Tips voor goed onderhandelen

Je hebt na lang zoeken hét huis gezien dat voldoet aan (bijna) al je woonwensen. In deze tijd van veel kopers en weinig huizen, moet u snel actie ondernemen. Zorg dat je goed de onderhandeling over de woning in gaat met onderstaande tips.

Laat je adviseren over de mogelijkheden

Bepaal vooraf met een hypotheekadviseur hoeveel je maximaal kunt en wilt lenen. Houd vast aan dit plafond en laat je niet verleiden om hoger te bieden. Zo zorg je dat je de maandlasten kunt blijven betalen en kunt blijven leven zoals je wilt. Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een zelfstandig adviseur.

Bekijk het prijsverleden

Via onder andere het Kadaster en Calcasa kun je voor een klein bedrag informatie over de te koop staande woning opvragen. Je komt zo te weten wat kopers in het verleden betaald hebben voor de woning. Ook zijn er uitgebreidere rapporten beschikbaar met de woningprijzen in de omgeving. Let daarbij goed op of het echt wel hetzelfde soort woning is. Een nieuwe keuken en badkamer kan al een verschil verklaren.

Neem een neutrale houding aan

Te veel enthousiasme doet de onderhandelingen over je toekomstige woning geen goed. Als je duidelijk laat merken hoe graag je de woning wilt kopen, zou de makelaar minder snel in kunnen stemmen met een lagere prijs. Het kan geen kwaad om te benoemen dat je ook andere woningen op het oog hebt. Geef eventueel ook voordelen van de alternatieven aan. 'Deze tuin is wel mooi maar de tuin van het andere huis ligt gunstiger'.

Straal zekerheid uit

Doel van de verkopend makelaar is het huis zo snel mogelijk verkopen. Als het even kan voor de hoogst mogelijke prijs. Straal als koper zekerheid uit. Vragen stellen is goed, maar de valkuil is dat je daardoor te twijfelachtig overkomt. Dit kan voor de makelaar reden zijn om je als koper minder serieus te nemen.

Hetzelfde geldt voor je financiële mogelijkheden. Onderzoek vooraf de hypotheekmogelijkheden en geef aan dat je deze helder voor ogen hebt, zonder het verder over bedragen te hebben natuurlijk. Dat biedt de makelaar meer zekerheid. Laat in het midden of je na je eerste bod nog (veel) ruimte hebt. Omdat je nog niet weet of je hypotheekaanvraag daadwerkelijk rond komt, is het verstandig altijd een bod te doen onder voorbehoud van financiering.

Bepaal vooraf je maximum prijs voor je eindbod

Wat is een huis echt waard? Een moeilijk te beantwoorden vraag. De vraagprijs is in ieder geval het uitgangspunt. Bedenk hoe graag je het huis wilt kopen en hoeveel geïnteresseerden er zijn. Bepaal vervolgens een maximum dat je ervoor over hebt en wat past in je budget, nog voordat de onderhandelingen starten.

Laat je ook bij bieden met inschrijving niet verleiden om boven je plafondbedrag te gaan. Zo voorkom je dat je je laat meeslepen in een biedingenstrijd en achteraf spijt krijgt van het uiteindelijke bod. Je kunt ook onderhandelen over de ontbindende voorwaarden, termijnen en de lijst met roerende zaken. Of met de uitkomsten van het bouwkundig rapport.

Houd zelf de regie

'Er zijn andere geïnteresseerden die morgen al een openingsbod doen'. Met een dergelijke aansporing kun je gedwongen worden ook snel te reageren. Prima als het in je planning past. Wil je het nog even laten bezinken, laat je dan niet opjagen. Wacht niet te lang maar laat de makelaar ook niet merken dat je er iedere minuut van de dag mee bezig bent.

Niet zelf onderhandelen bij aankoop van een huis?

Twijfel je toch over hoe je moet onderhandelen over de prijs van een huis of wil je om een andere reden niet zelf onderhandelen? Een aankoopmakelaar kan het onderhandelingsproces voor je uit handen nemen. Uiteraard tegen een vergoeding. Het voordeel is dat de aankoopmakelaar ervaring heeft in onderhandelen en precies weet wat de mogelijkheden zijn.

Tot slot is er nog een factor waar je weinig grip op hebt. De gang van zaken op de woningmarkt zelf. Zijn er veel mensen die een huis willen kopen en is het woningaanbod laag? Dan neem je onderhandelingskracht af. Een verkoper kan immers sneller kiezen uit meerdere partijen. Het kan zijn dat je je eigen voorgenomen eisen moet bijstellen. Belangrijk blijft dat je de onderhandeling over de woning voert met verstand en niet te veel tegen elkaar gaat opbieden.

Hoeveel kun je lenen?

Het is belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen en welke maandlasten je kunt dragen. Je berekent je maximale hypotheek eenvoudig online. Dit geeft een indicatie. Maak een afspraak met een zelfstandig adviseur bij jou in de buurt voor een nauwkeurige berekening en meer informatie. Het oriëntatiegesprek is gratis.

Maak een afspraak

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen