Bouwdepot bij je Bedrijfshypotheek


Wil je een bedrijfspand bouwen of verbouwen? Dan krijg je bij je Bedrijfshypotheek een aparte rekening om aannemers te betalen: een bouwdepot. De btw op de facturen schiet je wel zelf voor. Maar deze verreken je later weer via je btw-aangifte, áls je btw-plichtig ondernemer bent.  

Zakelijk bouwdepot: wat is dat?

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening bij je Bedrijfshypotheek. Een deel van het hypotheekbedrag dat je leent, wordt op je bouwdepotrekening gestort. De rekening is geblokkeerd omdat je het geld alleen kan gebruiken voor de nieuwbouw of verbouw van je pand. Van het bouwdepot betaal je bijvoorbeeld de rekeningen van de aannemer.

Kenmerken van een bouwdepot

 • De looptijd van het bouwdepot is 2 jaar bij nieuwbouw en 1 jaar bij verbouw.
 • Je ontvangt een rentevergoeding over het saldo.
 • Breng je eigen middelen in? Dan moet je deze eerst gebruiken. Pas daarna kan je facturen betalen vanuit het bouwdepot.
 • Om betalingen te doen vanuit je bouwdepot moet je declaraties, exclusief btw, indien.

Wat mag ik betalen uit mijn zakelijke bouwdepot? 

Je mag arbeidsuren van leveranciers en materialen betalen die besteed zijn aan de bouw, verbouw of verbetering van je bedrijfspand. De materialen moeten vastzitten aan het pand en mogen niet verhuisbaar zijn. Als je een rekening wilt betalen uit je bouwdepot, dien je een declaratie in. Je kunt de btw niet declareren. Deze financier je zelf voor, en verreken je later via je btw-aangifte, áls je btw-plichtig ondernemer bent.

Declaraties indienen: zo werkt het

Hoe je kunt declareren hangt af van je situatie.

Situatie 1: op je overeenkomst staat een RegioBank-logo

Je declareert je facturen eenvoudig in je persoonlijke online omgeving. Je hebt de inloggegevens voor dit portaal per e-mail ontvangen. Je kunt per declaratie 1 of meerdere facturen indienen. In het portaal zie je de status van een ingediende declaratie en het actuele saldo van je bouwdepot. Wil je je bouwdepot beëindigen? Dan regel je dat ook via het portaal.

​​Goed om te weten: heb je bij het passeren van de hypotheek al een factuur betaald via je notaris? Dan hebben we dit bedrag in mindering gebracht op je bouwdepot. Je ziet dit terug in het portaal.

Situatie 2: op je overeenkomst staat een SNS-logo

Je declareert je facturen via het declaratieformulier dat je per e-mail ontvangt. Zorg dat je het rekeningnummer van je bouwdepot bij de hand hebt. Je vindt dit nummer in de overeenkomst van je bouwdepotrekening. Vul het formulier volledig in en onderteken het. Stuur een kopie van de factuur mee als bijlage in je mail. Het bedrag (exclusief btw) wordt overgeboekt naar de leverancier.

Heb je de factuur zelf al betaald en declareer je achteraf? Stuur dan ook een betaalbewijs mee. Het bedrag (exclusief btw) wordt dan overgeboekt naar je eigen rekening.

Goed om te weten: heb je bij het passeren van de hypotheek al een factuur betaald via je notaris? Dan hebben we dit bedrag in mindering gebracht op je bouwdepot. Je ziet dit terug in het portaal.

Rente bouwdepot

Over het bedrag dat je nog niet hebt uitgegeven en dus nog in je bouwdepot zit, krijg je (depot)rente. De rente die je ontvangt is afhankelijk van de rete die je betaalt voor je Bedrijfshypotheek. De rente op je bouwdepot is altijd lager. Alle afspraken staan in de offerte.

Voor- en nadelen van een bouwdepot bij je zakelijke hypotheek

Voordelen van een bouwdepot

 • Inzicht en overzicht in de nieuwbouw- en verbouwingskosten. Alle uitgaven komen bij elkaar op het bouwdepot.
 • Een ruime looptijd: 2 jaar voor nieuwbouw en 1 jaar voor verbouw. En ontstaat er tijdens de bouw vertraging? Dan is verlenging meestal mogelijk.

Nadelen van een bouwdepot 

 • Je betaalt rente over het hele hypotheekbedrag. Over het bouwdepot vergoeden we een lagere rente dan de rente die je betaalt voor je Bedrijfshypotheek.
 • Je moet de btw op de facturen zelf voorfinancieren.

Einde van je bouwdepot

Je bouwdepot eindigt op een vooraf vastgestelde datum. Je mag je bouwdepot eerder beëindigen. Wil je verlengen? Bespreek dan de mogelijkheden met je zelfstandig adviseur.

Wat gebeurt er als er nog geld in mijn bouwdepot zit?

Dit hangt af van de hoogte van het resterende bedrag:

 1. Is het bedrag lager dan € 1.000? Dan betalen we het uit op de bij ons bekende tegenrekening.
 2. Is het bedrag hoger dan € 1.000? Dan lossen we het zonder boete af op je Bedrijfshypotheek.

  Meer weten over een zakelijk bouwdepot?

  Wil je meer informatie over een bouwdepot? Of wil je een Bedrijfshypotheek met bouwdepot aanvragen? Neem dan contact op met je zelfstandig adviseur. Ben je geen klant bij RegioBank? Geen probleem. Loop gerust binnen of maak een afspraak met een zelfstandig adviseur van RegioBank bij jou in de buurt.

  Maak vrijblijvend een afspraak Meer over onze Bedrijfshypotheek

  Meer over de Bedrijfshypotheek en bedrijfshuisvesting

  De Bedrijfshypotheek van RegioBank

  Rente en kosten van de Bedrijfshypotheek

  Meer over bedrijfshuisvesting

  Voorwaarden Bedrijfshypotheek