Bouwkundige keuring

Door het laten doen van een bouwkundige keuring kun je te weten komen of het huis dat je wilt kopen gebreken of bouwfouten heeft. Je kunt dit opnemen als ontbindende voorwaarde in je koopcontract en gebruiken in je onderhandeling.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring geeft inzicht in mogelijke gebreken en achterstallig onderhoud van een huis. Een deskundige voert de keuring uit. Hij onderzoekt de woning van binnen en buiten. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de staat van de fundering, het dak en de gevel.

Wanneer is een bouwkundige keuring nodig?

Laat een bouwkundige keuring niet pas uitvoeren als je zelf vermoedt dat er iets mis is. Het is voor iedere huizenkoper zinvol. Het geeft je vooraf zekerheid over mogelijke onderhoudskosten. Dit geldt niet alleen voor oudere huizen. Ook bij nieuwere woningen kan hier sprake van zijn. Mogelijk is er meer nodig dan een nieuwe verflaag.

Kosten van een bouwkundige keuring

Een bouwkundig rapport kost tussen de € 300 en € 500. Is een bouwkundige keuring verplicht bij het afsluiten van je hypotheek? Dan zijn de kosten van de keuring fiscaal aftrekbaar. Je zelfstandig adviseur kan je hier meer over vertellen.

Waar wordt op gelet bij een bouwkundige keuring?

Er kunnen verschillende verborgen gebreken naar voren komen, die je op het eerste gezicht niet opvallen. Zo kan de ondervloer verzakt zijn door houtworm. De zoldervloer blijkt instabiel, de kelder verkeerd geplaatst of het riool onder je huis zakt weg en moet vervangen worden. Andere nare verrassingen zijn asbest in het plafond of verrotte kozijnen. Met een huis kan er van alles mis zijn wat je niet ziet bij een bezichtiging. Een deskundige weet precies wat er allemaal gecontroleerd moet worden.

Kosten in een bouwkundig rapport

Met een bouwkundige keuring geeft de deskundige je een inschatting van de kosten voor reparatie en herstel van de gevonden gebreken. Zo weet je welke onderhoudskosten je nu en in de toekomst kunt verwachten. De uitslag wordt samengevat in het bouwkundig rapport. Dit rapport geeft een beschrijving van elk onderdeel van het huis. Ook plaatst de deskundige foto’s van bouwtechnische gebreken.

Koop je een huis waar veel aan gedaan moet worden? Dan is het mogelijk interessant dit mee te nemen in je hypotheek in de vorm van een bouwdepot.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. En met een bouwkundig rapport voldoe je als koper aan je onderzoeksplicht. Dit is de plicht om onderzoek te verrichten naar de staat van het huis. De beste manier om dit te doen is met een bouwkundige keuring. De kans is kleiner dat je zelf verantwoordelijk bent wanneer achteraf gebreken aan het licht komen.

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen