Tweede of extra hypotheek voor uw verbouwing

Wilt u uw huis opknappen met een verbouwing? Dat is slim, maar ook kostbaar. Een tweede of extra hypotheek afsluiten is een manier om aan het benodigde geld te komen. Lees meer over waar u rekening mee moet houden als u een tweede hypotheek overweegt.

Tweede hypotheek afsluiten voor verbouwing

U kunt onder voorwaarden uw hypotheek verhogen door een tweede hypotheek af te sluiten. Die komt bovenop uw huidige hypotheek en u tekent vaak een nieuwe hypotheekakte. U sluit dus eigenlijk een extra hypotheek af. U leent in dit geval extra geld van de bank, tot maximaal 100% van de marktwaarde na de verbouwing. Bij een verduurzaming kunt u extra lenen: tot 106% van de marktwaarde na de verbouwing.

Voor een tweede hypotheek moet uw huis dus al overwaarde hebben of uw huis moet meer waard worden na de verbouwing of verduurzaming. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek hoort een bezoek aan de notaris erbij.  

Tekstballonnetjes

Nog een extra hypotheek erbij

Heeft u al een tweede hypotheek afgesloten? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om er nóg een extra hypotheek bovenop te nemen. Informeer bij uw adviseur naar de mogelijkheden.

Tweede hypotheek berekenen

Bij het berekenen van een tweede hypotheek komt aardig wat kijken. Wat is uw inkomen en wat is de waarde van uw woning? Maar ook: waar wilt u de lening voor gebruiken? En wat betekent dit straks voor uw financiële situatie? Kortom, een extra hypotheek berekenen is maatwerk. Neem dan ook contact op met uw Zelfstandig Adviseur.

Vind uw adviseur

De rente op een tweede hypotheek

Doordat de hypotheekrente de afgelopen jaren is veranderd, krijgt u voor uw tweede hypotheek waarschijnlijk een ander rentepercentage dan voor uw eerste. En omdat u meer gaat lenen, zal de tweede hypotheek vaak in een hogere tariefgroep vallen. Dat betekent dat u mogelijk meer rente betaalt. En daardoor nemen uw maandlasten toe.

De voorwaarden van een tweede of extra hypotheek

Voor een extra hypotheek gelden strenge regels en voorwaarden. Daardoor kan het geleende bedrag lager uitvallen dan gehoopt. Of u kunt helemaal geen tweede hypotheek aangaan. Of u een tweede hypotheek kunt krijgen, hangt af van een aantal factoren:

  • De overwaarde op uw huis.U heeft overwaarde als uw woning meer waard is dan het bedrag dat nog openstaat op uw hypotheek. Als u bijvoorbeeld nog een hypotheek van € 150.000 hebt en de marktwaarde van uw huis is € 250.000, dan heeft u € 100.000 aan overwaarde. Meer weten over overwaarde? U leest het hier.
  • Uw inkomen en vaste lasten. U moet genoeg verdienen om de hogere maandlasten te kunnen betalen.
  • Het soort verbouwing. Als u uw huis met de verbouwing verduurzaamt, bijvoorbeeld met een warmtepomp, dan kunt u meer lenen.

Zijn er nadelen van een tweede hypotheek?

Het belangrijkste nadeel van een tweede hypotheek is dat uw vaste lasten toenemen. U moet tenslotte een hogere lening aflossen. Daarnaast zijn er eenmalige kosten die u betaalt, zoals advies- en taxatiekosten. En u betaalt voor de inschrijving bij de notaris. Dat zijn allemaal dingen om rekening mee te houden voordat u kiest voor een extra hypotheek. Weeg al uw opties dus zorgvuldig af, en kijk welke er onder aan de streep het voordeligst is voor uw situatie.

Zijn de kosten van de verbouwing of hypotheek aftrekbaar?

U kunt bij een verbouwing of verduurzaming van de eigen woning de eenmalige kosten en de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken bij uw belastingaangifte. Zo moet uw woning uw hoofdverblijf zijn, moet u uw nieuwe hypotheek binnen 30 jaar aflossen en moet u het bouwdepot koppelen aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dus geen aflossingsvrije hypotheek.

Uw hypotheek onderhands verhogen voor een verbouwing 

Heeft u bij het afsluiten van uw hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dan kunt u zonder notaris uw hypotheek verhogen voor uw verbouwing. Dat bespaart kosten. U moet wel aan de normen voldoen en de extra lasten kunnen betalen. En houd wel rekening met de bijkomende kosten voor advies en taxatie. Dit kan tot het maximale bedrag van uw hypotheekinschrijving. Als u ervoor kiest om uw hypotheek te verhogen voor uw verbouwing, stijgen uw maandlasten.  

Wilt u uw RegioBank-hypotheek onderhands verhogen voor een verbouwing? Maak een afspraak met uw hypotheekadviseur.

Verbouwing financieren met overwaarde 

Misschien hoeft u geen extra geld te lenen voor uw project. Het is mogelijk om uw verbouwing te financieren met overwaarde. Als de huidige marktwaarde van uw huis hoger is dan uw hypotheek, heeft u overwaarde. Dit verschil kunt u inzetten voor uw verbouwing.

Allereerst moet u de verkoopwaarde van uw huis weten. Dat kan door een nieuwe taxatie. Volgens de regels mag u tot 100% van de waarde financieren met een hypotheek. Als de waarde van uw huis bijvoorbeeld met € 30.000 is gestegen, kunt u uw verbouwing misschien financieren met deze overwaarde. Dit kunt u met uw hypotheekverstrekker of Zelfstandig Adviseur van RegioBank bespreken.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.