Dubbele woonlasten bij verhuizen

Heeft u uw droomhuis gevonden, maar uw oude huis nog niet verkocht? Dan krijgt u tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Geen pretje, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om deze periode te overbruggen en de kosten zo laag mogelijk te houden.

Dubbele lasten berekenen

Allereerst is het verstandig om uzelf de vraag te stellen hoeveel dubbele woonlasten u kunt betalen. Door uw maximale hypotheek te berekenen en rekening te houden met uw uitgaven, krijgt u een idee hoeveel u kunt lenen en welke maandlasten u kunt betalen met uw inkomen. Naast uw inkomen kunt u natuurlijk een deel van uw spaargeld gebruiken bij dubbele woonlasten. Zorg wel dat u een spaarbuffer aanhoudt voor onverwachte uitgaven.

Dubbele lasten bij nieuwbouw berekenen

Bij nieuwbouw weet u vaak niet precies wanneer uw nieuwe huis klaar is. U weet dus ook niet hoe lang u dubbele woonlasten heeft. Gemiddeld duurt de bouw een jaar. Heeft u een koophuis, dan is het daarnaast onzeker hoe snel u dat verkoopt. Onze Zelfstandig Adviseurs helpen u graag een goede inschatting te maken van de dubbele lasten en of u deze wilt en kunt betalen.

Dubbele hypotheekaftrek

Twee hypotheken betalen is niet eenvoudig, maar soms onvermijdelijk. Daarom komt de overheid huiseigenaren een beetje tegemoet. De hypotheekrente is namelijk gedurende drie kalenderjaren voor beide woningen aftrekbaar. Ook als u nog niet in uw nieuwe huis woont. En u hoeft ook geen eigenwoningforfait aan te geven voor uw oude huis of voor het nieuwe huis als dat nog in aanbouw is. Lees alle voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Overbruggingskrediet

Als u uw oude woning nog niet verkocht hebt, dan komt de overwaarde ook niet vrij. Logisch, maar wel vervelend. Vooral als u van plan was dat geld te gebruiken voor uw nieuwe hypotheek. Gelukkig is er het overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijke lening van uw geldverstrekker, speciaal in het leven geroepen voor deze situatie. Om voor een overbruggingskrediet in aanmerking te komen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Uw Zelfstandig Adviseur kan u er meer over vertellen.

Dubbele woonlasten verlagen

Er zijn diverse manieren om uw dubbele woonlasten te verlagen. Zo kunt u de periode dat u 2 huizen heeft, mogelijk overbruggen en betaalbaar houden.

Dubbele lasten meefinancieren

Bij nieuwbouw kunt u de hypotheekrente mogelijk meefinancieren in uw hypotheek. U betaalt de hypotheekrente dan elke maand uit een bouwdepot. Voordeel hiervan is dat u uw dubbele woonlasten lager houdt. Nadeel is dat u een hogere hypotheek krijgt die u moet aflossen. En dat u deze rente niet meer mag aftrekken van de belasting.

Oude woning tijdelijk verhuren

Staat uw woning langer te koop dan verwacht, dan kunnen de dubbele woonlasten flink oplopen. Soms kunt u uw huis tijdelijk verhuren in overleg met uw hypotheekverstrekker. Met de verhuuropbrengst kunt u een deel van uw woonlasten betalen. Maar verhuren heeft ook nadelen. Zo kunt u ook hierbij de hypotheekrente niet meer aftrekken. Bekijk dus goed of het iets voor u is.

Tip: Verhuurt u onder de Leegstandswet, dan kunt u de huur na verkoop direct opzeggen.

Schenking

Als u tussen de 18 en 40 jaar bent, heeft u misschien recht op een eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning. Deze vrijstelling heette ook wel de 'jubelton'. Vanaf 1 januari 2023 gaat er wat veranderen. De eenmalig verhoogde vrijstelling wordt dan verlaagd naar
€ 28.947. Op de site van de Belastingdienst vindt u alle voorwaarden.

Heeft u vragen over dubbele woonlasten of wilt u weten hoeveel dubbele lasten u kunt betalen? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag.

Afspraak maken met uw adviseur

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Een ander huis kopen

Stappenplan ander huis kopen