CEO fraude


CEO fraude is een groeiend probleem waar bedrijven wereldwijd mee te maken hebben. Hieronder lees je meer over CEO fraude en de manieren waarop je jouw bedrijf kunt beschermen. Ook leggen we deepfake-technologie uit en hoe deze kan bijdragen aan de complexiteit van dit soort oplichting.

Wat is CEO fraude?

CEO fraude is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als de CEO, ofwel algemeen directeur, van een bedrijf. Dit wordt ook wel 'whaling' of 'business email compromise' genoemd. De oplichter probeert medewerkers of partners te misleiden en daardoor geld of vertrouwelijke informatie te stelen.

Hoe CEO fraude werkt

CEO fraude begint meestal met een vervalst e-mailbericht dat afkomstig lijkt te zijn van de CEO of bijvoorbeeld een directeur binnen de organisatie. Dit bericht kan zeer geloofwaardig zijn en in het bericht wordt vaak verzocht om dringend actie te ondernemen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om geld over te maken naar een specifieke rekening, (nep)facturen te betalen of vertrouwelijke informatie te verstrekken. De medewerkers denken dat ze de instructies van de baas opvolgen, en voltooien daarom de actie zonder vragen te stellen.

De rol van deepfake-technologie

Deepfake-technologie kan CEO fraude nog gevaarlijker  maken. Deepfake-technologie maakt gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Door middel van AI kunnen er stemopnames en videobeelden gemanipuleerd worden om een realistische weergave van iemand te creëren. Zo kunnen criminelen hun bericht nog geloofwaardiger maken.

Zo kunnen zij nepvideo's maken van de CEO die een verzoek doet. Daarnaast kunnen ze deepfake-audioberichten gebruiken om telefoongesprekken met medewerkers te vervalsen, waardoor de fraude nog moeilijker te detecteren is. Soms wordt Deepfake technologie gebruikt om bedrijfsgeheimen te achterhalen.  

Oplichting voorkomen

CEO fraude is een serieus opkomend probleem en kan leiden tot financiële verliezen en reputatieschade. Met de opkomst van deepfake-technologie is het daarom ook van belang dat er door bedrijven beschermingsmaatregelen worden genomen. Om je bedrijf te beschermen tegen CEO fraude kun je de volgende acties ondernemen:

  • Voer strikte verificatie regels in voor financiële transacties en gevoelige informatieverspreiding. Bijvoorbeeld een onafhankelijke controle van verzoeken van werknemers met een hoge functie.
  • Train medewerkers in de herkenning van verdachte e-mails en verzoeken. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich vrij moeten voelen om de e-mail bij twijfel te laten onderzoeken.
  • Verbeter de beveiliging van e-mail- en communicatiesystemen om de kans op het binnendringen van aanvallers te verkleinen.
  • Ontwikkel een standaardbeleid hoe gevoelige informatie wordt gedeeld en hoe externe verzoeken worden goedgekeurd.
  • Investeer in technologie voor deepfake-detectie om te voorkomen dat gemanipuleerde video's en audio ontvangen kunnen worden.

    Lees meer

    Veilig bankieren voor ondernemers