Hoe ontstaat lage rente?

Het zal je niet ontgaan zijn: de spaarrente is bijzonder laag. Sparen levert dus nagenoeg niets op. Maar hoe komt die rente eigenlijk zo laag? We leggen het je graag uit.

De huidige rente is niet van de ene op de andere dag zo laag geworden. Al jarenlang daalt hij in kleine stapjes. Toen de economische crisis uitbrak in 2008, lag de rente tussen de 4% en 5%. In 2014 was hij gedaald tot iets onder de 2%. En inmiddels komt het nulpunt steeds dichterbij. Hoe zit dat?

Lenen, sparen en rente

Banken gebruiken spaargeld om leningen te verstrekken. Stel dat een bank al het ontvangen spaargeld zou omzetten in hypotheken. Dan kan het nog wel even duren voordat het geld weer terugkomt. Maar wat nu als spaarders snel hun geld terug willen? Dan heeft de bank een probleem.

Om dit te voorkomen, lenen banken niet al het spaargeld uit. Een deel van het spaargeld wordt korter uitgezet op bijvoorbeeld de geld- en kapitaalmarkt (hier worden onder andere aandelen en obligaties verhandeld). Daarover ontvangen banken normaal gesproken marktrentes, die ze vervolgens doorgeven aan hun klanten. 

De invloed van de Europese Centrale Bank

De marktrentes zijn momenteel erg laag. Het spaargeld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) kost namelijk ook geld. Banken betalen momenteel 0,4% rente over hun tegoed bij de ECB en daarom rekenen ze zelf ook lagere spaarrentes.

De reden waarom de ECB de rente zo laag houdt, is om de economie te stimuleren. De redenering: bij een lage rente is het aantrekkelijker om geld uit te geven of te investeren, wat de economie een boost zou moeten geven.

Voordelen lage rente

De lage rente heeft overigens ook voordelen. Met name voor mensen met een koopwoning. De hypotheekrente -en daarmee de bruto rentelasten van een woning- is namelijk ook erg laag. Mensen betalen daarom minder rente over hun hypotheek.

Welke opties heb je met je spaargeld?

Je kunt natuurlijk gewoon blijven sparen, maar wellicht zijn er andere opties die aantrekkelijker voor je zijn. Het ziet er immers niet naar uit dat de rente op korte termijn gaat stijgen. Welke andere opties heb je dan? We hebben ze voor je onder elkaar gezet.

Dit kun je met jouw spaargeld