Vraagprijs van je huis bepalen

Wie op het punt staat een woning te kopen, begint de onderhandeling meestal met een startbod. Dit bod is gerelateerd aan de vraagprijs, hét uitgangspunt bij de onderhandeling. Belangrijk dus om de vraagprijs goed te bepalen.

De vraagprijs is de prijs die je bij de verkoop vraagt voor je huis. Het is bijvoorbeeld het bedrag waarvoor je woning op Funda te koop staat. Die vraagprijs is meestal iets hoger dan de 'werkelijke' waarde van je woning. Bij het bepalen van de vraagprijs gaan we er vaak vanuit dat er nog onderhandeld wordt over de koopsom.

Wat bepaalt de waarde van je huis?

Uit eerder onderzoek van onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat naast de grootte van het huis ook de woonomgeving zeer belangrijk is. Het gaat dan om zaken als:

  • wat voor wijk is het: een gezins- of volkswijk? Of wonen er veel alleenstaanden?
  • is het huis goed bereikbaar via snelweg of openbaar vervoer?
  • staat je huis dichtbij plekken voor recreatie, zoals sportverenigingen, restaurants of parken?

Vraag en aanbod, maar ook emotie en gevoel hebben invloed op de prijs.

5 tips bij het bepalen van de vraagprijs

Hoe krijg je zelf meer kennis over de 'echte' waarde van je huis? We geven je 5 tips die je op weg helpen. Met deze tips kun je samen met de makelaar een waardebepaling vaststellen.

1. Onderzoek prijzen in de buurt

Via de website van het Kadaster kun je voor een paar euro een koopsommenoverzicht ontvangen van huizen binnen je postcodegebied die de afgelopen 5 jaar zijn verkocht. Zo heb je vergelijkingsmateriaal.

2. Pas de marktindex toe

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster rapporteren elke maand of een gemiddeld huis in Nederland duurder of goedkoper is geworden. Dit doen ze via de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK-index). Deze index kun je gebruiken voor je eigen huis. Je voert de oorspronkelijke prijs in. Via de gratis tool 'Wat is mijn huis waard?', op Wegwijs.nl, pas je de marktindex op die prijs toe. De tool houdt ook rekening met provincie en woningtype.

3. Vraag een specifiek woningrapport op

Wil je nog meer inzoomen op je eigen huis, dan kan het opvragen van een Calcasa Taxatierapport een optie zijn. Dit rapport bevat relatief uitgebreide gegevens, zoals informatie over de buurt, prijzen per vierkante meter en een concrete bandbreedte qua woningwaarde.

4. Vergelijk makelaars

Vrijwel iedere makelaar doet naar aanleiding van een gesprek een voorstel voor een vraagprijs. Deze vraagprijzen kun je vergelijken. Het kan zinvol zijn om, naast makelaars uit je eigen wijk, ook een makelaar uit een andere wijk te betrekken in je vergelijking. Let op: een hogere vraagprijs klinkt aantrekkelijk maar kan ervoor zorgen dat het juist moeilijker is om de woning te verkopen. Een hogere prijs is dus niet altijd beter.

5. Informeer uitgebreid over woningverbeteringen

Heb je meerdere verbeteringen aan je huis aangebracht, dan is je huis mogelijk in waarde gestegen. Informeer je makelaar hier uitgebreid over zodat hij de verbeteringen mee kan nemen in zijn waardebepaling. Verbeteringen zijn bijvoorbeeld verbouwingen waarmee je extra ruimte hebt gecreëerd, zoals een aanbouw of dakkapel. Maar ook energiebesparende maatregelen kunnen de koopsom ten goede komen. Wanneer je op een bewuste manier de vraagprijs van je huis bepaalt, kost je dat behoorlijk wat moeite. Maar tegelijkertijd kan die investering zich mogelijk terugverdienen in een geslaagde verkoop. Wij wensen je veel succes!

Meer over wonen en je hypotheek

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen