Risico’s van een aflossingsvrije hypotheek

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan betaal je elke maand alleen rente. Aan het einde van de looptijd los je je hypotheek in één keer af. Dat heeft voordelen, zoals lagere maandlasten. Maar een aflossingsvrije hypotheek heeft ook nadelen. Je kunt deze risico's met je zelfstandig adviseur doornemen.

Restschuld

Bij een aflossingsvrije hypotheek heb je aan het einde van de looptijd nog een schuld. Je lost namelijk tijdens de looptijd niet af. Deze schuld moet je dan in één keer aflossen. Heb je zelf niet genoeg geld om je hypotheek terug te betalen, dan is verkoop van je huis meestal de enige mogelijkheid. Is de waarde van je huis gedaald en verkoop je het met verlies? Dan houd je een restschuld over. Die moet je dan van je eigen geld betalen.

Lees meer over restschuld

Dalend inkomen en pensionering

Aan het einde van de looptijd kan het zijn dat je inkomen is gedaald. Bijvoorbeeld omdat je niet meer werkt. Als je dan onvoldoende inkomen hebt om een nieuwe hypotheek af te sluiten, is verkoop van je huis meestal de enige mogelijkheid.

Stijgende rente en hogere woonlasten door einde hypotheekrente-aftrek

Aan het einde van de looptijd is misschien de rente gestegen. Of je kunt de rente niet meer aftrekken van de belasting. Heb je dan te weinig inkomen om de hogere rente van een nieuwe hypotheek te betalen? Dan is de verkoop van je huis vaak de enige mogelijkheid. Stijgt de rente tijdens de looptijd? Dan loop je het risico dat je maandelijks te weinig geld overhoudt om zelf een bedrag op te bouwen voor het aflossen van je hypotheek.

Hoe kun je een restschuld voorkomen?

Heb je (of overweeg je) een aflossingsvrije hypotheek? Probeer dan te voorkomen dat je een (grote) restschuld overhoudt na de looptijd. Dat kan op verschillende manieren. Wat voor jou de beste oplossing is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je zelfstandig adviseur vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

1. Aflossen

Je kunt aflossen op je hypotheek, waardoor je maandlasten nu en straks dalen. Je kunt maandelijks een vast bedrag of eenmalig een groter bedrag aflossen. Aflossen kan makkelijk via Mijn RegioBank of de RegioBank app. Heb je een vaste rente en los je meer dan 10% af op de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel in een kalenderjaar? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor ons renteverlies.

Extra aflossen

2. Aflosvorm wijzigen

Je kunt ook je hypotheek wijzigen naar een aflosvorm waarbij je wél aflost. Bijvoorbeeld een annuïtaire of lineaire hypotheek. Aan het wijzigen van je hypotheekvorm kunnen kosten verbonden zijn. Je adviseur kan je vertellen wat dit kost.

Ga naar de andere aflosvormen

3. Sparen of beleggen

Je kunt gaan sparen of beleggen, waardoor je geld opbouwt. Hiermee kun je de hypotheek aan het einde van de looptijd (voor een deel) afbetalen.

4. Goedkoper gaan wonen

Je kunt je huis verkopen en verhuizen naar een goedkoper huis.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past en bij het omzetten van je hypotheek.