale bedrag van uw hypotheekinschrijving.

Extra hypotheek in bouwdepot

Bij een tweede hypotheek komt het extra geld dat u leent in een bouwdepot. Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met het deel van het hypotheekbedrag dat u leent voor de verbouwing van uw huis. Hieruit betaalt u de rekeningen voor het verbouwen.

Alles over een bouwdepot

Hoeveel kunt u lenen voor het verbouwen?

Hoe hoog mag het bouwdepot zijn? U mag dus niet meer dan 100% van de marktwaarde van uw woning lenen en bij een verduurzaming 106%. Maar natuurlijk kijken we ook naar uw inkomen. Benieuwd naar wat u kunt lenen?

Bereken uw maximale hypotheek

Zijn de kosten aftrekbaar?

U kunt bij een verbouwing of verduurzaming van de eigen woning de eenmalige kosten en de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken bij uw belastingaangifte. Zo moet uw woning uw hoofdverblijf zijn, moet u de nieuwe hypotheek binnen 30 jaar aflossen en moet u het bouwdepot koppelen aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dus geen aflossingsvrije hypotheek.

Hypotheekverhoging gebruiken voor de tuin?

U kunt een extra hypotheek onder voorwaarden ook afsluiten voor het opknappen van uw tuin. Zo moet het opknappen bijdragen aan een verbetering van de waarde van uw huis.

Lees de voorwaarden

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Meer over een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

Team van Den Otter uit Bruchem

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.