Uw koophuis tijdelijk verhuren

Heeft u een nieuw huis gekocht, maar staat uw oude woning langer te koop dan verwacht? Dan heeft u dubbele woonlasten, en die kunnen flink oplopen. Soms kunt u dan uw oude huis verhuren.

Met de inkomsten uit de tijdelijke verhuur kunt u (een deel van) de vaste lasten betalen. Maar verhuren heeft ook nadelen. Kijk dus altijd goed of verhuren voor u interessant is. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hierover meer vertellen.

Voor- en nadelen tijdelijk verhuren

Voordelen

 • Extra inkomsten met de opbrengst van de verhuur.
 • U betaalt geen belasting over de huurinkomsten.

Nadelen

 • Tijdens de verhuur mag u de hypotheekrente niet aftrekken.
 • Het risico dat de huurder de maandelijkse huur niet betaalt.

  Regels voor tijdelijk verhuren

  De hypotheekrente van een koophuis dat leeg en te koop staat, mag u maximaal vier jaar aftrekken. Als u in die periode uw huis verhuurt, mag u in die tijd de hypotheekrente niet aftrekken. Vanaf het moment dat uw huis weer leeg en te koop staat, mag u de rente weer aftrekken als u nog binnen die vier jaar zit.

  Stel: uw vorige koopwoning staat sinds 1 mei 2016 leeg en te koop. Vanaf 1 juli 2017 verhuurt u het huis. Vanaf deze datum valt het huis inclusief de hypotheek in box 3 en mag u geen rente aftrekken. De verhuur stopt op 30 juni 2018. Met ingang van 1 juli 2018 mag u de rente weer aftrekken, tot maximaal 31 december 2019.

  Lees meer over de Leegstandswet op de website van Vereniging Eigen Huis

  Toestemming voor tijdelijk verhuren

  Heeft u een hypotheek bij RegioBank en wilt u uw huis verhuren? Dan heeft u vooraf schriftelijke toestemming nodig van ons. En een vergunning van de gemeente waar uw huis staat. Volgens de regels van de Leegstandswet kunt u uw huis maximaal vijf jaar verhuren. Een van de voorwaarden bij RegioBank is dat u uw huis verhuurt via:

  U mag uw huis niet verhuren als u niet bij een van deze organisaties bent aangemeld.

  Meer informatie over wonen en uw hypotheek

  Een ander huis kopen

  Stappenplan Ander huis kopen

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.