Verhuistips

Een goede voorbereiding is ook bij verhuizen het halve werk. Lees daarom de volgende tips om de verhuizing van je spullen zo makkelijk mogelijk te maken.

Grotere spullen tijdig verkopen, wegbrengen of laten ophalen

Bedenk in een vroeg stadium welke zaken je niet meer wilt houden. Grotere spullen zoals kasten kun je eventueel te koop zetten. Blijkt er geen vraag naar te zijn, dan wil de kringloop het misschien gratis komen ophalen. Informeer vooraf of er ook daadwerkelijk interesse is, zodat de kringloop niet onnodig langskomt en je alsnog achterblijft met huisraad.

Een alternatief is de gemeentelijke vuilstort of grofvuil. Vaak haalt de gemeente zwaarder en groter huisraad op bij je huis. Neem in de planning mee dat de afhaaldienst niet altijd binnen enkele dagen langs kan komen. Bij gebruik van een gemeentelijke vuilstort is het ook zinvol om te controleren of het type afval dat je hebt wordt geaccepteerd. Zo kunnen er restricties gelden wat betreft het gewicht, de omvang en het materiaal.

Regel het transport dat past bij je verhuizing

Regel je de verhuizing zelf, dan is passend vervoer nodig. Een relatief goedkope optie is het huren van een aanhangwagen. Het nadeel is dat deze niet voldoende ruimte heeft voor de gemiddelde inboedel. In dat geval is meerdere keren rijden noodzakelijk. Let er ook op dat je een wit kentekenplaat nodig hebt om aan de aanhanger te bevestigen. Een andere optie is het huren van een bestelbus of een kleine verhuiswagen.

Gaat het om een groter huis, dan heb je misschien een grote verhuiswagen nodig. In bijvoorbeeld een verhuiswagen van 55 kubieke meter is de opslagruimte voldoende voor de inboedel van een vrijstaande woning. Nadeel is dat deze verhuiswagen niet bestuurd mag worden met een regulier rijbewijs. Een 'verplichte chauffeur' huur je er in dat geval automatisch bij. Je betaalt dan de kosten voor deze chauffeur.

Een erkende verhuizer

Natuurlijk kun je verhuizen met hulp van vrienden en kennissen. Maar je kunt ook kiezen voor een erkend verhuisbedrijf. Professionele verhuizers helpen je dan met je verhuizing. Bijkomend voordeel is dat zo'n bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Die dekt de schade aan de inboedel tijdens de verhuizing.

Wel blijf je zelf verantwoordelijk voor schade die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer je zelf een lamp uit je handen laat vallen. De aansprakelijkheidsverzekering van verhuisbedrijven vergoeden doorgaans alleen de dagwaarde.

Regel de juiste materialen

Voor een verhuizing heb je meer nodig dan alleen een paar stevige verhuisdozen. Denk bijvoorbeeld aan verhuisdekens om spullen op te zetten die snel kunnen beschadigen. Ook een hoes voor matrassen en banken kan handig zijn. Daarnaast zijn bijkomende zaken als etiketten en pakpapier voor glaswerk onmisbaar. Voldoende tape is ook erg handig. Niet alleen om dozen dicht te plakken. Het is vervelend wanneer de kastdeurtjes openklappen en beschadigen tijdens het tillen. Deurtjes, lades en planken vastzetten voorkomt schade.

Tip: gebruik boterhamzakjes

Ieder meubelstuk bestaat uit een x-aantal schroeven, bouten, spijkers en moeren. Stop ze per meubelstuk in een boterhamzakje en plak het juiste zakje onder, op of aan het juiste meubelstuk. Dat zet je na de verhuizing meubels een stuk makkelijker in elkaar.

Een paklijst om ook weer slim uit te pakken

Zorg ervoor dat je weet wat je in welke doos hebt ingepakt. Bijvoorbeeld door de dozen te nummeren. Vervolgens kun je per nummer in een lijst bijhouden wat er ingepakt is. Het is even werk maar zo voorkom je dat er spullen onvindbaar blijken die je juist hard nodig hebt.

Tip: maak een speciale tas voor de eerste nacht

Het is onwaarschijnlijk dat alles al op de eerste dag uitgepakt is. Handig dus om een aparte tas te hebben voor de eerste nacht. Met je toilettas, pyjama en schone kleren voor de volgende dag.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen