Kind naar de brugklas: maak afspraken over geld

De middelbare school is een spannende nieuwe fase. Je kind wordt groter, wijzer en wil meer dingen zelf beslissen – óók op het gebied van geld. Kortom: tijd voor nieuwe afspraken.

Stap over op digitaal zakgeld

In veel school- en sportkantines kan alleen nog gepind worden. Daarom is het handig als je kind een eigen betaalpas heeft én weet hoe hij of zij de pas  veilig gebruikt. De meeste ouders stappen vanaf de brugklas trouwens helemaal over op digitaal zakgeld. Gemiddeld krijgen brugklassers tussen de €17 en €20 per maand. Tip: stel een periodieke overboeking in, dan vergeet je het zakgeldmoment nooit.

Veilig pinnen in drie stappen

Heeft je kind nog nooit zelf gepind? Dan is het tijd om eens te oefenen voordat het nieuwe schooljaar begint. Doorloop de stappen:

1. Check het geldbedrag op het schermpje

2. Bedek het pinapparaat met de hand bij het intoetsen van de pincode.

3. Bewaar de betaalpas op een vaste plek. Portemonnee, rugtas of kluisje?

Maak duidelijke afspraken

Van een broodje in de schoolkantine tot de telefoonkosten: waar is het zakgeld eigenlijk voor bedoeld? Maak duidelijke afspraken met je tiener en leg ze eventueel vast in een zakgeldcontract. En krijgt je kind al kleedgeld? Maak ook dan afspraken – dat scheelt weer een hoop discussie.

Leer je kind mobiel bankieren

Heeft je zoon of dochter al een eigen smartphone met internet? Dan kan het slim zijn om de RegioBank app te installeren. Zo kan jouw kind op ieder moment het saldo checken - handig, toch?

Mobiel bankieren: óók voor kinderen

Blijf in gesprek

Op de middelbare school wordt je kind een stuk zelfstandiger. Een lesje in loslaten, voor zowel jou als jouw kind. Praat erover met elkaar – al is een gesprek voeren met een tiener soms makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien helpen deze tips:

  • Verplaats je in de belevingswereld van je kind. Weet je bijvoorbeeld nog hoe het was toen je zelf naar de brugklas ging? Deel je ervaring.
  • Voorkom dat jullie worden afgeleid: tv en telefoon uit, gesprek aan.
  • Het ideale gespreksmoment is gewoon tussendoor. 5 minuutjes is al genoeg. Soms helpt het als jullie tijdens het gesprek iets anders doen. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen of autorijden.
    Icoon van een bel

    Foutje, bedankt!

    Heeft je kind hard gespaard voor iets, maar valt de aankoop toch tegen? Geeft niets, volgende keer beter. Oordeel of corrigeer niet, maar geef liever tips. Nog beter: laat je kind zélf nadenken over een oplossing. Deel ook gerust je eigen financiële foutjes – wat heb je  daarvan geleerd?

    JongWijs: stap voor stap met geld leren omgaan

    Hoe ouder je kind wordt, hoe meer eigen keuzes het maakt. Ook op financieel gebied. Maar juist door er samen mee aan de slag te gaan, houd je het overzicht. JongWijs helpt daar een handje bij. Ieder jaar krijgen jij  en je kind handige geldtips, die passen bij de leeftijd van je kind. Meer weten?

    Zo werkt JongWijs