Malware


Met malware verstoren criminelen systemen, bijvoorbeeld op je computer, tablet, telefoon of bedrijfsnetwerk. Hiermee kunnen criminelen allerlei bedrijfsinformatie stelen of zelfs betalingen uitvoeren.

Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software die een crimineel installeert op je apparaat. Met deze software krijgen criminelen toegang tot je data, maar kunnen ze ook je systemen vergrendelen en losgeld eisen, dit heet ransomware. De malware komt binnen doordat je bijvoorbeeld klikt op een bijlage of filmpje in een mail, maar kan ook binnen komen doordat je een website hebt bezocht met een virus. 

Hoe malware werkt

Bedrijfsapparatuur wordt dus besmet met een schadelijke software, maar hoe gebeurt dat? Criminelen kunnen op verschillende manieren te werk gaan:

 • Criminelen sturen je een bericht met een link of bijlage waar je op kunt klikken. Dit bericht kan van een bekende afzender komen die gehackt is.
 • Criminelen installeren op afstand software op je computer, tablet of telefoon. Bekende voorbeelden zijn ransomware of spyware.
 • Via een link verleiden criminelen je om apps van buiten de App Store (Apple) of Play Store (Android) te installeren. Je apparaat kan dan worden overgenomen zonder dat je het door hebt, criminelen kunnen dan je apparaat besturen of meekijken.
 • Ze versleutelen je bestanden met ransomware. Vervolgens vragen ze om geld om je bestanden weer vrij te geven.

    Goed om te weten

    We vragen je nooit om een app te installeren die niet in de Play Store of App Store staat.

    Malware voorkomen

    Het is belangrijk om voorzichtig te zijn om oplichting via malware te voorkomen. Met deze tips kun je malware voorkomen:

    • Open niet zomaar een bijlage bij een mail. Check eerst de afzender.
    • Installeer geen apps van buiten de App Store of Play Store.
    • Installeer een goede virusscanner op je apparaten en houd deze scanner up-to-date.
    • Installeer altijd de laatste updates van je apparaat.

     Ook is het belangrijk dat een computer, tablet en mobiel goed beveiligd is met een sterk wachtwoord en het liefst een twee staps authenticatie. Op mobiel is het altijd verstandig om een swipepatroon, gezichtsherkenning of vingerafdruk ontgrendeling in te stellen.

     Toch malware slachtoffer geworden?

     Als je slachtoffer bent geworden van malware is het belangrijk om de geïnfecteerde apparaten direct uit te maken en een computerdeskundige in te schakelen. In het geval van ransomware, is het belangrijk dat er geen geld overgemaakt wordt. Bij oplichting kun je aangifte doen bij de politie.

     Icoon van een bel

     Fraude melden

     Doet je computer, tablet of mobiel vreemd? Doe dan een scan met een virus- en malwarescanner. Denk je dat je slachtoffer bent van fraude of zie je iets verdachts? Meld fraude en incidenten zo snel mogelijk via: 030 - 291 42 90 en valse-email@regiobank.nl.

     Lees meer

     Veilig bankieren voor ondernemers