Verhuistips

Een goede voorbereiding is ook bij verhuizen het halve werk. Lees daarom de volgende tips om de verhuizing van uw spullen zo makkelijk mogelijk te maken.

Grotere spullen tijdig verkopen, wegbrengen of laten ophalen

Bedenk in een vroeg stadium welke zaken u niet meer wilt houden. Grotere spullen zoals kasten kunt u eventueel te koop zetten. Blijkt er geen vraag naar te zijn, dan wil de kringloop het misschien gratis komen afhalen. Informeer vooraf of er ook daadwerkelijk interesse is, zodat de kringloop niet vruchteloos langskomt en u alsnog achterblijft met huisraad.

Een alternatief is de gemeentelijke vuilstort. Doorgaans wordt daarbij de optie geboden om zwaarder en groter huisraad op te halen. Neem in de planning mee dat de afhaaldienst niet altijd binnen enkele dagen langs kan komen. Bij gebruik van een gemeentelijke vuilstort is het ook zinvol om te controleren of het type afval dat u heeft wordt geaccepteerd. Zo kunnen er restricties gelden wat betreft het gewicht, de omvang en het materiaal.

Regel het transport dat past bij uw verhuizing

Regelt u de verhuizing zelf, dan is passend vervoer nodig. Een relatief goedkope optie is het huren van een aanhangwagen. Het nadeel is dat deze niet voldoende ruimte heeft voor de gemiddelde inboedel. In dat geval is meerdere keren rijden noodzakelijk. Let er ook op dat u een witte kentekenplaat nodig heeft om aan de aanhanger te bevestigen. Een grotere optie is het huren van een bestelbus of een kleine verhuisbus.

Gaat het om een groter huis, dan valt een grote verhuisbus te overwegen. In bijvoorbeeld een verhuisbus van 55 kubieke meter is de opslagruimte voldoende voor de inboedel van een vrijstaande woning. Nadeel is dat deze verhuisbus niet bestuurd mag worden met een regulier rijbewijs. Een 'verplichte chauffeur' huurt u er in dat geval automatisch bij. U betaalt dan de kosten voor deze chauffeur.

Een erkende verhuizer mét aansprakelijkheidsverzekering

Natuurlijk kunt u verhuizen met hulp van vrienden en kennissen. Maar u kunt ook kiezen voor een erkend verhuisbedrijf. Professionele verhuizers helpen u dan met uw verhuizing. Bijkomend voordeel is dat zo'n bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Die dekt de schade aan de inboedel tijdens de verhuizing.

Wel blijft u zelf verantwoordelijk voor schade die u zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer u zelf een lamp uit uw handen laat vallen. De aansprakelijkheidsverzekering van verhuisbedrijven vergoeden doorgaans alleen de dagwaarde.

Regel de juiste materialen

Voor een verhuizing heeft u meer nodig dan alleen een paar stevige verhuisdozen. Denk bijvoorbeeld aan verhuisdekens om spullen op te zetten die snel kunnen beschadigen. Ook een hoes voor matrassen en banken kan handig zijn. Daarnaast zijn bijkomende zaken als etiketten en pakpapier voor glaswerk onmisbaar. Voldoende tape is ook erg handig. Niet alleen om dozen dicht te plakken. Het is vervelend wanneer de kastdeurtjes openklappen en beschadigen tijden het tillen. Deurtjes, lades en planken vastzetten voorkomt schade.

Tip: gebruik boterhamzakjes

Ieder meubelstuk bestaat uit een x-aantal schroeven, bouten, spijkers en moeren. Stop ze per meubelstuk in een boterhamzakje en plak het juiste zakje onder, op of aan het juiste meubelstuk. Dat zet u na de verhuizing meubels een stuk gemakkelijker in elkaar.

Tip: rol uw kleding op

Door uw kleding op te rollen en direct in een vuilniszak te stoppen, komt uw kleding kreukvrij in de kast van uw nieuwe huis te hangen en te liggen. En als u dan toch aan het rollen bent: wikkel breekbare voorwerpen in uw shirts. Dit bespaart niet alleen inpakmateriaal, maar u pakt ook meerdere voorwerpen tegelijk in. Nog een tip in de categorie handig inpakken: stop uw kabels in lege toiletrolletjes.

Een paklijst om ook weer slim uit te pakken

Zorg ervoor dat u weet wat u in welke doos heeft gepakt. Bijvoorbeeld door de dozen te nummeren. Vervolgens kunt u per nummer in een lijst bijhouden wat er gepakt is. Het is even werk maar zo voorkomt u dat er spullen onvindbaar blijken die u juist hard nodig heeft.

Tip: maak een speciale tas voor de eerste nacht

Het is onwaarschijnlijk dat alles al op de eerste dag uitgepakt is. Handig dus om een aparte tas te hebben voor de eerste nacht. Met uw toilettas, pyjama en schone kleren voor de volgende dag.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen