Wel of geen aankoopmakelaar
Wat doet een aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar helpt u bij het vinden van een koophuis dat past bij uw wensen. Hij weet precies wat er in de buurt te koop is en vaak ook wat er te koop komt. Hebben jullie een huis gevonden, dan kunt u uw aankoopmakelaar meenemen bij de bezichtiging. En hij kan helpen bij de onderhandelingen en het koopcontract als u het huis wilt kopen.
Een makelaar brengt een verkopende en een kopende partij dus bij elkaar. In de rol van aankoopmakelaar vertegenwoordigt hij de kopende partij. Hij mag dan niet tegelijk de verkopend makelaar zijn van het huis dat u wilt kopen. Dit is om belangenverstrengeling te voorkomen.
Voordelen van een aankoopmakelaar
Er zijn genoeg redenen waarom u een aankoopmakelaar zou inschakelen. We zetten de belangrijkste voordelen voor u op een rij.
Eerder op de hoogte van huizen die te koop komen
Voordat een huis op Funda komt, heeft een makelaar vaak al gehoord dat het huis te koop komt. Hierdoor heeft u een voorsprong op andere geïnteresseerden en kunt u mogelijk al eerder gaan onderhandelen met de verkopers als het een huis is dat u graag wilt.
Bekend met de regio
Een makelaar kent de regio. Hij weet bijvoorbeeld al vaak af van nieuwbouwplannen, bestemmingsplannen van de gemeente, bodemonderzoeken en hoe het zit met bouwvergunningen. Ook weet hij waarvoor vergelijkbare huizen in de buurt verkocht worden. Of hij zoekt dit voor u uit.
Kennis over waar u op moet letten bij een bezichtiging
Isolatie, vochtplekken, asbest, bouwkundige constructies, de kwaliteit van het schilderwerk, gehorigheid, regels voor het meten van de oppervlakte: een makelaar weet precies waar hij moet letten bij het bezichtigen van een huis. En wat belangrijk is om naar te vragen om later te kunnen gebruiken in de onderhandeling.
Hulp bij onderhandelen
Een makelaar kan de onderhandelingen voor u doen als u twijfelt over uw eigen onderhandelvaardigheid. Hij is hier ervaren in en kan als tussenpersoon een neutralere rol vervullen zonder zich te laten leiden door emoties.
Een taxatie
Is het huis dat u op het oog heeft zo uniek dat deze lastig te vergelijken is met andere huizen die zijn verkocht, dan kunt u een taxatie laten doen om de waarde te bepalen. Deze heeft u straks sowieso nodig voor uw hypotheek. Veel makelaars hebben ook taxateurs in dienst. De taxateur moet alleen van een andere partij zijn dan de aankopend of verkopend makelaar om belangenverstrengeling te voorkomen.
Checken van het koopcontract
Staat alles goed in het koopcontract: de prijs, de ontbindende voorwaarden? Een makelaar helpt u te checken of er niks ontbreekt en alles klopt, zodat u met een gerust hart kunt tekenen.
Nadelen van een aankoopmakelaar
Het belangrijkste nadeel van een aankoopmakelaar zijn de kosten. Hier kunt u verschillende afspraken over maken.
Kosten aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar rekent een vergoeding, ook wel courtage. Deze kosten zijn niet aftrekbaar. Vaak wordt de courtage bepaald op basis van een percentage van de koopsom, bijvoorbeeld 1% tot 2,5%. Maar een vast bedrag afspreken kan ook. Het hangt er natuurlijk ook van af waarvoor u de aankoopmakelaar inschakelt. Vaak is de prijs onderhandelbaar. Maak hierover vooraf duidelijke afspraken. Er zijn verschillende afspraken mogelijk:
- Een percentage van de verkoopprijs: doe dit liever niet, want dan heeft de aankoopmakelaar minder reden om zijn best te doen bij het onderhandelen. Want hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger zijn vergoeding.
- Een percentage van het onderhandelingsresultaat: het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs. Plus minimale opstartkosten.
- Een vast bedrag
- No cure, no pay: alleen als de koop doorgaat, betaalt u de makelaar.
Huis kopen zonder aankoopmakelaar
Heeft u genoeg tijd? En vindt u het wel een uitdaging om het allemaal zelf te regelen? Dat kan natuurlijk ook. Doe dan uw voordeel met onze checklist en onderhandeltips.
Laat wel een bouwkundige keuring uitvoeren door een bouwtechnisch expert. Zo voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen komt te staan. De verkoper moet u informeren over gebreken, maar u hebt ook een onderzoeksplicht. U kunt het bouwkundige rapport eventueel nog gebruiken in uw onderhandeling of het opnemen als ontbindende voorwaarde. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting.
Vraag ook naar het energielabel van het huis. De verkoper is verplicht deze te hebben. Daaraan kunt u zien hoe energiezuinig het huis is. Gaat u energiebesparende maatregelen nemen? Dan kunt u daarvoor extra hypotheek krijgen. Uw hypotheekadviseur kan u daar alles over vertellen.