Beleggen voor beginners: dit is de basis

Zeker als de spaarrente laag is, kan beleggen een interessant alternatief zijn om uw vermogen te laten groeien. Maar voordat u uw eerste geld inlegt, is het belangrijk om goed te weten wat beleggen eigenlijk inhoudt. Lees de basisbeginselen en bepaal zo zelf of beleggen iets voor u is.

Wat is beleggen precies?

In een notendop is beleggen een vorm van investeren. Uiteindelijk wilt u natuurlijk dat uw vermogen hierdoor groeit. Hierbij is het verstandig om het te zien als lange termijn investering: bijvoorbeeld tien of twintig jaar. De drie bekendste manieren zijn: beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Beleggen brengt wel risico's met zich mee, dus het is verstandig dat u goed weet wat u doet voordat u begint.

Het verschil tussen de beleggingsvormen

Als u belegt in aandelen, wordt u deels eigenaar van een bedrijf. Het rendement haalt u uit dividend en koerswinst. Als u belegt in obligaties, geeft u eigenlijk een soort lening aan een bedrijf of overheid. De rente op die lening is uw rendement. Bij een beleggingsfonds spreidt u uw geld over meerdere aandelen en obligaties. U loopt dan iets minder risico, dan wanneer u uw geld in één bedrijf stopt. Waar u uw winst uit haalt, verschilt per fonds.

Waarom beginnen met beleggen?

Door te beleggen kunt u uw vermogen harder laten groeien dan met sparen. Zeker op de langere termijn. U heeft hierop echter geen garantie. Let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. U kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen. Zorg dus dat u hiervan goed op de hoogte bent, voor u start. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u beleggen overweegt: als aanvulling op uw pensioen. Als startkapitaal voor uw kind. Of als u simpelweg meer vermogen wilt, natuurlijk.

Bereken uw mogelijke rendement

Het verschil tussen beleggen en speculeren

Beleggen en speculeren zijn twee verschillende investeringsvormen. Waar speculanten inzetten op korte termijn prijsstijgingen, focussen beleggers op de langere termijn. Speculeren brengt dan ook veel meer risico’s met zich mee.

Beleggen bij RegioBank

Bij RegioBank kunt u Doelbeleggen. Hierbij belegt u in een van de verschillende duurzame mixfondsen. U kiest het gewenste risiconiveau en bepaalt hoeveel u wilt beleggen. Dit kunnen grote, of kleine bedragen zijn. Afhankelijk van uw keuze, wordt uw geld voor u belegd in een van de mixfondsen. Het is dus niet nodig om veel kennis te hebben van de onderliggende beleggingen. Al is het wel verstandig als u de fondsinformatie goed leest. Wilt u aan de slag met beleggen? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag op weg!

Maak een afspraak met uw adviseur

Meer over beleggen

Starten met beleggen

Risico en rendement

Kosten van beleggen