U heeft een spaar(rekening)hypotheek

Met een spaar(rekening)hypotheek spaart u om uw hypotheek aan het eind van de looptijd in één keer af te lossen. Bij het bepalen van uw hypotheekschuld houden we geen rekening met het bedrag dat u gespaard heeft, tenzij u dat graag wilt. Als we het bedrag dat u gespaard heeft wél meerekenen (dat heet ‘salderen’), valt uw hypotheekschuld lager uit.

Nadeel van salderen

We houden niet automatisch rekening met het bedrag dat u gespaard heeft, omdat het niet altijd gunstig voor u is. Hoe zit dit? De rente die u krijgt over het gespaarde geld is gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt. De verandering van uw schuld-marktwaardeverhouding zorgt ervoor dat uw hypotheekrente daalt. Dan gaat uw spaarrente dus ook omlaag. Daardoor moet u maandelijks meer sparen om aan het eind van uw looptijd genoeg geld te hebben. Omdat deze maandelijkse inleg niet aftrekbaar is voor de belasting, zou het kunnen dat uw netto maandlasten omhoog gaan.

Advies

Wilt u weten wat in uw situatie het beste is? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.

Maak een afspraak