Je koophuis tijdelijk verhuren

Heb je een nieuw huis gekocht, maar staat je oude woning langer te koop dan verwacht? Dan heb je dubbele woonlasten, en die kunnen flink oplopen. Soms kun je dan je oude huis verhuren.

Met de inkomsten uit de tijdelijke verhuur kun je (een deel van) de vaste lasten betalen. Maar verhuren heeft ook nadelen. Kijk dus altijd goed of verhuren voor jou interessant is. Je zelfstandig adviseur kan je hierover meer vertellen.

Voor- en nadelen tijdelijk verhuren

  Voordelen Nadelen
  Extra inkomsten met de opbrengst van de verhuur. Tijdens verhuur mag je de hypotheekrente niet aftrekken.
  Je betaalt geen belasting over de huurinkomsten. Het risico dat de huurder de maandelijkse huur niet betaalt.

  Regels voor tijdelijk verhuren

  Staat je woning al een tijdje leeg en te koop? Dan kun je je huis onder voorwaarden van de Leegstaandswet verhuren tot maximaal 5 jaar. De voorwaarden zijn:

  1. Heb je een hypotheek bij RegioBank en wil je je huis verhuren? Vraag ons dan om schriftelijke toestemming. Een van de voorwaarden van RegioBank is dat je je huis verhuurt via:
   - Overbruggingsverhuur.nl
   Je mag je huis niet verhuren als je niet bij deze organisatie bent aangemeld.
  2. Vraag een vergunning aan bij de gemeente. De voorwaarden zijn voor iedereen in Nederland gelijk. De vergunning wordt verleend voor vijf jaar.
  3. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij. Tijdelijk verhuren van je woning heeft mogelijk gevolgen voor je woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering.

  Is de hypotheekrente aftrekbaar bij tijdelijk verhuren?

  De hypotheekrente van een koophuis dat leeg en te koop staat, mag je maximaal drie jaar aftrekken. Als je in die periode je huis verhuurt, mag je in die tijd de hypotheekrente niet aftrekken. Vanaf het moment dat je huis weer leeg staat, mag je de rente weer aftrekken als je nog binnen die vier jaar zit.
  Stel: je vorige koopwoning staat sinds 1 mei 2016 leeg en te koop. Vanaf 1 juli 2017 verhuur je het huis. Vanaf deze datum valt het huis inclusief de hypotheek in box 3 en mag je geen rente aftrekken. De verhuur stopt op 30 juni 2018. Met ingang van 1 juli 2018 mag je de rente weer aftrekken, tot maximaal 31 december 2019.

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.

  Belangrijke informatie

  Voorwaarden en overige informatie