Uw koophuis tijdelijk verhuren

Heeft u een nieuw huis gekocht, maar staat uw oude woning langer te koop dan verwacht? Dan heeft u dubbele woonlasten, en die kunnen flink oplopen. Soms kunt u dan uw oude huis verhuren.

Met de inkomsten uit de tijdelijke verhuur kunt u (een deel van) de vaste lasten betalen. Maar verhuren heeft ook nadelen. Kijk dus altijd goed of verhuren voor u interessant is. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hierover meer vertellen.

Voor- en nadelen tijdelijk verhuren

  Voordelen Nadelen
  Extra inkomsten met de opbrengst van de verhuur. Tijdens verhuur mag u de hypotheekrente niet aftrekken.
  U betaalt geen belasting over de huurinkomsten. Het risico dat de huurder de maandelijkse huur niet betaalt.

  Regels voor tijdelijk verhuren

  De hypotheekrente van een koophuis dat leeg en te koop staat, mag u maximaal vier jaar aftrekken. Als u in die periode uw huis verhuurt, mag u in die tijd de hypotheekrente niet aftrekken. Vanaf het moment dat uw huis weer leeg en te koop staat, mag u de rente weer aftrekken als u nog binnen die vier jaar zit.

  Stel: uw vorige koopwoning staat sinds 1 mei 2016 leeg en te koop. Vanaf 1 juli 2017 verhuurt u het huis. Vanaf deze datum valt het huis inclusief de hypotheek in box 3 en mag u geen rente aftrekken. De verhuur stopt op 30 juni 2018. Met ingang van 1 juli 2018 mag u de rente weer aftrekken, tot maximaal 31 december 2019.

  Lees meer over de Leegstandswet op de website van Vereniging Eigen Huis

  Toestemming voor tijdelijk verhuren

  Heeft u een hypotheek bij RegioBank en wilt u uw huis verhuren? Dan heeft u vooraf schriftelijke toestemming nodig van ons. En een vergunning van de gemeente waar uw huis staat. Volgens de regels van de Leegstandswet kunt u uw huis maximaal vijf jaar verhuren. Een van de voorwaarden bij RegioBank is dat u uw huis verhuurt via:

  U mag uw huis niet verhuren als u niet bij een van deze organisaties bent aangemeld.

  Meer over een ander huis kopen

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.

  Zoekt u iets anders?

  Of ga naar de servicepagina