Je hebt een spaar(rekening)hypotheek

Met een spaar(rekening)hypotheek spaar je om je hypotheek aan het eind van de looptijd in één keer af te lossen. Bij het bepalen van je hypotheekschuld houden we geen rekening met het bedrag dat je gespaard hebt, tenzij je dat graag wilt. Als we het bedrag dat je gespaard hebt wél meerekenen (dat heet ‘salderen’), valt je hypotheekschuld lager uit.

Nadeel van salderen

We houden niet automatisch rekening met het bedrag dat je gespaard hebt, omdat het niet altijd gunstig voor je is. Hoe zit dit? De rente die je krijgt over het gespaarde geld is gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. De verandering van je schuld-marktwaardeverhouding zorgt ervoor dat je hypotheekrente daalt. Dan gaat je spaarrente dus ook omlaag. Daardoor moet je maandelijks meer sparen om aan het eind van je looptijd genoeg geld te hebben. Omdat deze maandelijkse inleg niet aftrekbaar is voor de belasting, zou het kunnen dat je netto maandlasten omhoog gaan.

Advies

Wil je weten wat in je situatie het beste is? Je zelfstandig adviseur helpt je graag. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.

Maak een afspraak