Verborgen gebreken

Als je een bestaand huis koopt, koop je de woning in de staat waarin die zich op dat moment bevindt. Je koopt de woning inclusief alle zichtbare én onzichtbare gebreken. Het is daarom van belang om de bouwkundige staat van de woning goed te kennen. 

Wat zijn verborgen gebreken?

Verborgen gebreken zijn (technische) problemen in of aan de woning die een koper pas na de aankoop van een huis opmerkt. Hij heeft deze problemen niet kunnen zien toen hij het huis kocht en er is hem niets over verteld. De schade bestond bovendien al voor de koop.

Voorbeelden van verborgen gebreken

  • Een verzakte ondervloer door houtworm;
  • Een instabiele zoldervloer;
  • Een ernstige vervuilde grond van de tuin;
  • Asbest in het plafond.

Reparatie van meer ingrijpende gebreken kost al snel duizenden euro’s, die bovendien niet waren voorzien.

Zichtbare gebreken

Zichtbare gebreken zijn problemen die je wel zelf tijdens een bezichtiging van een huis hebt kunnen zien. Voorbeelden hiervan zijn zichtbare scheuren in de muur of verkleuring van het plafond. Hier is duidelijk dat het repareren kosten met zich meebrengt. Dit zijn dus geen verborgen gebreken die je kunt verhalen bij de verkoper.

Wat zijn je plichten?

De verkoper heeft een mededelingsplicht. Hij hoort kopers te informeren over alle eventuele gebreken in of aan het huis. Zelfs als hij alleen het vermoeden heeft dat er iets mis is. Als koper heb je zelf een onderzoeksplicht. Je hoort tijdens de bezichtiging zelf zichtbare gebreken op te merken. De beste manier om aan de onderzoeksplicht te voldoen, is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.

Waar je aan moet denken bij een bezichtiging

Zie je tijdens de bezichtiging van een huis sporen van bijvoorbeeld schimmel, vochtplekken en lekkages? Of een zichtbare scheur in de muur? Vraag dan meteen de verkoper om meer informatie. Misschien is er een groter onderliggend probleem met het dak, de fundering of de leidingen.

Voor de aankoop van een huis geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Als je aan je onderzoeksplicht voldaan hebt, is de kans kleiner dat je zelf verantwoordelijk bent wanneer achteraf gebreken aan het licht komen.

Lees ook: vragen aan de verkopend makelaar tijdens de bezichtiging