Huis bezichtigen checklist
Waar moet u op letten bij bezichtiging van een huis? Voordat u huizen gaat bekijken, is het goed uw wensen en mogelijkheden op een rij te zetten. Dit helpt u bij het zoeken en bezichtigen. Ontdek waar u allemaal op moet letten met deze checklist huis bezichtigen.
1. Vooraf: waar en hoe wilt u wonen?
U moet eerst weten wat voor soort woning u zoekt. Een appartement of juist een twee-onder-een kap woning? In de stad of liever in een dorp? Als u weet wat u wilt, dan is het tijd om op huizenjacht te gaan. Op internet is er genoeg te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op Funda.nl of Jaap.nl.
2. Met of zonder makelaar een huis bezichtigen
Een aankoopmakelaar kan handig zijn. Hij of zij gaat voor u op zoek naar een woning die bij u past en helpt u ook met de onderhandeling. Natuurlijk zit hier wel een prijskaartje aan. U kunt er ook voor kiezen om alles zelf te regelen. Zorg dan wel dat u een goed beeld heeft van wat de woning waard is. U kunt een indruk krijgen van de mogelijke waarde, door de WOZ-waarde in het Kadaster te checken. Maar de daadwerkelijke waarde van de woning kan alleen worden vastgesteld door een taxateur.
Lees ook: Voor- en nadelen van een aankoopmakelaar
3. Bezichtiging huis: waar moet u op letten?
Heeft u uw mogelijke droomhuis gevonden? Plan dan snel een bezichtiging om te kijken of het huis echt aan al uw wensen voldoet. En hoe de staat van de woning is. Ziet u vochtplekken? Is de woning geïsoleerd en voorzien van dubbel glas? Hoe ziet het schilderwerk eruit? Wat is de staat van de cv-ketel en elektra? Is er voldoende ruimte en lichtinval en hoe is de ligging van de woning en tuin ten opzichte van de zon? Hoe is de staat van het sanitair en de keuken? Laat een bouwkundige keuring doen voor een professioneel oordeel over de staat. De verkoper heeft de plicht je te informeren over gebreken, maar je hebt als koper ook een onderzoeksplicht.
Tip: Vraag ook naar de stookkosten, de gemeentelijke belastingen, de kosten van een parkeervergunning en eventuele erfpacht. Zo krijgt u een idee van de woonlasten naast uw hypotheek.
Nog een tip: Maak een afvinklijst voor de woningbezichtiging met punten waar u op moet letten.
4. Check de omgeving
Bij een checklist woning bezichtigen hoort ook een omgevingscheck. Is er in de directe omgeving van uw mogelijke nieuwe woning voldoende ruimte om te parkeren? Hoe is de toegang tot openbaar vervoer? Zijn er voldoende faciliteiten, zoals een supermarkt, apotheek, huisarts en school? Is de buurt rustig en veilig genoeg? Is er geen overlast van verkeer of bijvoorbeeld hangjongeren?
5. Check de prijs
Controleer als u een huis gaat bezichtigen ook hoe lang deze al te koop staat en of de vraagprijs al eens is gedaald. Hoe langer het te koop staat, hoe meer onderhandelingsruimte er mogelijk is. Check ook wat de vraagprijs is van soortgelijke woningen in dezelfde buurt als vergelijking.
6. Check de hypotheek
Heeft u uw huis gevonden en wilt u een bod doen? Bepaal dan vooraf met een hypotheekadviseur tot hoever u kunt gaan. Houd vast aan uw plafond en laat u niet verleiden om hoger te bieden. Zo zorgt u dat uw de maandlasten kunt blijven betalen en kunt blijven leven zoals u wilt. Vraag vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan bij een Zelfstandig Adviseur.