Automatisch en periodiek aankopen

Je wilt bij RegioBank beleggen. Dan kun je kiezen tussen Doelbeleggen en Themabeleggen. Bij beide kun je periodiek aankopen doen. En bij Doelbeleggen kun je ook ‘automatisch aankopen’. Wat houden automatisch aankopen en periodiek aankopen precies in? En wat zijn er de voordelen van?

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. 

Automatisch aankopen bij Doelbeleggen

‘Automatisch aankopen’ is een functie die je alleen kunt inschakelen bij Doelbeleggen (niet bij Themabeleggen). Doelbeleggen doe je door een Doelbeleggenrekening te openen en daarna een plan te maken met de Doelplanner. Pas zodra je dit plan hebt gemaakt, kun je de functie ‘automatisch aankopen’ aanzetten.

Beleggen met de Doelplanner

Beleggen met de Doelplanner houdt in dat je een doel(bedrag) en één van onze beleggingsfondsen kiest: degene met de verhouding tussen risico en rendement die bij jou past. Het is bij Doelbeleggen ook mogelijk om een deel van je doel(bedrag) op te bouwen door te beleggen en een ander deel door te sparen.

Inzicht met de Doelplanner

Wil je graag weten hoeveel geld het je kan opleveren als je elke maand een vast bedrag belegt en/of spaart? Of hoeveel je per maand moet inleggen om op termijn over het gewenste bedrag te beschikken? De Doelplanner berekent het voor je. Het gaat om een inschatting, zonder garantie, maar het geeft je wel een idee!

Beleggen met ‘automatisch aankopen’

Zodra je jouw plan hebt gemaakt, kun je de functie ‘automatisch aankopen’ instellen (zie hieronder hoe). Vanaf dat moment beleggen onze experts elke storting op je beleggingsrekening direct in het mixfonds dat je hebt gekozen. Heb je aangegeven dat je ook een deel wilt sparen? Dan blijft dat deel staan op je beleggingsrekening. Hier krijg je de spaarrente voor die op dat moment geldt.

Periodiek aankopen bij Doelbeleggen

Je kunt periodiek – bijvoorbeeld eens per maand – geld op je beleggingsrekening storten. Doe je dit en heb je ‘automatisch aankopen’ ingeschakeld? Dan zijn je aankopen ook periodiek: bij elke storting beleggen onze experts dat geld immers meteen in het beleggingsfonds dat je hebt gekozen. Hieronder zie je drie voordelen van periodiek beleggen.

Drie voordelen van periodiek beleggen

Pijl onder euroteken wijst omhoog

Invloed koersschommelingen

Als je over langere tijd regelmatig geld belegt, koop je soms beleggingen als die goedkoop zijn en soms als ze duurder zijn. Zo heb je over het algemeen minder last van veranderingen in de koersen dan wanneer je onregelmatig investeert.

Niets vergeten!

Of het nu door drukte is of andere omstandigheden, je kunt zomaar vergeten geld in te leggen. Door een periodieke order in te stellen of automatisch aan te kopenweet je zeker dat je regelmatig blijft beleggen.

Meer rust

Door over langere tijd regelmatig te beleggen, houd je het hoofd koel tijdens de ups en downs van de markt. Je raakt dus niet in paniek bij een daling van de koersen. Jij richt je immers op de lange termijn.

Zo stel je automatisch en periodiek aankopen in bij Doelbeleggen

Periodiek aankopen bij Themabeleggen

Naast Doelbeleggen kun je ook Themabeleggen bij RegioBank. Je bepaalt dan zelf of je belegt in één of meerdere fondsen en kunt ook zelf spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Automatisch aankopen kan niet bij Themabeleggen. Periodiek aankopen kan wel.

Beleggen met periodiek aankopen

Themabeleggen doe je door eerst een Themabeleggenrekening te openen. Daarna kun je één of meerdere beleggingsfondsen selecteren en een ‘periodieke aankooporder’ instellen (zie hieronder hoe je dit doet). Met zo’n order doe je telkens op een vast moment een aankoop in het fonds of de fondsen die je gekozen hebt. Jij kiest de exacte regelmaat: eens per maand, kwartaal, halfjaar of jaar.

Icoon van een bel

Zorg voor voldoende geld op je rekening

Let op: het is belangrijk dat er uiterlijk een dag voor de periodieke aankoopdatum genoeg geld op je Themabeleggenrekening staat om die aankoop te doen. Als je een periodieke overboeking instelt vanuit je betaalrekening, dan ben je daar zeker van.

Zo stel je periodiek inkopen in bij Themabeleggen

Veel gestelde vragen

Icoon vraagteken

Waarin beleggen?

Hoe beleg jij het liefst? En kan dat bij RegioBank?
De klant kiest

Wil jij Doel- of Themabeleggen?

We zetten de belangrijkste verschillen op een rijtje.