Met een erfenis je hypotheek aflossen


Als je een erfenis krijgt, kan dat een goede kans zijn om een deel van je hypotheek af te lossen. Dat zorgt dat je maandelijks minder hoeft te betalen. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Voor- en nadelen van je hypotheek aflossen

Voordelen van aflossen

Lagere maandlasten kunnen een groot voordeel zijn van het aflossen van een deel van je hypotheek. Als je aflost, kun je ook de kans verkleinen dat je bij het verkopen van je huis met een restschuld blijft zitten. Of aflossen gunstig is, hangt van je situatie af en ook van het soort hypotheek dat je hebt.

Nadelen van aflossen

Het geld dat je gebruikt om af te lossen kun je niet meer opnemen, ook niet in noodgevallen. Het geld komt pas weer vrij als je je huis met overwaarde verkoopt. Maar om de rente van een nieuwe hypotheek te mogen aftrekken, moet je dat geld weer voor je volgende huis gebruiken. Met een Kapitaalverzekering Eigen Woning of een Spaarrekening Eigen Woning kan extra aflossen ook minder gunstig zijn.

Voor- en nadelen van aflossen op een rij

Erfbelasting

Als je een grote erfenis krijgt, moet je waarschijnlijk erfbelasting betalen. Hoeveel dat is, hangt af van hoe hoog de erfenis is en van wie je de erfenis krijgt. Je kunt op de website van de Belastingdienst uitrekenen hoeveel erfbelasting je moet betalen. Je kunt alleen het deel dat je na het betalen van de erfbelasting overhoudt, gebruiken om je hypotheek af te lossen. Er zijn geen bijzondere vrijstellingen voor het aflossen van je hypotheek met een erfenis.

Aflossen zonder extra kosten

Bij RegioBank kun je als service in 2024 onbeperkt aflossen op je hypotheek met eigen geld. Je hoeft ons geen vergoeding hiervoor te betalen. Als je wilt weten of het verstandig is om af te lossen met eigen geld, bespreek dit dan eerst met je zelfstandig adviseur. Zo kan het slim zijn om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. En het is goed om te weten dat extra of onbeperkt aflossen, gevolgen kan hebben voor je renteaftrek.

Meer over het betalen van een vergoeding bij aflossen

Afspraak maken

Ontvang je binnenkort een erfenis of heb je deze ontvangen? En overweeg je hiermee je hypotheek deels af te lossen? Ontdek wat er in jouw situatie kan. Maak een afspraak met je zelfstandig adviseur.

Maak een afspraak