Betaalwet PSD2

De nieuwe betaalwet PSD2 is ingegaan op 19 februari 2019. In deze wet staan regels voor het Europese betaalverkeer. De belangrijkste verandering: u kunt andere bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening.

Goed om te weten: bij RegioBank zijn uw gegevens veilig. Wij begrijpen dat het uw betaalgegevens zijn en dat alleen u bepaalt wat er met deze gegevens gebeurt.

Dit kan de wet u opleveren

Drie voorbeelden van wat er mogelijk is door deze wet.

Overzicht creëren

Stel, u heeft betaalrekeningen bij verschillende banken. En u vindt het handig om die in één overzicht te hebben. Dat kan met een app. Het bedrijf dat die app aanbiedt, krijgt uw betaalgegevens van ons om in de app te laten zien.

Op een andere manier betalen

Wilt u bijvoorbeeld een boek bij een buitenlandse webwinkel bestellen? En kunt u er niet met iDEAL betalen en heeft u geen creditcard? Dan kan de webwinkel namens u een betaalopdracht naar ons sturen. Wij schrijven het bedrag van uw betaalrekening af.

Laten checken of u iets kunt betalen

U heeft een betaalkaart van een warenhuis en wilt een broek afrekenen. Dan kan het warenhuis, met uw toestemming, bij ons checken of u die kunt betalen. We geven dan door of u dat kunt of niet. Heeft u genoeg bestedingsruimte op uw betaalrekening? Dan kunt u de broek afrekenen.

Alleen toegang als u dat wilt

Betaalrekening instellen

Bedrijven krijgen niet zomaar toegang tot uw betaalrekening. Die functie staat bij ons standaard uit. Wilt u wel toegang geven, dan moet u eerst uw betaalrekening ervoor instellen. Dat doet u in Mijn RegioBank of in de Mobiel Bankieren app. Pas daarna kunt u een bedrijf vragen om uw betaalgegevens op te halen, een betaalopdracht naar ons te sturen of te checken of u genoeg bestedingsruimte heeft.

Zelfstandig Adviseur Sanne legt uit hoe u uw PSD2 instellingen wijzigt via Mijn RegioBank.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Toestemming aan ons

Voor elke opdracht die u een bedrijf geeft, moet u ons met uw digipas, via uw Mobiel Bankieren app (met pin, vingerafdruk of face ID) of uw browsercode toestemming geven om die uit te voeren. Uw toestemming kunt u ook weer intrekken. Houd er dan wel rekening mee dat we uw gegevens die we al gedeeld hebben niet meer kunnen terughalen. Daarnaast moet u altijd na 90 dagen opnieuw toestemming geven voor het doorgeven van uw betaalgegevens. Er gebeurt dus niets zonder dat u het goedvindt. U bent de baas.

Goed om te weten

Niet alleen u kunt uw betaalrekening zo instellen dat andere bedrijven toegang kunnen krijgen. Ook de mederekeninghouders, gevolmachtigden en wettelijk vertegenwoordigers op uw rekening die ook toegang tot Mijn RegioBank hebben, kunnen dat. En ze kunnen daarna een bedrijf dat toegang kan krijgen, vragen om betaalgegevens bij ons op te halen, een betaalopdracht naar ons te sturen of te checken of u genoeg bestedingsruimte op uw betaalrekening heeft. Maak dus goede afspraken met iedereen die bij uw rekening kan.

Om dit soort betaalgegevens gaat het

Als u wilt dat een bedrijf uw betaalgegevens bij ons ophaalt, dan gaat het om deze informatie.

1. Informatie over uw rekening

  • Uw rekeningnummer (IBAN).
  • De productnaam (bijvoorbeeld Plus Betalen).
  • De naam die u zelf aan de rekening heeft gegeven.
  • De naam van de rekeninghouder

  2. Het saldo op uw betaalrekening

  3. De bij- en afschrijvingen en de bijbehorende details die u in Mijn RegioBank ziet staan en de
  gegevens die erbij horen.

  Het bedrijf dat uw gegevens nodig heeft, bepaalt zelf welke informatie ze bij ons ophalen.

  Heeft u toestemming gegeven voor het doorgeven van uw betaalgegevens? Dan geven we de eerste keer uw gegevens van de afgelopen 24 maanden door. Niet van langer geleden. Daarna steeds de nieuwe gegevens, zolang uw toestemming geldig is. En we geven niet al uw gegevens door. Een bedrijf krijgt bijvoorbeeld niet uw adresgegevens en uw kredietlimiet (als u die heeft).

  Om welke gegevens gaat het bij een betaalcheck?

  Geeft u een ander bedrijf toestemming om een betaalcheck uit te voeren? Dus om te checken of u genoeg bestedingsruimte op uw betaalrekening heeft? Dan laten we dat bedrijf alleen weten of u dat wel of niet kunt. We geven uw saldo niet door.

  Welke bedrijven kunt u toegang geven?

  U kunt bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening. Dat kunnen internationale bedrijven zijn. En ‘t hoeven geen banken te zijn. Elk bedrijf dat toegang tot uw betaalrekening wilt, moet voldoen aan strenge eisen. Daarom hebben ze toestemming nodig van een Europese toezichthouder, zoals De Nederlandsche Bank.

  Check wat een bedrijf doet met uw gegevens

  Check altijd wat een bedrijf precies met uw betaalgegevens kan doen voor u ze vraagt om uw betaalgegevens op te halen. Dat soort afspraken vindt u meestal in de voorwaarden van een bedrijf of op hun website.

  Uw kind en PSD2

  Heeft uw kind een betaalrekening en toegang tot Mijn RegioBank? Dan krijgt hij of zij ook te maken met de betaalwet PSD2. En u als ouder of verzorger dus ook. U leest hier wat er straks mogelijk is en waar u op moet letten.

  Betaalopdracht geven

  Door PSD2 kunt u andere banken of bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening. Uw kind kan dat ook. Hij of zij kan een ander bedrijf vragen om een betaalopdracht naar ons te sturen.

  Een voorbeeld

  Stel, uw kind wil online een boek kopen, maar kan op de website niet met iDEAL betalen. Dan kan de website namens uw kind een betaalopdracht naar ons sturen. Wij schrijven het bedrag dan van zijn of haar betaalrekening af.

  Toegang aanzetten

  Uw kind kan niet meteen betaalopdrachten naar ons laten sturen. Daarvoor moet hij of zij de rekening eerst instellen. In Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app. Maar u kunt dit ook doen voor uw kind. Per betaalopdracht moet uw kind ons met zijn of haar digipas, via zijn of haar Mobiel Bankieren app (met pin, vingerafdruk of face ID) of zijn of haar browsercode toestemming geven.

  En rekeninggegevens delen dan?

  Door PSD2 is het ook mogelijk om rekeninggegevens te delen. Een ander bedrijf mag in opdracht van u de gegevens van uw betaalrekening bij ons ophalen. Uw kind kan dit pas doen als hij of zij 18 is. Is uw kind jonger, maar wil hij of zij dit nu al, dan mag u wel toestemming daarvoor geven met uw digipas, via uw Mobiel Bankieren app (met pin, vingerafdruk of face ID) of browsercode.

  We hebben onze voorwaarden aangepast

  De aangepaste voorwaarden zijn op 19 februari 2019 ingegaan.

  Een video over PSD2

  RegioBank is één van de vier merken van de Volksbank. PSD2 heeft gevolgen voor deze merken. Welke gevolgen dit zijn licht de Volksbank toe in een korte video.

  Bekijk de video

  Heeft u nog een vraag?

  Of ga naar de servicepagina