Bouwdepot
Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening bij uw Bedrijfshypotheek. Een deel van het hypotheekbedrag dat u leent, wordt op uw bouwdepotrekening gestort. Met dit geld betaalt u de kosten van de nieuwbouw of verbouwing van uw bedrijfspand. Bijvoorbeeld de rekeningen van de aannemer.
Wat mag ik betalen uit mijn bouwdepot?
U mag arbeidsuren en materialen betalen die besteed zijn aan de bouw, verbouw of verbetering van uw bedrijfspand. De materialen moeten vastzitten aan het pand en mogen niet verhuisbaar zijn. Als u een rekening wilt betalen uit uw bouwdepot, dient u een declaratie in. U kunt de btw niet declareren. Deze financiert u zelf voor, en verrekent u later via uw btw-aangifte, als u btw-plichtig ondernemer bent.
Declaraties indienen: zo werkt het
Hoe u kunt declareren hangt af van uw situatie.
Situatie 1: op uw overeenkomst staat een RegioBank-logo
U declareert uw facturen eenvoudig in uw persoonlijke online omgeving. U heeft de inloggegevens voor dit portaal per e-mail ontvangen. U kunt per declaratie 1 of meerdere facturen indienen. In het portaal ziet u de status van een ingediende declaratie en het actuele saldo van uw bouwdepot. Wilt u uw bouwdepot beëindigen? Dan regelt u dat ook via het portaal.
Goed om te weten: heeft u bij het passeren van de hypotheek al een factuur betaald aan uw notaris? Dan hebben we dit bedrag in mindering gebracht op uw bouwdepot. U ziet dit terug in het portaal.
Situatie 2: op uw overeenkomst staat een SNS-logo
U declareert uw facturen via het declaratieformulier dat u per e-mail ontvangt. Zorg dat u het rekeningnummer van uw bouwdepot bij de hand heeft. U vindt dit nummer in de overeenkomst van uw bouwdepotrekening. Vul het formulier volledig in en onderteken het. Stuur een kopie van de factuur mee als bijlage in uw mail. Het bedrag (exclusief btw) wordt overgeboekt naar de leverancier.
Heeft u de factuur zelf al betaald en declareert u achteraf? Stuur dan ook een betaalbewijs mee. Het bedrag (exclusief btw) wordt dan overgeboekt naar uw eigen rekening.
Goed om te weten: heeft u bij het passeren van de hypotheek al een factuur betaald aan uw notaris? Dan hebben we dit bedrag in mindering gebracht op uw bouwdepot. U ziet dit terug in het portaal.
Voor- en nadelen van een bouwdepot
Voordelen van een bouwdepot
- Inzicht en overzicht in de nieuwbouw- en verbouwingskosten. Alle uitgaven komen bij elkaar op het bouwdepot.
- Een ruime looptijd: 2 jaar voor nieuwbouw en 1 jaar voor verbouw. En ontstaat er tijdens de bouw vertraging? Mocht u toch vertraging oplopen, Dan is verlenging meestal mogelijk.
Nadelen van een bouwdepot
- U betaalt rente over het hele hypotheekbedrag. Over het bouwdepot vergoeden we een lagere rente dan de rente die u betaalt voor uw Bedrijfshypotheek.
- U moet de btw op de facturen zelf voorfinancieren.
Einde van uw bouwdepot
Uw bouwdepot eindigt op een vooraf vastgestelde datum. U mag uw bouwdepot eerder beëindigen. Wilt u verlengen? Bespreek dan de mogelijkheden met uw Zelfstandig Adviseur.
Wat gebeurt er als er nog geld in mijn bouwdepot zit?
Dit hangt af van de hoogte van het resterende bedrag:
- Is het bedrag lager dan € 1.000? Dan betalen we het uit op de bij ons bekende tegenrekening.
- Is het bedrag hoger dan € 1.000? Dan lossen we het zonder boete af van uw bedrijfshypotheek.
Meer weten over een bouwdepot?
Wilt u meer informatie over een bouwdepot? Of wilt u een Bedrijfshypotheek met bouwdepot aanvragen? Neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.
Bent u geen klant bij RegioBank? Geen probleem. Loop gerust binnen of maak een afspraak met een Zelfstandig Adviseur van RegioBank bij u in de buurt.
Maak vrijblijvend een afspraak Meer over onze Bedrijfshypotheek
Bekijk de Aanvullend productwijzer bouwdepot voor meer informatie.
Meer over de Bedrijfshypotheek en bedrijfshuisvesting
De Bedrijfshypotheek van RegioBank