Verhuistips

Een goede voorbereiding is ook bij verhuizen het halve werk. Daarom de volgende tips om de verhuizing van uw spullen zo makkelijk mogelijk te maken.

Grotere spullen tijdig verkopen, wegbrengen of laten ophalen

Bedenk in een vroeg stadium welke zaken u niet meer wilt houden. Grotere spullen als kasten kunt u eventueel te koop zetten. Blijkt er geen vraag naar te zijn, dan moet het alsnog weg. Een kringloop die het gratis afhaalt is daarbij een prima optie. Informeer vooraf of er ook daadwerkelijk interesse is, zodat de kringloop niet vruchteloos langskomt en u alsnog achterblijft met huisraad.

Een alternatief is de gemeentelijke vuilstort. Doorgaans wordt daarbij de optie geboden om zwaarder en groter huisraad op te halen. Neem in de planning mee dat de afhaaldienst niet altijd binnen enkele dagen langs kan komen. Bij gebruik van een gemeentelijke vuilstort is het ook zinvol om te controleren of het type afval dat u heeft wordt geaccepteerd. Zo kunnen er restricties gelden wat betreft het gewicht, de omvang en het materiaal.

Regel het transport dat past bij uw verhuizing

Regelt u de verhuizing zelf, dan is passend vervoer nodig. Een relatief goedkope optie is het huren van een aanhangwagen. Het nadeel is dat deze niet voldoende ruimte heeft voor de gemiddelde inboedel. In dat geval is meerdere keren rijden noodzakelijk. Let er ook op dat u een witte kentekenplaat nodig heeft om aan de aanhanger te bevestigen. Een grotere optie is het huren van een bestelbus of een kleine verhuisbus.

Gaat het om een groter huis, dan valt een grote verhuisbus te overwegen. In bijvoorbeeld een verhuisbus van 55 kubieke meter is de opslagruimte voldoende voor de inboedel van een vrijstaande woning. Nadeel is dat deze verhuisbus niet bestuurd mag worden met een regulier rijbewijs. Een 'verplichte chauffeur' huurt u er in dat geval automatisch bij. Hierdoor lopen de kosten op met de kosten voor deze chauffeur.

Een erkende verhuizer mét aansprakelijkheidsverzekering

Natuurlijk kunt u verhuizen met hulp van vrienden en kennissen. Maar u kunt ook kiezen voor een erkend verhuisbedrijf. Professionele verhuizers helpen u dan met uw verhuizing. Bijkomend voordeel is dat bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Die dekt de schade aan de inboedel tijdens de verhuizing.

Wel blijf je zelf verantwoordelijk voor schade die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer je zelf een lamp uit je handen laat vallen. De aansprakelijkheidsverzekering van verhuisbedrijven vergoeden doorgaans alleen de dagwaarde.

Regel de juiste materialen

Het klinkt als vanzelfsprekend, voor een verhuizing heb je materiaal nodig. Dat gaat verder dan een paar verhuisdozen. Denk daarbij ook aan verhuisdekens om spullen op te zetten die snel kunnen beschadigen. Ook een hoes voor matrassen en banken kan handig zijn. Daarnaast zijn bijkomende zaken als, etiketten en pakpapier voor glaswerk onmisbaar. Voldoende tape is verder nooit weg. Niet alleen om dozen dicht te plakken. Het is vervelend wanneer de kastdeurtjes openklappen en beschadigen tijden het tillen. Deurtjes, lades en planken vastzetten voorkomt schade.

Een paklijst om ook weer slim uit te pakken

Alles wat in dozen gaat, moet ook weer worden uitgepakt. Vaak gaat dat niet in één keer. Zorg ervoor dat u weet wat u in welke doos heeft gepakt. Bijvoorbeeld door de dozen te nummeren. Vervolgens kunt u per nummer in een lijst bijhouden wat er gepakt is. Het is even werk maar zo voorkomt u er spullen onvindbaar blijken die u juist hard nodig heeft.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen