Scheiding en uw hypotheek

Een verbroken relatie of scheiding zet uw leven vast op z’n kop. Ook uw financiële situatie verandert. Bijvoorbeeld door alimentatie of omdat één van beiden in het huis blijft wonen. Een scheiding kan het moeilijk maken de hypotheek te blijven betalen.

Verwacht u financiële problemen doordat u uit elkaar gaat? Neem dan op tijd contact op met uw Zelfstandig Adviseur. Die bekijkt samen met u de situatie en helpt om oplossingen te vinden. Geldproblemen kunt u vaak voorkomen of verminderen als u op tijd om hulp vraagt. Wacht dus niet te lang, wij helpen u graag!

Samen of alleen een schuld?

Zolang de hypotheek nog op beide namen staat, bent u ook allebei aansprakelijk voor de hele hypotheek. Ook als een van u niet meer in het huis woont of geen hypotheekrente meer betaalt. Vertrekt een van beiden definitief uit het huis? Dan kunt u ‘ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid’ aanvragen. Het eigendom van de woning wordt dan overgedragen aan degene die in het huis blijft. Die moet de hypotheekschuld dan wel alleen kunnen dragen.

Uw Zelfstandig Adviseur kan kijken of een van u hiervoor in aanmerking komt. En hij kan het ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid voor u regelen. Daar komen wel advieskosten bij kijken. Ook kan uw adviseur meer vertellen over de gevolgen voor de belasting.

Heeft u een hypotheek met NHG?

Als u door scheiding tijdelijk uw hypotheek niet meer kunt betalen, kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in sommige gevallen zorgen voor een oplossing. U krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd om betalingsproblemen op te lossen. RegioBank bepaalt of u gebruik mag maken van deze mogelijkheden. Ga bij problemen dus altijd naar uw adviseur om te kijken wat er mogelijk is.

Moet u toch uw huis verkopen door geldproblemen en levert het huis minder op dan de hypotheekschuld? Met een hypotheek met NHG betaalt niet ú, maar het Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden de restschuld aan ons. De schuld die u hierdoor krijgt bij het Waarborgfonds kan onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met uw vragen over scheiden en uw hypotheek.

Zoekt u iets anders?

Of ga naar de servicepagina