Risico’s van een aflossingsvrije hypotheek

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek, dan betaalt u elke maand alleen rente. Aan het einde van de looptijd lost u uw hypotheek in één keer af. Dat heeft voordelen, zoals lagere maandlasten. Maar een aflossingsvrije hypotheek heeft ook nadelen. Uw Zelfstandig Adviseur kan deze risico’s met u doornemen.

Restschuld

Bij een aflossingsvrije hypotheek heeft u aan het einde van de looptijd nog een schuld. U lost namelijk tijdens de looptijd niet af. Deze schuld moet u dan in één keer aflossen. Heeft u zelf niet genoeg geld om uw hypotheek terug te betalen, dan is verkoop van uw huis meestal de enige mogelijkheid. Is de waarde van uw huis gedaald, en verkoopt u het met verlies? Dan houdt u een restschuld over. Die moet u dan van uw eigen geld betalen.

Lees meer over restschuld

Dalend inkomen en pensionering

Aan het einde van de looptijd kan het zijn dat uw inkomen is gedaald. Bijvoorbeeld doordat u niet meer werkt. Als u dan onvoldoende inkomen heeft om een nieuwe hypotheek af te sluiten, is verkoop van uw huis meestal de enige mogelijkheid.

Stijgende rente en hogere woonlasten door einde hypotheekrenteaftrek

Aan het einde van de looptijd is misschien de rente gestegen. Of u kunt de rente niet meer aftrekken van de belasting. Heeft u dan te weinig inkomen om de hogere rente van een nieuwe hypotheek te betalen? Dan is de verkoop van uw huis vaak de enige mogelijkheid. Stijgt de rente tijdens de looptijd? Dan loopt u het risico dat u maandelijks te weinig geld overhoudt om zelf een bedrag op te bouwen voor het aflossen van uw hypotheek.

Hoe kunt u een restschuld voorkomen?

Heeft u (of overweegt u) een aflossingsvrije hypotheek? Probeer dan te voorkomen dat u een (grote) restschuld overhoudt na de looptijd. Dat kan op verschillende manieren. Wat voor u de beste oplossing is, dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw Zelfstandig Adviseur vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

1. Aflossen

U kunt aflossen op uw hypotheek, waardoor uw maandlasten nu en straks dalen. U kunt maandelijks een vast bedrag of eenmalig een groter bedrag aflossen. Aflossen kan makkelijk via Mijn RegioBank. Heeft u een vaste rente en lost u meer dan 10% af op de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel in een kalenderjaar? Dan betaalt u mogelijk een vergoeding voor ons renteverlies.

Extra aflossen

2. Aflosvorm veranderen

U kunt ook uw hypotheek wijzigen naar een aflosvorm waarbij u wél aflost. Bijvoorbeeld een annuïtaire of lineaire hypotheek. Aan het wijzigen van uw hypotheekvorm kunnen kosten verbonden zijn. Uw adviseur kan u vertellen wat dit kost.

Ga naar de andere aflosvormen

3. Sparen of beleggen

U kunt gaan sparen of beleggen, waardoor u geld opbouwt waarmee u de hypotheek aan het einde van de looptijd (voor een deel) kunt afbetalen.

4. Goedkoper gaan wonen

U kunt uw huis verkopen en verhuizen naar een goedkoper huis.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past en bij het omzetten van uw hypotheek.