Uw koophuis tijdelijk verhuren

Heeft u een nieuw huis gekocht, maar staat uw oude woning langer te koop dan verwacht? Dan heeft u dubbele woonlasten, en die kunnen flink oplopen. Soms kunt u dan uw oude huis verhuren.

Met de inkomsten uit de tijdelijke verhuur kunt u (een deel van) de vaste lasten betalen. Maar verhuren heeft ook nadelen. Kijk dus altijd goed of verhuren voor u interessant is. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hierover meer vertellen.

Voor- en nadelen tijdelijk verhuren

  Voordelen Nadelen
  Extra inkomsten met de opbrengst van de verhuur. Tijdens verhuur mag u de hypotheekrente niet aftrekken.
  U betaalt geen belasting over de huurinkomsten. Het risico dat de huurder de maandelijkse huur niet betaalt.

  Regels voor tijdelijk verhuren

  Staat uw woning al een tijdje leeg en te koop? Dan kunt u uw huis onder voorwaarden van de Leegstaandswet verhuren tot maximaal 5 jaar. De voorwaarden zijn:

  1. Heeft u een hypotheek bij RegioBank en wilt u uw huis verhuren? Vraag ons dan om schriftelijke toestemming. Een van de voorwaarden van RegioBank is dat u uw huis verhuurt via:
   - Overbruggingsverhuur.nl
   - Prevenda
   U mag uw huis niet verhuren als u niet bij een van deze organisaties bent aangemeld.
  2. Vraag een vergunning aan bij de gemeente. De voorwaarden zijn voor iedereen in Nederland gelijk. De vergunning wordt verleend voor vijf jaar.
  3. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Tijdelijk verhuren van uw woning heeft mogelijk gevolgen voor uw woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering.

  Is de hypotheekrente aftrekbaar bij tijdelijk verhuren?

  De hypotheekrente van een koophuis dat leeg en te koop staat, mag u maximaal vier jaar aftrekken. Als u in die periode uw huis verhuurt, mag u in die tijd de hypotheekrente niet aftrekken. Vanaf het moment dat uw huis weer leeg staat, mag u de rente weer aftrekken als u nog binnen die vier jaar zit.
  Stel: uw vorige koopwoning staat sinds 1 mei 2016 leeg en te koop. Vanaf 1 juli 2017 verhuurt u het huis. Vanaf deze datum valt het huis inclusief de hypotheek in box 3 en mag u geen rente aftrekken. De verhuur stopt op 30 juni 2018. Met ingang van 1 juli 2018 mag u de rente weer aftrekken, tot maximaal 31 december 2019.


  Lees meer over de Leegstandswet op de website van Vereniging Eigen Huis

  Wilt u meer weten over de fiscale gevolgen van tijdelijk verhuren? Uw adviseur helpt u graag.

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.

  Belangrijke informatie

  Voorwaarden en overige informatie

  Zoekt u iets anders?

  Of ga naar de servicepagina

  Meer over hypotheken

  Meer artikelen over hypotheken