Uw huis verhuren bij dubbele lasten: de regels
Wilt u uw huis verhuren zolang deze nog niet verkocht is? Dat kan volgens de Leegstandwet. Met de inkomsten uit de tijdelijke verhuur kunt u (een deel van) de vasten lasten betalen. Maar uw woning verhuren heeft ook nadelen. Kijk dus altijd goed of uw woning verhuren voor u interessant is en of het opweegt tegen de inspanningen. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hierover meer vertellen.
Voor- en nadelen van tijdelijk uw huis verhuren
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Extra inkomsten met de opbrengst van de verhuur van de woning. | Tijdens het verhuren van de woning mag u de hypotheekrente niet aftrekken. |
U betaalt geen belasting over de inkomsten van de verhuur van de woning. | Het risico dat de huurder de maandelijkse huur niet betaalt. |
Regels voor tijdelijk verhuren
De hypotheekrente van een koophuis dat leeg en te koop staat, mag u tot maximaal drie jaar na het kalenderjaar waarinu het huis hebt veralten, aftrekken. Als u in die periode uw huis verhuurt, mag u in die tijd de hypotheekrente niet aftrekken. Vanaf het moment dat uw huis weer leeg en te koop staat, mag u de rente weer aftrekken als u nog binnen die vier jaar zit.
Stel: uw vorige koopwoning staat sinds 1 mei 2020 leeg en te koop. Vanaf 1 juli 2021 verhuurt u het huis. Vanaf deze datum valt het huis inclusief de hypotheek in box 3 en mag u geen rente aftrekken. De verhuur stopt op 30 juni 2022. Met ingang van 1 juli 2022 mag u de rente weer aftrekken, tot maximaal 31 december 2023.
Lees meer over de Leegstandswet op de website van Vereniging Eigen Huis
Mag ik mijn eigen huis verhuren?
Voor tijdelijke verhuur van de eigen woning heeft u vooraf schriftelijke toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker. En een vergunning van de gemeente waar uw huis staat. Neem ook contact op met uw verzekering voor eventuele gevolgen voor uw woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering.
Een van de voorwaarden bij RegioBank is dat u uw huis verhuurt via:
U mag uw huis niet verhuren als u niet bij een van deze organisaties bent aangemeld.
Huurbescherming bij tijdelijk huurcontract
Verhuurt u uw woning onder de Leegstandwet? Dan heeft de huurder geen uitgebreide bescherming, zoals bij normale verhuur. U kunt de huurprijs zelf bepalen en de huur opzeggen wanneer u wilt. Doe dit wel schriftelijk en 3 maanden van tevoren. Voor de huurder geldt een opzegtermijn van 1 maand.
Voorbeeld tijdelijk huurcontract
Om te zorgen dat de huurder geen uitgebreide huurbescherming krijgt, is het belangrijk een tijdelijk huurcontract op te laten stellen. Online vindt u diverse voorbeelden van een tijdelijk huurcontract. Hierin staan bijvoorbeeld deze punten omschreven:
- de persoonsgegevens van huurder en verhuurder
- het huis met de ruimtes die worden verhuurd
- de samenstelling van de huurprijs en de kosten
- het gewenste gedrag van de huurder of woonregels
- de vergunning die u heeft voor verhuur en tot wanneer deze geldig is
- de tijdelijkheid van de huur en dat deze op elk moment kan worden opgezegd volgens de Leegstandwet
- afspraken over het vertrek van de huurder bij verkoop van de woning
Meer informatie over wonen en uw hypotheek
