Met een erfenis uw hypotheek aflossen

Als u een erfenis krijgt, kan dat een goede kans zijn om een deel van uw hypotheek af te lossen. Dat zorgt dat u maandelijks minder hoeft te betalen. Er zijn wel een paar zaken waar u rekening mee moet houden.

Voor- en nadelen van uw hypotheek aflossen

Voordelen van aflossen

Lagere maandlasten kunnen een groot voordeel zijn van het aflossen van een deel van uw hypotheek. Als u aflost, kunt u ook de kans verkleinen dat u bij het verkopen van uw huis met een restschuld blijft zitten. Of aflossen gunstig is, hangt van uw situatie af en ook van het soort hypotheek dat u heeft.

Nadelen van aflossen

Het geld dat u gebruikt om af te lossen kunt u niet meer opnemen, ook niet in noodgevallen. Het geld komt pas weer vrij als u uw huis met overwaarde verkoopt. Maar om de rente van een nieuwe hypotheek te mogen aftrekken, moet u dat geld weer voor uw volgende huis gebruiken. Met een Kapitaalverzekering Eigen Woning of een Spaarrekening Eigen Woning kan extra aflossen ook minder gunstig zijn.

Voor- en nadelen van aflossen op een rij

Erfbelasting

Als u een grote erfenis krijgt, moet u waarschijnlijk erfbelasting betalen. Hoeveel dat is, hangt af van hoe hoog de erfenis is en van wie u de erfenis krijgt. U kunt op de website van de Belastingdienst uitrekenen hoeveel erfbelasting u moet betalen. U kunt alleen het deel dat u na het betalen van de erfbelasting overhoudt, gebruiken om uw hypotheek af te lossen. Er zijn geen bijzondere vrijstellingen voor het aflossen van uw hypotheek met een erfenis.

Aflossen zonder extra kosten

Banken hebben regels voor het extra aflossen van hypotheken. De bank rekende voor de hele looptijd op een bepaalde rente van uw hypotheek. Gaat u extra aflossen, dan loopt de bank dus geld mis. Een deel van die kosten moet u betalen als u een grote extra aflossing doet. Meestal is het wel zo dat u jaarlijks een bepaald deel van uw hypotheek mag aflossen zonder een extra vergoeding te betalen voor het renteverlies van de bank. In uw hypotheekvoorwaarden staat welk bedrag u elk jaar mag aflossen zonder extra kosten. Wilt u meer aflossen dan dat, dan is het misschien gunstig om uw aflossingen te verspreiden over een aantal jaren.

Meer over het betalen van een vergoeding bij aflossen

Afspraak maken

Ontvangt u binnenkort een erfenis of heeft u deze ontvangen? En overweegt u hiermee uw hypotheek deels af te lossen? Ontdek wat er in uw situatie kan. Maak een afspraak met uw Zelfstandig Adviseur.

Maak een afspraak