Verhuurhypotheek


Wil je een woning financieren voor de verhuur? En met de verhuur zorgen voor extra inkomen voor nu of later? Of wil je je kinderen helpen met woonruimte? Met de Verhuurhypotheek kun je een woning voor de verhuur financieren.

Maak vrijblijvend een afspraak Bekijk de actuele rentetarieven

De belangrijkste kenmerken van de Verhuurhypotheek

 • Je financiert maximaal 80% van de marktwaarde in verhuurde staat. Heeft de woning energielabel C of beter of heb je al een hypotheek bij ons? Dan is tot 90% mogelijk.
 • De lening heeft een looptijd van maximaal 30 jaar waarin je deze volledig lineair aflost. Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de € 75.000 en € 500.000.
 • Je zet je rente vast voor minimaal 1 jaar en maximaal 15 jaar.
 • De Verhuurhypotheek wordt alleen verstrekt als box 3-financiering .

Wil je alle kenmerken en voorwaarden weten? Lees dan de informatiewijzer.

Voor wie is de Verhuurhypotheek?

 • Je hebt maximaal 4 panden voor de verhuur, inclusief het pand dat je nu wil financieren.
 • Je bent een consument die een woning voor permanente bewoning wil verhuren aan een andere consument. Kamerverhuur en onderverhuur staan we niet toe.
 • Je vraagt een huur die maximaal is toegestaan binnen het aantal punten van de woning volgens het Woningwaarderingsstelsel (afgekort WWS). Dit geldt voor woningen t/m 250 punten. Hoe het WWS-puntensysteem werkt, lees je hieronder.

Goed om te weten: Heb je al een hypotheek die je wilt omzetten of herfinancieren? Dan is de Verhuurhypotheek nooit hoger dan het nog openstaande bedrag van deze lening. De financiering bedraagt maximaal 80% van de marktwaarde. In sommige situaties is tot 90% van de marktwaarde mogelijk.

  Hoeveel huur mag ik vragen?

  In Nederland zijn er afspraken gemaakt over de huur die je mag vragen voor een woning. Ook wij vinden het belangrijk dat huurwoningen in Nederland betaalbaar blijven. Daarom kun je de Verhuurhypotheek alleen afsluiten als je een redelijke huur vraagt aan je huurder.

  Handen schudden met hartje erboven

  Ben je goed voor je huurder, dan zijn wij goed voor jou!

  Vraag je een maatschappelijke huur? Dan krijg je van ons goede voorwaarden en een scherpe rente.

  Voorwaarden aan je woning

  Wil je een Verhuurhypotheek aanvragen? Dan stellen we voorwaarden aan de woning. Hieronder vind je een aantal van deze voorwaarden.

  • Het is een zelfstandige woonruimte in Nederland en verhuur aan consumenten voor permanente bewoning is toegestaan.
  • De woonoppervlakte bedraagt minimaal 30 m2 en de woning is niet verplaatsbaar (aard- en nagelvast). Recreatiewoningen zijn niet toegestaan.
  • Erfpacht is toegestaan maar moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.
  • Woningen die deel uit maken van een Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn toegestaan als er een minimale reservering voor onderhoud is. Dit blijkt uit een meerjarig onderhoudsplan en een reservepot.
  • De woning ligt niet op een handels- of industrieterrein.

  Wil je alle voorwaarden en kenmerken weten? Lees dan de informatiewijzer.

  Verschil hypotheek eigen woning en de Verhuurhypotheek

  De Verhuurhypotheek verschilt op een aantal punten van een ‘normale’ hypotheek voor je eigen woning. We zetten een aantal verschillen op een rij:

  Hypotheek eigen woning Verhuurhypotheek
  De woning waarvoor je deze hypotheek afsluit, is je hoofdverblijf. Op het adres van deze woning sta je ingeschreven bij de gemeente. Verhuur is niet toegestaan. Deze hypotheek sluit je af voor een woning die je langdurig wilt verhuren aan een consument.
  Voor deze woning kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor deze woning kun je maximaal 80% van de woningwaarde in verhuurde staat lenen. Onder voorwaarden is 90% mogelijk. Meestal is de woningwaarde in verhuurde staat lager dan de woningwaarde in niet verhuurde staat. Dit betekent dat je voldoende eigen middelen moet hebben om dit verschil te financieren.
  Als de hypotheek in box 1 valt is de rente aftrekbaar. Als de hypotheek in box 3 valt is de rente niet aftrekbaar. De huurinkomsten worden ook niet belast.

  Voor- en nadelen van een woning voor de verhuur

  Denk je erover om een woning te kopen voor de verhuur aan particulieren of aan je kinderen die gaan studeren? Of hebben je partner en jij allebei een woning en willen jullie een van deze woningen gaan verhuren? Dan moet je een Verhuurhypotheek afsluiten omdat anders verhuur meestal niet is toegestaan. Wat zijn dan de voor- en nadelen?

  Voordelen

  Nadelen

  Kan ik een Verhuurhypotheek afsluiten?

  Als je een woning voor de verhuur wilt financieren en je wilt een Verhuurhypotheek afsluiten, dan gelden er een aantal voorwaarden.

  Zo moet je over voldoende eigen geld beschikken. Niet alleen omdat je maar tot 80% van de woningwaarde in verhuurde staat kunt lenen. Maar je moet ook voldoende inkomen hebben om de maandelijkse lasten van de hypotheek van je eigen woning én de Verhuurhypotheek te kunnen betalen. Bijvoorbeeld als je huurder opzegt en de woning een poosje leeg staat.

  Ook zijn er voor- en nadelen verbonden aan het verhuren van een woning in box 3. Je moet je hiervoor aan bepaalde regels houden. Wil je meer weten over de fiscale gevolgen? Laat je dan adviseren door een belastingadviseur.

  Rente en aflossen

  Voor een Verhuurhypotheek betaal je elke maand rente en los je elke maand een vast bedrag af. Deze kosten staan in het renteaanbod en in de offerte.

  Bekijk de actuele rentetarieven

  Verhuurhypotheek en de belastingen

  De Verhuurhypotheek is alleen bedoeld voor panden die belast worden als inkomsten uit sparen en beleggen in box 3. Er is sprake van een belegging in box 3 als de werkzaamheden niet meer zijn dan wat gebruikelijk is bij normaal vermogensbeheer. Gaan de werkzaamheden wel daar boven uit? Dan zijn de opbrengsten belast in box 1, als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden (ROW). Wil je meer weten over de wijze van belastingheffing in box 3 kijk dan in de Informatiewijzer.

  Wil je meer weten over je belastingsituatie? Laat je dan adviseren door een belastingadviseur.

  Overdrachtsbelasting

  Over de aankoop van een woning die bestemd is voor de verhuur, betaal je 10,4% overdrachtsbelasting (tarief 2024).

  Meer informatie?

  Wil je meer informatie over de Verhuurhypotheek? Maak dan een afspraak met een zelfstandig adviseur voor een gratis oriëntatiegesprek. De adviseur kijkt naar je financiële situatie én de informatie over de woning of een Verhuurhypotheek mogelijk is. Wil je daarna een Verhuurhypotheek afsluiten? Dan betaal je advieskosten aan de adviseur.

  Maak vrijblijvend een afspraak