5 tips voor verantwoord lenen

Wil je geld lenen, bijvoorbeeld met een Persoonlijke Lening? Dat kan een goede oplossing zijn, maar er zijn ook risico’s. En natuurlijk: geld lenen kost geld. Het is daarom verstandig om alleen te lenen als je dat verantwoord (dus veilig) kunt doen.

Verantwoord lenen? Zo pak je dat aan

Icoon vraagteken

Vraag je af: is het de beste oplossing?

Is lenen echt de beste optie voor jou? Misschien is huren of leasen wel een optie. Vaak zit in een leasecontract ook eventueel onderhoud, of kun je er eerder vanaf als nodig.
Geld overgeven van ene naar andere hand

Bekijk of je de lening kunt betalen

Bekijk van tevoren hoeveel de lening je kost aan aflossing en rente. Past dat in je budget? Kun je het ook nog betalen als je minder inkomsten hebt? Bekijk eens de Risicometer Lenen van het Nibud

Vergelijk aanbieders

Vraag minstens 2 offertes op bij verschillende aanbieders. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kosten. Om producten te kunnen vergelijken, is er voor elk krediet een ‘Europese Standaardinformatie inzake Consumentenkrediet’ (ESIC).
Servicecontract: afspraken op papier

Lees de voorwaarden goed door

Vergelijk de voorwaarden van verschillende geldverstrekkers. Behalve de rente en de looptijd, zijn ook andere voorwaarden belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan zaken als vervroegd aflossen of een overlijdensrisicoverzekering.
Icoon met pijl

Kies een passende looptijd

Als het product waarvoor je geld leende niets meer waard is, wil je natuurlijk niet meer (lang) vastzitten aan je lening. Bij ons hebben verschillende leendoelen daarom andere maximale looptijden.

Belletje als melding

Lenen voor een verbouwing of verduurzaming?

Wil je geld lenen voor het verbouwen of verduurzamen van je huis? Ga dan eens na bij je adviseur of je hypotheek aanpassen niet een goedkoper alternatief is dan een persoonlijke lening.