Beleggen voor beginners: dit is de basis

Naast sparen kan beleggen een interessante optie zijn om je vermogen te laten groeien. Maar voordat je jouw eerste geld inlegt, is het belangrijk om goed te weten wat beleggen eigenlijk inhoudt. Lees de basisbeginselen en bepaal zo zelf of beleggen iets voor je is. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Wat is beleggen precies?

In een notendop is beleggen een vorm van investeren. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je vermogen hierdoor groeit. Hierbij is het verstandig om het te zien als lange termijn investering: bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. De 3 bekendste manieren zijn: beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Beleggen brengt wel risico's met zich mee, dus het is verstandig dat je goed weet wat je doet voordat je begint.

Het verschil tussen de soorten beleggingen

De drie bekenste soorten beleggingen zijn aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Beleggingsfondsen

Bij een beleggingsfonds spreidt je je geld over meerdere aandelen en obligaties. Een expert, fondsmanager genaamd, beheert het beleggingsfonds. Je loopt dan iets minder risico, dan wanneer je je geld in één bedrijf stopt. Waar je je winst uit haalt, verschilt per fonds. Het rendement van een beleggingsfonds bestaat uit dividend en koerswinst.

Aandelen

Als je belegt in aandelen, word je deels eigenaar van een bedrijf. Je koopt een aandeel via de beurs. Als het bedrijf winst maakt, kan hiervan een deel worden uitbetaald in de vorm van dividend. Als de koers toeneemt op de beurs, heb je daarnaast koerswinst. Neemt de koers juist af, dan heb je koersverlies.

Obligaties

Als je belegt in obligaties, geef je eigenlijk een soort lening aan een bedrijf of overheid. De rente op die lening is je rendement. Obligaties hebben een einddatum. Op deze datum krijg je je geleende geld terug. Ook obligaties kun je kopen en verkopen op de beurs.

Waarom beginnen met beleggen?

Door te beleggen kun je jouw vermogen harder laten groeien dan met sparen. Zeker op de langere termijn. Je hebt hierop echter geen garantie. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. Zorg dus dat je hiervan goed op de hoogte bent, voor je start. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je beleggen overweegt: als aanvulling op je pensioen. Als startkapitaal voor je kind. Of als je simpelweg meer vermogen wilt, natuurlijk.

Bereken je mogelijke rendement

Het verschil tussen beleggen en speculeren

Beleggen en speculeren zijn twee verschillende investeringsvormen. Waar speculanten inzetten op korte termijn prijsstijgingen, focussen beleggers op de langere termijn. Speculeren brengt dan ook veel meer risico’s met zich mee.

Beleggen bij RegioBank

Bij RegioBank kun je Doelbeleggen of Themabeleggen. Hierbij beleg je in een van de verschillende duurzame mixfondsen en/of themafondsen. Je bepaalt eerst welk risico je wilt lopen en bepaalt hoeveel je wilt beleggen. Dit kunnen grote, of kleine bedragen zijn. Ervaren fondsmanagers spreiden de inleg van alle klanten zo optimaal mogelijk binnen het gekozen fonds. Het is dus niet nodig om veel kennis te hebben van de onderliggende beleggingen. Al is het wel verstandig als je de fondsinformatie goed leest. Wil je aan de slag met beleggen? Je zelfstandig adviseur helpt je graag op weg!

Maak een afspraak met je adviseur

Meer over beleggen

Starten met beleggen

Risico van beleggen

Kosten van beleggen